Autor Wątek: Carina E - cylinderki i przewody hamulcowe  (Przeczytany 3870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
Carina E - cylinderki i przewody hamulcowe
« dnia: 01 Czerwca 2024, 14:07:02 »
Witam wszystkich.

W poprzednim wątku o układzie wydechowym pisałem, że szykuję się w tym roku do kilku innych napraw. Jedną z nich jest ogarnięcie układu hamulcowego. Na ten moment wszystko jest sprawne - byłem tydzień temu na przeglądzie i samochód przeszedł go bez problemu. Natomiast diagnosta zasugerował, że tył jest już na wykończeniu (co sam już od jakiegoś czasu podejrzewałem) i że dobrze byłoby go ogarnąć przed zimą.
Przeglądałem ostatnio dostępne części i o ile co do bębnów i szczęk mam już pewien pomysł (Mikoda + Remsa), to waham się odnośnie reszty.

Jeśli chodzi o cylinderki to moim typem jest Brembo - znalazłem komplet w za ok. 65 zł (alternatywne komplety to ABE za 60 zł, Blue Print ok. 90 zł, a TRW ok. 120 zł). Dlatego właśnie Brembo wydaje się mieć najlepszy stosunek ceny do jakość.

Dylemat mam natomiast odnośnie przewodów miękkich. Dostępne na rynku są głównie przewody tanich producentów. O ile Maxgear, Hart, Ashika, Japco etc.nawet nie biorę pod uwagę, o tyle chciałem się zapytać czy ktoś miał styczność z takimi markami jak A.B.S. (rzekomo holenderski producent), PK (niemiecko-duńskie przedsiębiorstwo) i ABE (polskie). Pytam konkretnie o te 3 firmy, ponieważ mają dość duży asortyment, a cenowo wyglądają na średnią półkę (80-100 zł za komplet). Czy ktoś miał styczność z ich produktami, czy jest w stanie się wypowiedzieć odnośnie jakości części ? Przeszukałem różne fora w internecie i nie ma praktycznie żadnych opinii na ich temat. Wydaje się to być taką średnią półką - przynajmniej cenowo, a jak z jakością ?

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Carina E - cylinderki i przewody hamulcowe
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2024, 17:21:01 »
Jakby kogoś interesowało na przyszłość to padło na cylinderki i przewody miękkie od Blue Print. Wyglądają dobrze - cylinderki żeliwo + przewody gruba guma. Zestaw montażowy do szczęk od Quick Brake (made in Denmark) też bez większych zastrzeżeń. Przewinął mi się również przez ręce produkt NK (linki od ręcznego) i tu również wrażenia raczej pozytywne.
Tyle ode mnie - moje spostrzeżenia odnośnie tych kilku marek. Temat zamykam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl