Autor Wątek: Wybór używanej Rav4- pomożecie?  (Przeczytany 2868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ilona

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota RAV4
Wybór używanej Rav4- pomożecie?
« dnia: 24 Maja 2024, 10:56:47 »
Witam wszystkich,

Ma prośbę o to aby koledzy/koleżanki rzucili fachowym okiem na dwa ogłoszenia z linków poniżej, czy są godne uwagi którą wybrać?
https://pewneauto.pl/oferta/toyota-rav4/156860
https://pewneauto.pl/oferta/toyota-rav4/183600

Jedna Rav4 ma AWD  ale przejechane 112000 km, czy to jest dużo jak na ten rocznik?Pewnie pytanie jaki jest stan tego złącza do tylnej osi /silnika?
Za  wszystkie uwagi serdecznie dziękuję

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wybór używanej Rav4- pomożecie?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2024, 11:09:31 »
Pytanie, czy potrzebujesz AWD? Jeżeli nie, to osobiście chyba wybrałbym samochód z mniejszym przebiegiem.

Offline Ilona

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2024, 11:15:04 »
Tu właśnie pytanie, czy jest duża różnica w jeździe miedzy AWD a FWD? Auto użytkowane będzie 80% dojazd  do miasta 20 km i po mieście.
Do zabawy terenie na pewno nie.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2024, 11:30:46 »
Jedna Rav4 ma AWD ale przejechane 112000 km, czy to jest dużo jak na ten rocznik?

Przy zakupie używanego samochodu w ogóle nie patrzyłbym na przebieg ale skupiłbym się na tym, żeby możliwie dokładnie sprawdzić dane auto przed zakupem (włączając w to sprawdzenie historii, sprawdzenie na Policji, płatny przegląd elektroniki, blacharki, mechaniki i co tylko przyjdzie do głowy).
W 2012 kupowałem swój obecny samochód. Francuz w dieslu, common rail, rok produkcji 2008 - z silnikiem co do którego panowały opinie, że potrafią się mu obrócić panewki. Czyli auto 4 letnie, marki o raczej przeciętnej opinii z silnikiem o którym słyszałem "teraz diesle trzeba remontować po 200-300 tys km. Dwumasa max po 200 000".

Oficjalny przebieg w chwili zakupu 4 letniego auta: 160 000 km.

Przebieg aktualny: 460 000 km.

Dwumasy ani sprzęgła nie robiłem.
Remontu silnika też nie.

Najpoważniejsze awarie:
- alternator - musiałem zrobić regenerację w okolicach 350 000 km
- klimatyzacja, od 3-4 lat mam z nią cały czas jakiś problem, a to jakaś nieszczelność, a to zatarł mi się ostatnio kompresor
- automatyczny ręczny - woda dostała się do środka i musiałem wymienić, ostatnio znowu coś szwankuje, ale jeszcze działa

Poza tym eksploatacja (elementy układu zawieszenia, hamulce itp).

Uważam, że patrzenie na przebiegi jest bez sensu bo wszystko zależy od tego jak auto było używane i jak serwisowane. Przebieg nie daje, moim zdaniem, żadnej wartościowej informacji. Auto z przebiegiem 200 000 km może być w dużo lepszym stanie niż z przebiegiem 50 000km.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2024, 11:42:44 wysłana przez igorqq »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2024, 11:31:18 »
Do zabawy w terenie to wgl sie RAV4 nie nadaje. Jeśli chodzi o miasto to w momencie gdy zrobi się ślisko (śnieg, lód) AWD bije FWD na głowę. Ruszanie z miejsca odbywa sie bez problemu, w zakrętach też stabilniej. Na mokrym jak trzeba szybciej ruszyć ze światełk czy podporzadkowanej to też po prostu ruszysz a nie musisz kontrolować przyczepności. W górach też bez problemu wszędzie podjedziesz. Tu na forum jeszcze nikt nie pisal żeby musiał zakladać kiedykolwiek łańcuchy.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2024, 11:41:46 »
Pytanie, czy potrzebujesz AWD? Jeżeli nie, to osobiście chyba wybrałbym samochód z mniejszym przebiegiem.
Ja bym wybrał ten w lepszym stanie. U nas samochód częściej na stan licznika niż przebieg ;)
A na poważnie to jak napisał marekj.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2024, 11:43:03 »
Zdecydowanie wybrałbym AWD. Mam doświadczenie jeżeli chodzi jazdę hybrydową toyotą FWD vs AWD. Po 3 latach użytkowania C-HR 2.0 184km przesiadłem się na RAV4 AWDi.
Samochód wyposażony w silnik elektryczny ma wysoki moment obrotowy, co w połączeniu z napędem tylko na przednią oś często skutkowało zrywaniem trakcji, np. podczas ruszania na mokrej/ośnieżonej nawierzchni. W RAV4 AWDi w ogóle nie ma tego problemu.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Wybór używanej Rav4- pomożecie?
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2024, 11:45:04 »
Nie wiem jak w AWD ale w AWD-i jest podobny problem, co choćby Pertyn pokazał, tyle, że szybko niwelowany przez dopięcie tylu.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2024, 11:57:58 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2024, 12:10:26 »
Zdecydowanie wybrałbym AWD. Mam doświadczenie jeżeli chodzi jazdę hybrydową toyotą FWD vs AWD.
Mam krótki dojazd błotnistymi koleinami do domu na wsi. Jeżdżę C-HR i RAV4 AWDi. Obydwa przejeżdżają bez problemu. Różnica jest taka, że RAV4 AWDi jedzie jak po sznurku, a C-HR trochę pływa na boki w koleinach. Przy ruszaniu na mokrym asfalcie to i Priusem+ potrafiłem zerwać przyczepność (opony Michelin CC)....
Co do tych dwu samochodów, to są od Toyoty więc mają jakąś gwarancję i w miarę wiarygodną historię. Piszę w miarę, bo spotkałem się już z tym, że nie wszystko jest wpisywane, a może raczej widoczne w historii, jeśli samochód był robiony w ASO. Miałem tak i w Fordzie i w Toyocie ze swoimi samochodami i w jednym, i w drugim przypadku w historii nie było pewnych napraw. Jednak nie wpływały one na jakość, wartość samochodu, a w jednym przypadku wręcz przeciwnie.
Jak dla mnie to obydwa są trochę za drogie, wolałbym dołożyć i kupić 2021, 2022. Różnica może być poniżej 30 tys. czyli jakieś 20%....

Na przykład taki
https://pewneauto.pl/oferta/toyota-rav4/202283

Pół roku temu za podobny z przebiegiem poniżej 10 tys. zapłaciłem ponad 170 tys.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2024, 12:22:32 wysłana przez Glider »

Offline Ilona

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2024, 12:55:01 »
Jak dla mnie to obydwa są trochę za drogie, wolałbym dołożyć i kupić 2021, 2022. Różnica może być poniżej 30 tys. czyli jakieś 20%....

Na przykład taki
https://pewneauto.pl/oferta/toyota-rav4/202283

Pół roku temu za podobny z przebiegiem poniżej 10 tys. zapłaciłem ponad 170 tys.

Dzięki za link tylko ze to Poznań, ja z okolic Krakowa , nie bardzo mam czas jeździć aż tak daleko

Offline marcin010101

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2024, 15:45:21 »
używam RAV4 AWD-i od trzech lat. Ruszanie na światłach czy skrzyżowaniach jest super, a najlepsze w deszczu gdy inni zostają, a w AWD wystarczy lekkie dotknięcie gazu i jedziemy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl