Autor Wątek: Jakie opony całoroczne?  (Przeczytany 22210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Jakie opony całoroczne?
« dnia: 22 Maja 2024, 20:35:51 »
Prawdopodobnie przed zimą będę chciał wymienić opony całoroczne na nowe. Muszę je jeszcze zmierzyć, ale tak myślę, że jakbym kupił gdzieś w środku lata, to mogłoby być trochę taniej, niż w sezonie.
Obecnie jeżdżę na Michelin CC i generalnie jestem z nich bardzo zadowolony, ale może w międzyczasie wyszło coś lepszego?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2024, 20:36:22 »
Skromnie napiszę - zostań przy Michelin.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2024, 21:00:56 »
Prawdopodobnie przed zimą będę chciał wymienić opony całoroczne na nowe. Muszę je jeszcze zmierzyć, ale tak myślę, że jakbym kupił gdzieś w środku lata, to mogłoby być trochę taniej, niż w sezonie.
Obecnie jeżdżę na Michelin CC i generalnie jestem z nich bardzo zadowolony, ale może w międzyczasie wyszło coś lepszego?
Ja polecam Conti AllSeasonContact 2. Jeżdżę na nich od listopada i jestem bardzo zadowolony. Ale oczywiście Michelin CC to także bardzo dobry wybór.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2024, 20:31:21 »
Tak poczytałem i wychodzi, że na ten moment liderów jest 2 lub 3:
goodyear vector 4seasons gen-3
michelin crossclimate 2
I ewentualnie Bridgestone Turanza 6

Przy czym wydaje się, że CC2 jednak od włos przed konkurencją. Potwierdza się opinia Colina:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2024, 20:46:21 »
Choć kupiłem 2x Michelin (jedne w zestawie z autem, drugie w zestawie z felgami), to GoodYear dla mnie to "mistrz" na równi z Michelin.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2024, 22:51:45 »
A ja przejeździłem pełny sezon na Pirelli Cinturato All Season SF2  i złego słowa na nie nie powiem.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2024, 09:43:37 »
Choć kupiłem 2x Michelin (jedne w zestawie z autem, drugie w zestawie z felgami), to GoodYear dla mnie to "mistrz" na równi z Michelin.

A mógłbyś napisać coś więcej? Generalnie na jednym filmiku porównującym te 2 opony na YT widziałem, że chwalili Goodyear za lepsze trzymanie przy skręcaniu na śniegu, z kolei CC2 ciut lepiej ruszały i hamowały (generalnie hamowanie i ruszanie Michelin wygrywał we wszystkich testach)
W innych testach natomiast to CC2 miały lepsze wyniki w kategorii snow handling...
Przyznam, że jeśli miałbym się do czegoś przyczepić w moich CC, to właśnie do tego - czasem zdarzały mi się uślizgu na zakrętach, chyba nawet bardziej na błocie pośniegowym, niż samym śniegu, natomiast z kolei w porównaniach CC z CC2 widziałem, że w nowszym modelu bardzo to poprawili

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2024, 10:23:28 »
Mogę powiedzieć tylko tyle, że Goodyear które miałem (raz wielosezonowe i dwa razy zimowe) nigdy mnie nie zawiodły, na śniegu były rewelacyjne i były oponami wyjątkowo cichymi w odbiorze, ale tu Michelin też przoduje i uważam, że pierwsze czy  drugie jest i tak świetnym wyborem .
Za to letnie Michelin są dla mnie zagadką (pozytywnie) bo o ile mają realnie najniższe klocki bieżnika, o tyle ścieranie postępuje chyba najwolniej ze znanych mi opon premium, nic nie tracąc na jakości.
Edit: Ja mam lato Primacy 4 (A/A/70dB), a zima Pilot Alpin 6 (C/B/69dB)
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2024, 10:32:03 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maja 2024, 15:55:22 »
od lat w rodzinnym suvie trzymam się michelin CC. to są bardzo dobrze zrobione opony, jednak od trzeciego sezonu użytkowania nie nadają się na śnieg. tutaj gdzie mieszkam nie ma go zbyt wiele w ostatnich latach, jednak warto o tym pamiętać..

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Maja 2024, 07:48:51 »
Ja przymierzam się do swojego CHR 2.0 do Bridgestone Turanza All Season 6, jednak zastanawiam się jak jest z trwałością opon całorocznych, gdzie rocznie robimy 15-17 kkm z czego z ok 10-14kkm to lato i autostrady. Obecnie dwa komplety sezonowych kół, z czego jeden i drugi komplet ma już 5 lat, więc i tak czas na zmiany.
Co myślicie o takim zastosowaniu calorocznych?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Maja 2024, 08:06:05 »
Szybko je zużyjesz :-)
Ja sprawdzałem all Mich CC po 25k.km. na śniegu wyszła max źle.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maja 2024, 08:39:06 »
Tak właśnie myślałem :(
I z tego co piszesz, to całoroczna po 25kkm nawet z dobrym bieżnikiem kiepska.
No nic, trzeba zostać przy sezonowych.
Tylko skąd tyle pozytywnych opinii o oponach calorocznych..

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Maja 2024, 08:57:23 »
Bo kolega pisze że na śniegu max źle... a ja np. po śniegu rocznie jeżdżę max kilka dni zanim sól zacznie działać a tak to cały czas -5 do +5C i 80% czasu mokry asfalt. Opona zimowa z tego co kiedyś widziałem dopiero przy kilku stopniach na minusie zaczyna mieć przewagę nad letnimi więc gdzie tu u mnie sens montowania zimowych? Bo dwa dni w roku mam rano -10C? Jeździłem kilka sezonów mając z przodu całoroczne i z tyłu starsze zimowe i zimowe to była absolutna tragedia, na rondach regularnie leciałem bokiem. Dopiero na śniegu czy właśnie większych minusach były w stanie "dogonić" całoroczne i się trzymać asfaltu jako tako podobnie.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Maja 2024, 15:38:31 »
Ja przymierzam się do swojego CHR 2.0 do Bridgestone Turanza All Season 6, jednak zastanawiam się jak jest z trwałością opon całorocznych, gdzie rocznie robimy 15-17 kkm z czego z ok 10-14kkm to lato i autostrady. Obecnie dwa komplety sezonowych kół, z czego jeden i drugi komplet ma już 5 lat, więc i tak czas na zmiany.

właśnie dlatego ze często latam autostrada to CC mi odpowiadają. zmieniam co cztery lata, przy bardzo wysokiej prędkości latem opony muszą być możliwie świeże..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Maja 2024, 21:33:03 »
@martinez7: sam piszesz, że chcesz wymienić 2 komplety po 5 latach. Te Twoje zimowe mają jakieś 15-20k przebiegu, czyli nie jesteś w stanie ich zużyć zanim sparcieją. To jest właśnie jedn z przewag całorocznych - jak będziesz wymieniał je co powiedzmy 3 lata, to nie dość, że wyjdzie to taniej, to jeszcze będziesz miał świeższą gumę.
PS: te 25k na Michelin CC to gruba przesada...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl