Autor Wątek: Konserwacja Yaris Cross  (Przeczytany 34299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Konserwacja Yaris Cross
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Lutego 2025, 19:31:22 »
A co? Uważasz że w półrocznym aucie tak powinno to wyglądać?

@Krisman jako że masz tu spory staż to tak napisze:

wiesz że tu była stworzona dziwna sytuacja wszechobecnego narzekania na wszystkich i na wszystko z logo T. Było to mocno pimopowane/podbijane tak właściwie tylko przez kilka osób i w ten sposób mamy dziwną sytuację skrajnie oderwaną od dzisiejszej rzeczywistości zarówno motoryzacyjnej jak i innych dziedzin życia. Rozumiem że kogoś coś boli w jego aucie rozumiem że tego nie powinno być ale na miłość boską nie zawracajmy sobie gównami głowy !!! Czy to będzie Mercedes czy to będzie Porshe wszędzie coś znajdziemy. A mając takie podejście to tak właściwie w każdej dziedzinie życie będzie jakiś problem.
A na forum nagle mamy styczność z ludźmi którzy sto lat żyją, którzy nie chorują, którzy nie mają zainteresowań tylko ciągle myślą o kolejnym gównie które "nie powinno" być w przedmiocie na który wydał "aż" tyle kasy.
I jeszcze rozumiem auto za milion, auto w spadku po pradziadku, auto z limitowanej edycji do rajdów WRC ale jest zwyklak który tylko na reklamach udaje wyjątkowe auto.

Dlatego przyłączam się do wielkiego bólu właściciela auta ale uważam podobne jak @Konrad62 że to jest bzdet.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Lutego 2025, 22:41:49 »
Co innego mieć swoje zdanie, a co innego kpić, czy szydzić.
Dla kogoś bzdet, a dla innej osoby która może długo oszczędzała by kupić sobie "nówkę" auto, szok i niedowierzanie, że marka "nr1" na świecie, jak się reklamuje, sprzedaje auta które ruda chrupie już na reklamie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #122 dnia: 15 Lutego 2025, 01:13:52 »
Co innego mieć swoje zdanie, a co innego kpić, czy szydzić.
Dla kogoś bzdet, a dla innej osoby która może długo oszczędzała by kupić sobie "nówkę" auto, szok i niedowierzanie, że marka "nr1" na świecie, jak się reklamuje, sprzedaje auta które ruda chrupie już na reklamie.

Oki. :grin:

« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2025, 02:09:34 wysłana przez ledziu »

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 27 Lutego 2025, 16:20:29 »
Byłem w salonie, zgłosiłem. Aso zgłoszenie wysłało do toyoty i czekamy na rozwiązanie sytuacji. Odnosząc się do wypowiedzi że to pierodoly itp. I pisanie że to ,, gruba korozja itp,, walić szydere. Przestaje tutaj wrzucać fotki i konwersacje które miały pomóc w sprawdzeniu czy u kogoś się nie dzieje podobnego. I jeśli ktoś uważa że to normalne to jest w błędzie bo jak części mechaniczne można wymienić a karoseria która boryka się z rdzą to już trochę lipa bo tego nie wymienisz a jak ktoś źle zrobi bądź zabezpieczy to niestety ale różnie już z tym będzie. Powiem szczerze że nie widziałem u żadnego znajomego podobnej sytuacji w starszych samochodach co w tym nowym. Ale ok jeśli tak ma być to zmieniam nastawienie bo przecież to norma w nowych samochodach :-) bo lepiej jak wciskać mają dalej gowno ludziom bo to normalne. Ogólnie zauważyłem że w dzisiejszych czasach trend promowania bylejakości jako normalnego zjawiska jest nagminne. Pozdrawiam

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Lutego 2025, 16:55:23 »
dgalka, współczuję bo tak dziać się nie powinno. U mnie tak nie ma i nie było w kilku-, kilkunaso- a nawet 20-kilkuletnich samochodach. Nie powinno być takiej korozji, ale niestety w niektórych autach jest. Najczęściej w konkretnych modelach lub partiach produkcyjnych. Pozostaje chuchać i dmuchać i w miarę szybko sprzedać. Ewentualnie można próbować walczyć z producentem. Ale jak dla mnie to lepiej sprzedać i kupić sobie inny samochód.

Przed laty rwali sobie włosy z głowy ci, którzy po Passacie B5 kupili sobie Passata B6, który korodował na potęgę. I nic się nie dało z tym zrobić dopóki nie weszła kolejna generacja.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #125 dnia: 28 Lutego 2025, 11:35:18 »
Widzę Panowie, że kompletnie nie wiecie o czym piszecie. Fiaciory czy inne graty produkowane przed 2019 rokiem były fabrycznie zakonserwowane tak, że niewiele trzeba było poprawiać. Po zakupie YC sprzedawałem Grande Punto z 2006 roku, buda była nietknięta rudą. Nowe samochody bez względu na markę mają pod plastikami przykrywającymi nadkola i podwozie praktycznie gołą blachę.
Ja zleciłem konserwację mojej Toyoty w profesjonalnym warsztacie i zapłaciłem 8k bez mrugnięcia okiem, bo mam zamiar nią jeździć wiele lat. Jeśli ktoś uważa, że to dużo, to wystarczy policzyć na początek same roboczo godziny. Cała konserwacja trwała 30 dni, auto zostało rozebrane z plastików, zderzaków itd, żeby wszedzie dostać się z woskiem i masami. Z całej roboty dostałem fotorelację, więc wiem, że to rzetelnie wykonana robota. Na YT można bez problemu znaleźć filmiki z konserwacji różnych Toyot. Jak ktoś chętny, to proszę zgłosić chęć na priv, dam namiary.
 https://photos.app.goo.gl/WBfjcwFjLoCyRAZw7

https://www.youtube.com/watch?v=WSauaT2kPik

czy Twoim, zdaniem takie początki korozji w nowej YC, w profilach zamkniętych to normalna sprawa? Czy auto niekonserwowane przejeździ te 10 lat, bez potrzeby zamartwiania się czy coś pod spodem nie odpadnie lub nie będzie dziury itd?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Lutego 2025, 11:53:22 »
Hisss, oczywiście, że to nie jest normalne. Po 10 latach bez dodatkowych zabiegów konserwacyjnych z tego auta zostałaby rdzawa wydmuszka. I o to im chodzi - to jest wspólny interes producentów i pseudoekologów. Oni chcą ciągłego przemiału i napędzania konsumpcji. Nie dajmy im się i konserwujmy swoje auta!

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #127 dnia: 28 Lutego 2025, 11:59:54 »
Jeśli chcesz to konserwuj, ale dla mnie jako pierwszego właściciela auta jest to bez sensu. Nikt mi nie odda tych blisko 10% wartości auta za naprawdę porządną konserwacje. Auto tak samo traci na wartości, tyle samo mi zapłaci kolejny właściciel, może trochę szybciej się sprzeda, ale to Toyota więc czy jest sens iść w takie koszty żeby sprzedała się w godzinę zamiast dnia? Czemu mam się wiązać z autem, skoro patrząc po aktualnym rynku najkorzystniej finansowo sprzedać go po około 2,5 roku, ewentualnie 3,5 roku żeby ostało kilka miesięcy Relaxa i kupić coś z wyprzedaży rocznika. A już w ogóle jak jesteś nieuczciwym osobnikiem przywalić jakąś całkę na kilka miesięcy przed końcem GAPa.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2025, 12:04:54 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Lutego 2025, 15:37:57 »
Jeśli chcesz to konserwuj, ale dla mnie jako pierwszego właściciela auta jest to bez sensu.

No właśnie wtedy ma to największy sens - techniczny.

Sens finansowy - to już każdy musi ocenić wg swoich kryteriów.

Dla mnie sens techniczny przeważa nad finansowym. Poza tym jeśli auto jest doinwestowane, to człowiek ma mniejsze ciśnienie na pozbywanie się go. Dla mnie to dobrze bo nie przepadam za częstymi zmianami. Lubię mieć w aucie wszystko po swojemu porobione i zmiana to dla mnie kłopot i zawracanie gitary.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 05 Czerwca 2025, 07:59:52 »
Wszystkie toyoty potrzebują napewno konserwacje po 7 latach czy od początku kto za to mi zapłaci następny właściciel już to widzę jak kupują na potęgę chińskie odpowiedniki aut za pol ceny to już widzę jak wszystkie hybrydy dobrze się sprzedają używane ..brak zainteresowania używanemu kupią sobie byd i inne ..

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #130 dnia: 05 Czerwca 2025, 15:34:02 »
chińskie odpowiedniki aut za pol ceny

Gdzie takie dają?  :shock:

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #131 dnia: 19 Czerwca 2025, 19:19:40 »

, szok i niedowierzanie, że marka "nr1" na świecie, jak się reklamuje, sprzedaje auta które ruda chrupie już na reklamie.
A kto powiedział ze na południu Europy : Grecja , Północna Macedonia, Bułgaria,Turcja, Cypr ,a nawet  Fracja Hiszpania , Portugalia

Te auta maja jakiś problem z rdzą?????
Jeżdżą po 20 lat i nie maja Grama rdzy !
Nie dowierzacie mam kolegę ma corollę E12 sedan 2002 z Grecji nie ma nic z rdzy pod a ja miałem aurisa 2007 ta sama fabryka japonskie oba moj który jedzi po Polsce jest już po 2 konserwacjach !!
To jest tylko problem Polski mi się wydaje a jeśli ktoś myje często podwozie tez nie ma większego problemu ale kto myje w zimę auto ja NIE !
Wiec pisać do Toyota Polska aby robili auta z konserwacja z fabryki jeśli maja przyjechać do PL !
A nie narzekać
Tak samo było z mediami i radiami toyoty teraz nawet taki Aygo ma CarPlay bezprzewodowe i android Auto  co np KIA sportage 2025 nie ma!!
Pozdrawiam !

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Czerwca 2025, 00:11:17 »
Akurat w Grecji nowe Yarisy mają inne problemy, np. korodujące chłodniczki EGR od benzyny zanieczyszczonej chlorem. I jakoś nikt nie mówi "Toyota, jak wypuszczacie auto na rynek grecki to pod warunkiem wstawienia wzmocnionego EGR".

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #133 dnia: 20 Czerwca 2025, 14:02:33 »
W benzynę dolewają wode ale to nie problem, i tak toyota tam daje więcej gwaracji niż w PL 6lat i 200.000 albo bateryjne hybrydy i inne to 11lat i milion km . A tu mamy z koleji E10 i na to samo wychodzi , z woda ….

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #134 dnia: 20 Czerwca 2025, 14:08:52 »
i tak toyota tam daje więcej gwaracji niż w PL
To ciekawe, bo najwyraźniej jej nie respektuje. A koszt wymiany EGR to ponad 1200 euro. Także się trochę Twoja retoryka nie spina :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl