Autor Wątek: RAV4 '24 Selection vs Executive 4x2 czy warto  (Przeczytany 11250 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 '24 Selection vs Executive 4x2 czy warto
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:17:11 »
System ostrzegania przy wyjeździe prostopadłym to fajny system, ale jak się nie ma to trzeba bardziej uważać. Opcjonalnie można się wspomóc szerokokątnym widokiem z kamery cofania.
Oprócz tego, jak przegapisz, auto samo zahamuje. Przydatne.

Offline Miętus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:27:59 »
Dzięki. Wierzę.
Osobiście mam nawyk parkowania tyłem, ale też trzeba trochę wyjechać aby coś zobaczyć.

A jak wentylacja foteli? W upalne dni są suche plecy nawet w miejscach gdzie dotykają skóry?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:33:32 »
A jak wentylacja foteli? W upalne dni są suche plecy nawet w miejscach gdzie dotykają skóry?
W Passacie miałem perforowane i wentylowane - rewelacja, w Maździe perforacja bez wentylacji i też było OK. Jechałem natomiast u kolegi w Audi na skórach bez perforacji i wentylacji - dramat.

Selection odrzuciłem właśnie dlatego - fotele w całości z eko skóry i brak perforacji i wentylacji.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:42:48 »
Od siebie dodam że spodziewałem się większego "przeciągu" niemniej wieje i na 100% jest lepiej niż bez wentylacji nawet na fotelach materiałowych. Czeka mnie dłuższa trasa w weekend to będę w stanie coś więcej powiedzieć. Na pewno warto zwracać uwagę na koszulkę i nadruki na plecach; mam taką i jadąc w niej jest różnica pomiędzy miejscami bez nadruków a z tym nadrukiem (który ogranicza przepływ powietrza) więc staram się jej do auta nie ubierać ;p

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:49:51 »
Czujniki martwego pola nie są potrzebne ponieważ lusterka są tak duże że spokojnie widać samochody w martwym polu.
Pozwole sobie sie nie zgodzic. Owszem lusterka sa duze, ale zawsze jest martwe pole. Sygnalizacja sie przydaje szczegolnie przy jezdzie na autostaradzie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:55:29 »
Pozwole sobie sie nie zgodzic. Owszem lusterka sa duze, ale zawsze jest martwe pole. Sygnalizacja sie przydaje szczegolnie przy jezdzie na autostaradzie.
Też uważam, że jest to świetna funkcja. U mnie nie pozwala zmienić pasa ruchu ( trzeba wtedy bardzo mocno przełamać opór na kierownicy) jak jest jakieś zagrożenie, którego nie widzę.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Czerwca 2024, 13:57:51 »
Są 3 stopnie wentylacji, można dobrać odpowiedni.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Czerwca 2024, 21:26:09 »
Od siebie dodam że spodziewałem się większego "przeciągu"
Tak, dokładnie. Mam podobne odczucia. W KIA Sportage to ten powiew wyraźnie czuć, zależnie od potrzeb - jego dozowalność jest znacznie lepsza na poszczególnych stopniach. No ale w RAV też dają radę, chociaż nie czuję różnicy między np 2 biegiem czy 3 biegiem wentylacji.

Przydałyby się jeszcze ogrzewane lusterka zewnętrzne i obniżanie prawego na wstecznym biegu. Jakkolwiek, na szczęście są na tyle duże, że w miarę widzę krawężnik przy parkowaniu równoległym tyłem.
Pozdrawiam,

Offline krzy.sc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: EXE AWD-I
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Czerwca 2024, 22:05:34 »
jest ogrzewanie lusterek . instrukcja strona 350. Wentylacja o dziwo działa dobrze nawet na "pierwszym" biegu ,czuć wiatr :)

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Czerwca 2024, 08:08:57 »
Wentylacja foteli w RAV4 działa na zasadzie wyciągania powietrza a nie wiania w plecy. Przez co u siebie zauważyłem że ma różną efektywność w zależności od ułożenia ciała do fotela.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Czerwca 2024, 08:44:35 »
Wentylacja foteli w RAV4 działa na zasadzie wyciągania powietrza a nie wiania w plecy
Wyciągania powietrza? Czyli, że zasysa Cię do fotela? U mnie położona chusteczka podnosi się, to znaczy, że dmucha, a nie zasysa.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Czerwca 2024, 09:18:49 »
Ciekawa teoria z tym wyciąganiem powietrza. U mnie wieje w plecy, a czuć to wyraźnie przy włączonej klimatyzacji. Wentylacja foteli bez włączonej klimatyzacji działa słabo.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Czerwca 2024, 09:42:30 »
"każda pliszka swój ogonek chwali", a że mam exe 4x2 to pochwalę za:
- System ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu  z automatycznym hamowaniem (RCTAB) - genialna rzecz, wyjeżdżanie tyłem to przyjemność
- kamery 360 - to nie żaden bajer, tylko niezwykle użyteczna rzecz przy każdym krawężniku i parkowaniu,
- wentylowane fotele

nie używam, ale mogą się przydać:
- manetki (długie zjazdy)
- kamera w lusterku

Nie podobają mi się te nakładki na klamki, ale z szarym grillem i szarymi felgami jakoś tam dają radę. Ogólnie Selection ładniejsza.
Samochód mam ok 15 miesięcy, użytkowany głownie na pomorzu, przy moim stylu jazdy koła mi zabuksowały może kilka razy. Wiem 4x4 lepszy, ale ja nie potrzebuję. Nie żałuję wyboru.

edit: sprawdz tylko nośność haka jeśli potrzebujesz, 4x2 ma mały udźwig

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2024, 09:45:08 wysłana przez grubar »

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Czerwca 2024, 09:56:06 »
Wyciągania powietrza? Czyli, że zasysa Cię do fotela? U mnie położona chusteczka podnosi się, to znaczy, że dmucha, a nie zasysa.
Ciekawa teoria z tym wyciąganiem powietrza. U mnie wieje w plecy, a czuć to wyraźnie przy włączonej klimatyzacji. Wentylacja foteli bez włączonej klimatyzacji działa słabo.
U mnie w wersji MY23 wyciąga. Tak samo działało w innych jak testowałem w salonie.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Czerwca 2024, 11:10:35 »
U mnie w wersji MY23 wyciąga.
To powinna jeszcze być wanienka pod fotelami na pot:))
A serio. Nie wyobrażam sobie, jakby to miało działać. Żeby zasysało powietrze, musiałaby być w fotelu jakaś tuba zainstalowana jak wyciąg kuchenny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl