Autor Wątek: Nowy samochód z wadą - obniżenie ceny  (Przeczytany 1547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariano

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota RAV4
Nowy samochód z wadą - obniżenie ceny
« dnia: 23 Maja 2024, 17:47:08 »
Witam serdecznie.
Po bardzo długim okresie oczekiwania na nową Toyotę Rav4 wersja Executiv (blisko 6 miesięcy) przyszedł czas na odbiór auta w salonie. W dniu kiedy miałem odbierać auto dostałem telefon od pracownika salonu, u którego zamawiałem Toyotę, że niestety auto uległo zarysowaniu prawdopodobnie przy zjeżdżaniu z lawety. Po krótkich oględzinach, w których brałem udział wraz z przedstawicielami salonu stwierdzono, że pojazd musi być sprawdzony przez lakiernika serwisu Toyoty, który podejmie decyzję, czy zarysowany element nadaje się do przepolerowania, czy niestety będzie trzeba element lakierować. Od razu zasugerowałem, że jeżeli element będzie na nowo lakierowany, to domagam się rabatu-zniżki na pojazd (oczywiście mina pracowników salonu była nie do opisania :)), usłyszałem również, że nie muszę odbierać tego auta i mogę oczekiwać na kolejne bez wad, a czas oczekiwania na nowe to kolejne 5-6 miesięcy. Czekam na decyzje salonu.
Pytanie moje do szanownych forumowiczów jest następujące:
- na jaką zniżkę, obniżenie ceny mogę liczyć, gdybym zdecydował się pozostawić pojazd w przypadku usunięcia zarysowań przez autoryzowany serwis
- w przypadku, gdy salon nie zechce udzielić rabatu, gdzie domagać się swoich praw (centrala Toyoty Warszawa??)
Proszę o podpowiedź lub inne sugestię. Dodam, że zarysoawnia auta nie są duże, być może uda się je spolerować, ale taką decyzje podejmie lakiernik.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Nowy samochód z wadą - obniżenie ceny
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2024, 18:33:18 »
A polerka to co? Nie ingerencja w i tak cienki lakier?
Rabat to indywidualna sprawa i ciężko coś radzić. Wiem, że gadka typu "może Pan od nowa czekać na nowe auto", a w domysle "my sprzedamy to i jeszcze zarobimy" to poziom dna podwójnego.
Ja bym się domagał chociaż przeglądu gratis, ale wcale nie jest pewne, czy go otrzymasz. Oni wykrytą wadę muszą usunąć i tyle.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2024, 19:10:10 »
zarysoawnia auta nie są duże, być może uda się je spolerować, ale taką decyzje podejmie lakiernik.
lakiernik Toyoty? Przyprowadź swojego lakiernika.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2024, 19:12:43 »
Udokumentowales/masz moze fotkę tej rysy?
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2024, 19:26:21 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2024, 08:52:58 »
Jeżeli nie będą skorzy do zaoferowania rabatu to możesz próbować wynegocjować darmowe przeglądy gwarancyjne w centrali lub bezpośrednio w salonie.

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2024, 09:20:37 »
Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzało, że element jest wypolerowany lub polakierowany, to w sumie też optowałbym za darmowymi przeglądami, bo z rabatem będzie chyba ciężko. Oczywiście i tak jest to bardzo indywidualna sprawa. W razie lakierowania, to zadbałbym o wpis do książki serwisowej, że auto było naprawiane przed odbiorem. Dobrze byłoby zrobić zdjęcia tych rys

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2024, 12:14:20 »
W razie lakierowania, to zadbałbym o wpis do książki serwisowej, że auto było naprawiane przed odbiorem.

W przypadku lakierowania powinni dać przedłużenie gwarancji na lakierowane elementy....Podobnie jak gwarancja po naprawie w ASO....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl