Autor Wątek: RAV4 Executive SkyView (i inne bez koła zapasowego) - co powinno być we wkładce?  (Przeczytany 4074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
A choćby na Allegro https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-do-przebitych-opon-8223363188 pierwszy z brzegu przykład.
Dziekuje. Przy nastepnej wizycie w kraju zamowie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Noo... ja raz zakladałem.....
Marku, chętnie bym dokupił GOTOWY, zestaw, najlepiej oryginalny, tylko że w Toyocie nie występuje jako akcesorium dodatkowe. Nie można zamówić. Trzeba szukać zestawu z drugiej ręki, tylko czy są jakieś przeciwwskazania?

Ja kupiłem zestaw dedykowany do rav4, ale nie brandowany przez toyotę. Pogooglaj w ten sposób - znajdziesz.

Czy są jakieś różnicę w podłodze, kształcie, niewiem kurczę, w czymkolwiek, co tłumaczyłoby ten IDIOTYZM, że wraz z panoramą nie można mieć koła zapasowego? Jeśli nie ma różnic, to muszę kupić i w nosie mam zestawy naprawcze.
Chodzi tylko i wyłącznie o wagę. Auto że szklanym dachem i kołem zapasowym nie zmieściłoby się w widełkach, w których otrzymało homologację

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Tak jak firek napisał. Są na alledrogo gotowe zestawy koło+podnośnik+klucz. Nowe, używki itd. Ja dodatkowo kupiłem sobie wkładkę / organizer który wchodzi pod podłogę bagażnika, do wożenia różnych drobiazgów.
Początkowo pod podłogę włożyłem jedno fabryczne koło z oponą letnią. Ciężkie to jak cholera, a i tak trzeba dokupić podnośnik i klucz. Po zmianie na letnie okazało się, że "salonowe" felgi na zimówki mają taki kształt, że nie bardzo wchodzą, a felga ma elementy wystające, które mogą się porysować. Finalnie dokupiłem dojazdówkę. Nawet znalazłem 19" ;) ale to nie jest konieczne.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5

Finalnie dokupiłem dojazdówkę.
Nie wiem, jakie nakrętki są w Rav'ce, ale zakładam, że takie jak w Corolli, czyli z płaską przylgnią do felgi. Dokupiłbym więc jeszcze 5 zwykłych otwartych nakrętek do kól ze stożkową przylgnią - stożek na oryginalnej nakrętce do alufelg jest dramatycznie wąski, a to ta część dociska felgę dojazdowki do piasty.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
Czy są jakieś różnicę w podłodze, kształcie, niewiem kurczę, w czymkolwiek, co tłumaczyłoby ten IDIOTYZM, że wraz z panoramą nie można mieć koła zapasowego? Jeśli nie ma różnic, to muszę kupić i w nosie mam zestawy naprawcze.

Przed zamówieniem samochodu pytałem handlowca - mówił, że jedynym powodem jest waga i wymogi homologacyjne. SkyView podnosi wagę samochodu na tyle, że zapasówka nie mieści się już w limicie. Mówił, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie po zakupie samemu tam wsadzić koło.

Offline topoll

• Toyot Spamer

Finalnie dokupiłem dojazdówkę.
Nie wiem, jakie nakrętki są w Rav'ce, ale zakładam, że takie jak w Corolli, czyli z płaską przylgnią do felgi. Dokupiłbym więc jeszcze 5 zwykłych otwartych nakrętek do kól ze stożkową przylgnią - stożek na oryginalnej nakrętce do alufelg jest dramatycznie wąski, a to ta część dociska felgę dojazdowki do piasty.

U mnie przy dojazdówce nie mam drugiego zestawu do dojazdówki, przykręca się tymi samymi śrubami.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Topoll, ale Twoja dojazdówka OEM jest z chyba z alu i ma otwory pod płaskie śruby z podkladką. Te dokupowane stalowe potrzebują śrub stozkowych tak jak Jacek_63 napisał. Ja do kompletu zimówek mam śruby stozkowe i przy przymiarce wydawało mi się, że wystarczają do otworów w dojazdówce ale w sumie to sprawdzę jeszcze raz.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Potwierdzam. OEM która była w mojej C+S miała gniazda pod fabryczne nakrętki i była Alu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
Topoll, ale Twoja dojazdówka OEM jest z chyba z alu i ma otwory pod płaskie śruby z podkladką. Te dokupowane stalowe potrzebują śrub stozkowych tak jak Jacek_63 napisał. Ja do kompletu zimówek mam śruby stozkowe i przy przymiarce wydawało mi się, że wystarczają do otworów w dojazdówce ale w sumie to sprawdzę jeszcze raz.
Ja mam dojazdówkę blaszaną zamówioną razem z autem.
Jak zobaczyłem, że takie nakrętki (oryginalne do felg alu)

mają trzymać obręcz tym wąziutkim stożkowym paskiem (co zresztą jest zgodne z instrukcją do auta :shock:), to za 12,50 dokupiłem 5 zwykłych stożkowych przelotowych nakrętek do kół i wrzuciłem do bagażnika. W felgach zimowych też mam co prawda stożkowe gniazda i do nich dedykowane nakrętki, ale dzięki  temu ich nie rozkompletuję.
A tak przy okazji, @marekj sprawdź, czy oryginalny klucz do kół pasuje do Twoich zimowych nakrętek. Lepiej teraz, niż zimą na szosie :laugh:. Wiem z doświadczenia  :grin:
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 14:50:17 wysłana przez Jacek_63 »

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Executive
Ja mam dojazdówkę blaszaną zamówioną razem z autem.
Jak zobaczyłem, że takie nakrętki (oryginalne do felg alu)

mają trzymać obręcz tym wąziutkim stożkowym paskiem (co zresztą jest zgodne z instrukcją do auta :shock:), to za 12,50 dokupiłem 5 zwykłych stożkowych przelotowych nakrętek do kół i wrzuciłem do bagażnika. W felgach zimowych też mam co prawda stożkowe gniazda i do nich dedykowane nakrętki, ale dzięki  temu ich nie rozkompletuję.
A tak przy okazji, @marekj sprawdź, czy oryginalny klucz do kół pasuje do Twoich zimowych nakrętek. Lepiej teraz, niż zimą na szosie :laugh:. Wiem z doświadczenia  :grin:

no własnie... odn nakrętek i klucza... bo okazuje się, że dostałem razem z kompletem zapasowych kół pudełko z nakrętkami antykradzieżowymi... i Pani mówi, że mam tego pilnować, bo cos tam... ale w sumie nie wiem co... jedna nakrętka ma gwiazdkę na łbie - ale w sumie to nie wiem, o co chodzi... przecież taki adapter jest do każdego kompletu "antykradzieżowego" - co sprawia, że to już nie jest antykradzieżowe...
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 16:21:04 wysłana przez xclone »

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
Adaptery w teorii są różne i losowy adapter zazwyczaj nie będzie pasował do losowej nakrętki (zależnie od konstrukcji jakieś wycięcia czy wypustki w innych miejscach). Oczywiście to nie klucz więc możliwych wariantów jest niewiele, ale nie oszukujmy się - jak ktoś sobie upatrzy to ukradnie bez większych trudności nawet bez adaptera. To zabezpiecza trochę przed przypadkową i spontaniczną kradzieżą. Nic więcej.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
no własnie... odn nakrętek i klucza... bo okazuje się, że dostałem razem z kompletem zapasowych kół pudełko z nakrętkami antykradzieżowymi... i Pani mówi, że mam tego pilnować, bo cos tam... ale w sumie nie wiem co... jedna nakrętka ma gwiazdkę na łbie - ale w sumie to nie wiem, o co chodzi... przecież taki adapter jest do każdego kompletu "antykradzieżowego" - co sprawia, że to już nie jest antykradzieżowe...
Adapter, jak go nazywasz, jest inny do każdego kompletu antykradzieżowego, bo ta gwiazdka w każdym komplecie ma inny kształt.
A pilnować masz karteczki z kodem, bo jak zgubisz "adapter", to na podstawie kodu dostaniesz nowy i nie będzie cięcia, wiercenia czy innego maltretowania tych nakrętek , żeby zdjąć koło.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
i nie będzie cięcia, wiercenia czy innego maltretowania tych nakrętek

czy nabijania klucza na nie... i po sprawie ;) ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline xclone

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Executive
oo.. OK, dziękuję bardzo za wyjasnienie :)

a co do samej wkładki: dostałem kompresor (chyba, w folii - to nie widać), puszkę gluta, gasnicę, trójkąt i bolec do holowania - i w sumie faktycznie ta wkładka to może zniknąć z tego miejsca... rozsmieszyło mnie to, co znalazłem pod wkładką - blacha :) z 2 rewizjami gumowymi i pod spodem - cieniutka blacha oddzielająca od betonu w garażu (taka troche grubsza folia alu) :D chyba sobie to miejsce zaadaptuję / zaadoptuję po wygłuszeniu do wzmaka  i może do SUBa (bo miejsca jest tam dosć sporo)
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 23:05:07 wysłana przez xclone »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl