Autor Wątek: Ładowarka bezprzewodowa  (Przeczytany 11971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
Ładowarka bezprzewodowa
« dnia: 22 Maja 2024, 10:42:09 »
Hej,

Mam pytanie do użytkowników modeli z bezprzewodową ładowarką.
Jak się Wam to sprawuję. Prawdę mówiąc to u mnie działa to słabo - używam z iPhone 15 Pro - oczywiście telefon się ładuje (nawet w trybie zwiększonej mocy) jednakże stabilność tego jest bardzo kiepska. Ostrzejszy zakręt lub wybój i ładowanie się rozłącza. Czasami łączy się ponownie, czasami trzeba ręcznie przesunąć telefon, żeby zaskoczyło...

p,paw

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: Ładowarka bezprzewodowa
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2024, 10:46:15 »
A Iphonami (mam 13) jest problem, bo maja wystajace obiektywy aparatu. Bez okladki laduje sie niezle, ale juz w okladkach, lacznie z tymi typu Magsafe ladowanie staje sie niestabilne, a szybkie praktycznie niemozliwe. Samsung laduje sie bez problemowo, ale nie ma wystajacych elementow. Iphona lepiej chyba ladowac kabelkiem w trakcie jazdy.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2024, 11:16:10 »
A Iphonami (mam 13) jest problem, bo maja wystajace obiektywy aparatu. Bez okladki laduje sie niezle, ale juz w okladkach, lacznie z tymi typu Magsafe ladowanie staje sie niestabilne, a szybkie praktycznie niemozliwe. Samsung laduje sie bez problemowo, ale nie ma wystajacych elementow. Iphona lepiej chyba ladowac kabelkiem w trakcie jazdy.

No właśnie, nawet kupiłem sobie jakąś mniej śliską okładkę MagSafe ale wcale to nie pomogło. Te wystające obiektywy to jest porażka w takim wypadku....
Na dłuższe trasy rzeczywiście mam na stałe kabelek w schowku z wtyczkami USB-C.

p,paw

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Executive
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2024, 11:32:54 »
w związku z dosć dużymi zastrzeżeniami co do prądu ładowania na tych ładowarkach, i tak ładowanie na nich nie jest polecane (w kwestii zużywania się baterii telefonu)...
ja ze swojej strony mogę polecić taką ładowarkę:
https://www.amazon.com/iOttie-Magnetic-Wireless-Compatible-Including/dp/B098HD3B4L/ref=sr_1_3?dib=eyJ2IjoiMSJ9.yxhzr0ZNHcorK2tY49SKqx8hkSbs-TzpWcKbpLk-JOgffBI_j0XRmjYAf_-jjGzs6HL2Mg0azWy97bKCU8cGE2tQ4s5WJOl-g7_fW5sFsvwcSm3gKZx-IgqUaJ0uOOVf0ifMTS-KI2ppSnB60RHiwUgYJZJrUIOLr0AsGMvqAnYl-SQhE2KKtlMXKs7M9iiXsA9VxJy-AcZTZOAYzkUb0UsFf5-OsiXMrvLodnarqi8.SRqKY_5w1N0E_vKgB4gwUEi-q6WOTFn-L8tHPutdHak&dib_tag=se&keywords=iOttie%2BVelox%2BMagSafe%2BCar%2BMount&qid=1716370260&sr=8-3&th=1
na polskich sklepach dostępne bez większego problemu... zasilam oba iPhone15Pro - mały i duży, dobrze "klei", szybko ładuje :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2024, 11:38:33 »
U mnie po zmianie pokrowca jest OK. Niestety przez wystającą wyspę aparatów zdarza mu się stracić ładowanie 14 Pro Max.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2024, 11:40:13 »
tez mam cos takiego z poprzedniego samochodu, ale to itak ladowanie kablem..

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2024, 11:44:22 »
w związku z dosć dużymi zastrzeżeniami co do prądu ładowania na tych ładowarkach, i tak ładowanie na nich nie jest polecane (w kwestii zużywania się baterii telefonu)...

Rozumiem, że chodzi o mały prąd ładowania. W 15 Pro standardowe ładowanie w zasadzie starcza na utrzymanie telefonu na stałym poziomie (przy włączonym CarPlay). Ładowanie wzmocnione daje nieco dodatni bilans mocy, ale moim zdaniem to jest stanowczo mniej niż po byle-kablu.
Za to z USB-C daje full power czyli ładuje coś w okolicach 20W.

p,paw

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Executive
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2024, 11:55:15 »

Rozumiem, że chodzi o mały prąd ładowania. W 15 Pro standardowe ładowanie w zasadzie starcza na utrzymanie telefonu na stałym poziomie (przy włączonym CarPlay). Ładowanie wzmocnione daje nieco dodatni bilans mocy, ale moim zdaniem to jest stanowczo mniej niż po byle-kablu.
Za to z USB-C daje full power czyli ładuje coś w okolicach 20W.

p,paw

no własnie chyba niekoniecznie niski prąd ładowania jest jedynym zatrzeżeniem... widziałem przynajmniej 3 lub 4 filmy z YT, gdzie użytkownicy narzekali na zużywanie i grzanie się baterii na tej ładowarce... poszukam jeszcze, co gdzie piszą na ten temat, ale póki co nie zamierzam ryzykować żywotnosci baterii we własnym telefonie, żeby sprawdzić, więc moje iOtiie poszły ze mną do nowego auta :P

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2024, 15:16:42 »
Mi na samsungu S23 działa ok. Rzadko używam, bo rzadko telefon wyjmuję z kieszeni w aucie. Na trasę podpinam na kablu. Czasem jak mam niedużo baterii to sobie położę na tacce jadąc krótszy odcinek. Nie ma problemu z rozłączaniem się.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2024, 22:06:10 »
Na Oneplus 8 pro działa bardzo dobrze. Telefon robi za hotspot, jest też podłączony przez bluetooth z multimediami i się ładuje. Przy dłuższej jeździe wyłączam ładowarkę, gdy już bateria dojdzie do 100% lub w okolice.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2024, 08:03:46 »
Ok, czyli jest tak jak się spodziewałem - wypukłe obiektywy w iPhone powodują problemy z ładowaniem - niezależnie od obudowy czy bez pomiędzy telefonem a tacką zostaje przestrzeń i magnes nie trzyma odpowiednio mocno.

Trzeba używać kabla :(

p,paw

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2024, 11:59:31 »
U mnie daje radę bez kabla.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2024, 12:13:46 »
U mnie daje radę bez kabla.
Dawać radę to u mnie też daje ale dość często się rozpina. Na większej mocy to już nie wytrzymuje kilku minut.

Możesz napisać na jaki pokrowiec zmieniłeś?

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Maja 2024, 12:23:41 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Maja 2024, 16:32:59 »
Ja mam 15 i w oryginalnym etui się ładuje bez problemu ale to w Volvo :)
W Camry też się nie ładował… to nie wina wystających obiektywów tylko badziewnej ładowarki w Toyotach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl