Autor Wątek: Konserwacja Yaris Cross  (Przeczytany 34293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Konserwacja Yaris Cross
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Grudnia 2024, 08:03:20 »
Taki śmieszek trochę jesteś
A ja Ci tak powiem  :-) Musisz zacząć doceniać życie po to żeby nie zajmować się głupotami które nie mają żadnego znaczenia. Zamiast doktoryzować się z nowej dla Ciebie dziedziny życia zaplanuj sobie zrobienie czegoś dla siebie fajnego np. wycieczka w góry, nad morze itd.
Do tego ja wiem że w dzisiejszych czasach jesteśmy bombardowani przez marketingowców motoryzacyjnych uświadamianiem nas iż kupując Yarisa, Dacie Logan itd.stajemy się właścicielem super wyselekcjonowanego dzieła techniki ręcznie składanego ale niestety tak nie jest. Są to auta składane taśmowo, udające coś czym nie są a jeszcze wzmocnienie przekazu reklamami powoduje tylko potem rozczarowanie że Yaris to nie Lexus LS.

Podsumowując, szkoda czadu i sił na zwykłego Yarisa . Masz fajne wizualnie auto i tyle :-)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Grudnia 2024, 09:56:55 »
Rdza na metalu to nie tlenek  aluminium czy miedzi który zapobiega dalszej korozji. Jak jest powierzchniowa to będzie głębsza.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Konserwacja Yaris Cross
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Grudnia 2024, 13:01:52 »
Owszem, to tlenek żelaza, który nie pasywuje metalu. Dlatego należy go usunąć a braki w powłoce ochronnej  uzupełnić.
Tym niemniej dopóki jest powierzchniowa nie jest poważnym problemem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Grudnia 2024, 14:21:08 »
Taki śmieszek trochę jesteś
A ja Ci tak powiem  :-) Musisz zacząć doceniać życie po to żeby nie zajmować się głupotami które nie mają żadnego znaczenia. Zamiast doktoryzować się z nowej dla Ciebie dziedziny życia zaplanuj sobie zrobienie czegoś dla siebie fajnego np. wycieczka w góry, nad morze itd.
Do tego ja wiem że w dzisiejszych czasach jesteśmy bombardowani przez marketingowców motoryzacyjnych uświadamianiem nas iż kupując Yarisa, Dacie Logan itd.stajemy się właścicielem super wyselekcjonowanego dzieła techniki ręcznie składanego ale niestety tak nie jest. Są to auta składane taśmowo, udające coś czym nie są a jeszcze wzmocnienie przekazu reklamami powoduje tylko potem rozczarowanie że Yaris to nie Lexus LS.

Podsumowując, szkoda czadu i sił na zwykłego Yarisa . Masz fajne wizualnie auto i tyle :-)

A ja powiem tak nigdy nie uważałem yarisa za lexusa i nigdy nie ubolewałem nad tym że to nie jest lexus, wiedziałem że to yaris ale kupując nowe auto z salonu spodziewałem się chociaż trochę lepszego wykonania. Bo miałem kiedyś citroena c1 gdzie jest to auto całkowicie budżetowe i takie chciałem na dojazdy po mieście itp. Ale porównując tamto auto do tego nie spodziewałbym się że rdza będzie wychodzić po kilku miesiącach. A jeszcze bardziej tego że w nowym aucie ja mam usuwać już rdzę jak i uzupełniać powłokę.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Grudnia 2024, 15:01:41 »
To, co widać na zdjęciu to rdzewiejące spawy łączące kształtki z blachy stalowej.
Korozja zaczyna się od spawów, bo tam jest przegrzany metal i on jest najbardziej narażony na korozję.
Warstwa farby jest nałożona bardzo oszczędnie i cienko, do tego niezbyt precyzyjnie i widać tego efekty.

Oczywiście to dopiero początki, do tego to nie jest najcieńsza blacha więc dziur za szybko nie będzie. Jednak samo się to już nie cofnie.

Dlatego warto konserwować auto póki jest nowe. Nie trzeba nic czyścić, piaskować itd...

Ja stosuję tą zasadę i nie mam problemów z rdzą. Nawet najmniejszych.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Grudnia 2024, 16:03:28 »
ghost2255, dokładnie tak!

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Grudnia 2024, 11:16:45 »
To lepiej zrobiłem powłokę woskową na całym podwoziu. A kto by pomyślał że wyjdą takie kwiatki w komorze silnika. ?? Powiem lepiej tego wcześniej nie było a wyszło dopiero teraz jak wilgoć większa. Wahacze, spod wszystko zrobione woskiem i tak nic nie ma a tutaj taki fail :-)

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Grudnia 2024, 11:24:28 »
Woskiem powinny być pokryte wszystkie obszary narażone na korozję.
Pod maską również. Ale to powinien wiedzieć fachowiec wykonujący konserwację.

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Grudnia 2024, 01:34:25 »
Woskiem powinny być pokryte wszystkie obszary narażone na korozję.
Pod maską również. Ale to powinien wiedzieć fachowiec wykonujący konserwację.

Wydaje mi się że to też jest pokryte woskiem, tylko wydaje mi się że wyszło pod woskiem bo wcześniej bym już to zauważył

Offline peter66

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC lift
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Grudnia 2024, 09:20:23 »
Mam pytanie - jakim woskiem pokrywałeś samochód, czy konserwacja była od razu po wyjeździe z salonu czy po kilku tysiącach kilometrów? Jak wyglądają spawy kielicha od strony koła- ,,ulubione" miejsce Gościa z kanału YT Stacjakonserwacja?
Osobiście stosuję woski ,,mokre" Noxudol 300, 700, 750 , które zawierają substancje antykorozyjne, woski te zamykam warstą bitumu Noxudol 900,body, można też 1600 ale tylko na kompresor.
Nie nazywam tego konserwacja profesjonalną - taka amatorska przygoda dla każdego .

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Grudnia 2024, 10:24:15 »
Mam pytanie - jakim woskiem pokrywałeś samochód

Pewnie z obowiązującą modą poszedł Innotec.

Wosk sam w sobie nie jest zły, tylko ma taki marketing, jakby był jedynym lekiem na każde zło i jak by się go nie położyło to nic innego nie potrzeba i rdza nigdy się nie zacznie.

A nie jest to prawda. Wosk jest OK, ale to suchy, wysychający wosk. Co prawda nie pęka, ale nie ma właściwości penetrujących, nie nadaje się do profili, no i jako samodzielna powłoka jest niezbyt skuteczny z w/w powodów.

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 06 Grudnia 2024, 22:26:05 »
Powiem tak, dzisiaj zobaczyłem coraz więcej rdzy na tym elemencie. Jadę w sobotę umawiać się na wykup ode mnie tego szrotu. Zobaczę ile stracił przez 4 miesiące użytkowania i go oddam w rozliczeniu. Bo już mi się nie chce bawić w to żeby wsadzać kolejną kasę w gowno..
Tak więc żegnam się z forum i Toyota. Dzięki za słowa otuchy itp powodzenia żebyście wy byli zadowoleni z nowej ,, jakości,, toyoty.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2024, 22:28:14 wysłana przez dgalka »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #87 dnia: 06 Grudnia 2024, 23:05:36 »
Powiem tak, dzisiaj zobaczyłem coraz więcej rdzy na tym elemencie. Jadę w sobotę umawiać się na wykup ode mnie tego szrotu. Zobaczę ile stracił przez 4 miesiące użytkowania i go oddam w rozliczeniu. Bo już mi się nie chce bawić w to żeby wsadzać kolejną kasę w gowno..
Tak więc żegnam się z forum i Toyota. Dzięki za słowa otuchy itp powodzenia żebyście wy byli zadowoleni z nowej ,, jakości,, toyoty.

Nie działaj pochopnie. Gdzie nie pójdziesz, z blacharką będzie do du*py, a w Toyocie masz przynajmniej spokój pod względem awaryjności podzespołów. Zrobiłbym konserwację i spokój.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Grudnia 2024, 23:11:51 »

Jak już będziesz miał wycenę dilera to daj znać, mam znajomego który akurat chce kupić auto, raczej przebije ofertę.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 07 Grudnia 2024, 05:08:52 »

Nie działaj pochopnie. Gdzie nie pójdziesz, z blacharką będzie do du*py, a w Toyocie masz przynajmniej spokój pod względem awaryjności podzespołów. Zrobiłbym konserwację i spokój.
To nie jest działanie pochopne. Po drugie konserwacja zrobiona a to z pod niej wyłazić zaczyna rdza. Po trzecie spasowanie elementów to druga sprawa. Ogólnie ocena jaka zebrałem i podsumowałem wszystko to jedna wielka wtopa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl