Autor Wątek: Przegląd gwarancyjny, a przekroczenie 15k km  (Przeczytany 15836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Przegląd gwarancyjny, a przekroczenie 15k km
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Czerwca 2024, 11:42:31 »
Dlatego ja odpuściłem sobie ASO i przeglądy robię u Colina.

Podstawowy problem jest taki że Colin ma jeden warsztat w jednym miejscu i trudno będzie komuś dojeżdżać na zwykłe serwisy.
Z drugiej strony jak są zapytania o auta używane to zawsze dotyczą sprawdzenia czy auto było serwisowane w ASO natomiast sprzedający też ochoczo się chwalą ASO a nie serwisem poza ASO nawet jeżeli jego wpisy są w systemie.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Czerwca 2024, 11:59:40 »
Podstawowy problem jest taki że Colin ma jeden warsztat w jednym miejscu i trudno będzie komuś dojeżdżać na zwykłe serwisy.
Z drugiej strony jak są zapytania o auta używane to zawsze dotyczą sprawdzenia czy auto było serwisowane w ASO natomiast sprzedający też ochoczo się chwalą ASO a nie serwisem poza ASO nawet jeżeli jego wpisy są w systemie.
Ja na szczęście ze Śląska do Krakowa mam relatywnie blisko. Kolejną kwestią jest to, że samochód kupuję na lata, więc po tych X latach jeśli miałbym go sprzedać, nikogo już nie będzie interesowało, czy był serwisowany w ASO, czy też nie. Po trzecie po obcierce z sarną, ASO, które usuwało szkodę nie potrafiło ustawić przednich świateł, gdzie każde świeciło w inną stronę. Zauważył to i poprawił Colin, który nie jest w ASO. Teraz po kilku miesiącach z wymienionego i lakierowanego przez ASO zderzaka łuszczy się farba, bo było to niewłaściwie wykonane. Teraz to ASO zastanawia się, czy aby na pewno nie jest to efekt uderzenia kamieniem itd. Maska dostawała wielokrotnie i nawet zarysowania nie ma, ale odchodzące płaty farby już w ich mniemaniu są ;) Szkoda tylko, że lakier łuszczy się tylko na tym elemencie.
Więc dla mnie żadnym wyznacznikiem kupna używki nie jest serwisowanie w ASO, bo to, że pracują tam mechanicy z łapanki to nie jest wyłącznie moja opinia. Nie mówię, że wszyscy tacy są, ale ja póki co trafiałem na takie przypadki. Wolę, żeby samochód, który chcę kupić był przez ostatnie lata w rękach kogoś, kto powierzył jego serwisowanie w ręce ludzi, którzy mają pojęcie o wykonywanej przez siebie robocie.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Czerwca 2024, 12:08:18 »
w ASO można robić tylko szkody OC/AC bo wymienią więcej niż jakikolwiek inny warsztat. Na standardowe obsługi i naprawy lepiej poszukać alternatywy. Prawidłowo wykonana obsługa w innym warsztacie nie ma powinna mieć wpływu na gwarancję (warto, żeby była wpisana w system przeglądowy Toyoty). Jak zakłada się możliwość awarii to lepiej nie przekraczać 15k powyżej 1000km.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2024, 12:10:06 wysłana przez aks »

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Czerwca 2024, 12:09:36 »
Jeszcze dodam, że takich mechaników jak Colin to znajdziemy pewnie w każdym województwie. Hondę robiłem u gościa z Chorzowa, którego warsztat był zwykłym garażem. Na pierwszy rzut oka żaden z nas by mu nie powierzył samochodu. Trafiłem do niego dzięki pozytywnym opiniom na google. Zaufałem i się nie zawiodłem. Gość okazał się bardzo dobrym mechanikiem, który w przeciwieństwie do takiego ASO Hondy wiedział, że jak wymienia się hamulce to trzeba wszystko jeszcze dodatkowo wyczyścić.
I żeby nie było, że jestem przeciwnikiem ASO. Jestem przeciwny przepłacaniu z robotę, której nie wykonują wcale lepiej niż serwisy nieautoryzowane.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Czerwca 2024, 12:13:14 »
w ASO można robić tylko szkody OC/AC bo wymienią więcej niż jakikolwiek inny warsztat. Na standardowe obsługi i naprawy lepiej poszukać alternatywy. Prawidłowo wykonana obsługa w innym warsztacie nie ma powinna mieć wpływu na gwarancję (warto, żeby była wpisana w system przeglądowy Toyoty)
Zgodnie z Unijną dyrektywą wykonując przeglądy gwarancyjne poza ASO tej gwarancji się nie traci. A co do usuwania szkód to jestem świetnym przykładem, że z tą wymianą to różnie bywa.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Czerwca 2024, 12:38:24 »
Jeszcze dodam, że takich mechaników jak Colin to znajdziemy pewnie w każdym województwie. Hondę robiłem u gościa z Chorzowa, którego warsztat był zwykłym garażem. Na pierwszy rzut oka żaden z nas by mu nie powierzył samochodu. Trafiłem do niego dzięki pozytywnym opiniom na google. Zaufałem i się nie zawiodłem. Gość okazał się bardzo dobrym mechanikiem, który w przeciwieństwie do takiego ASO Hondy wiedział, że jak wymienia się hamulce to trzeba wszystko jeszcze dodatkowo wyczyścić.
I żeby nie było, że jestem przeciwnikiem ASO. Jestem przeciwny przepłacaniu z robotę, której nie wykonują wcale lepiej niż serwisy nieautoryzowane.
Zgodzę się. Każda marka ma swoich zaufanych "ludzi" tylko trzeba tym się interesować, o tym myśleć itd.co nie jest po drodze większości użytkowników szczególnie nowych aut. A i tak dalej można trafić na internetowego trolla który tylko podszywa się pod dobry warsztat. W Wawie przypuśćmy wytypowałbym dwa warsztaty od Toyot a ile jest Toyot na rynku ?

Nie wspomnę ile razy przejechałem się na mechanikach i ich warsztatach brylujących po dedykowanych forach jawiących się mistrzami wiedzy technicznej.   

Co ciekawe siedząc w motoryzacji przy wynalazkach z jednym autem jeżdżę na serwis 200km.a z drugim 60km.  :shock:

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Czerwca 2024, 12:45:48 »
Co ciekawe siedząc w motoryzacji przy wynalazkach z jednym autem jeżdżę na serwis 200km.a z drugim 60km.  :shock:
Ja do Krakowa mam około 90, ale z powodu wszystkich powyższych argumentów daruję sobie ASO, które mam tuż za rogiem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Czerwca 2024, 13:34:50 »
Z drugiej strony jak są zapytania o auta używane to zawsze dotyczą sprawdzenia czy auto było serwisowane w ASO natomiast sprzedający też ochoczo się chwalą ASO a nie serwisem poza ASO nawet jeżeli jego wpisy są w systemie
Jakie to ma znaczenie jak sprzedający nie chce podać numeru VIN? Myślisz, że ma coś do ukrycia?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Czerwca 2024, 13:54:52 »
Ja do Krakowa mam około 90, ale z powodu wszystkich powyższych argumentów daruję sobie ASO, które mam tuż za rogiem.
Ja gdybym był w innej sytuacji  to może też bym zdecydował się na dojazd do serwisu nawet 100km.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Czerwca 2024, 14:17:53 »
Najważniejsze to otrzymywać dokładnie to, za co się płaci  :cool:

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Czerwca 2024, 15:32:00 »
Jeżeli serwisem na 15 tys. nazywamy obejrzenie auta, spuszczenie oleju i to też nie do końca, bo czas goni, wymianę filtra lub nie, plus wymianę kabinowego lub nie, i za to mam zapłacić 1200. To ja sam to zrobię u siebie w garażu i będzie mnie to kosztowało 300 razem z materiałem.
Jedynie co by mnie mogło interesować, to wbicie przeglądu do systemu toyoty. Niestety u mnie na wsi, nie znajdzie się mechanika z dostępem do serwera toyoty, a z kolei po wpis do systemu nie chce mi się jechać 100 km, za który i tak musiałbym coś zapłacić. Licząc w roku dwa małe i jeden duży przegląd, wychodzi mi prawie 5 tys. kosztów rocznie na to, co sam zrobię za 1000. Dodatkowo dochodzi niejasny status taxi w okresie gwarancyjnym. Znalazłem wpis w instrukcji, że są to warunki trudne i interwał jest skrócony do 7500 km. Jeśli by się to potwierdziło, to już koszty ASO rosną do 10 tys. rocznie. Za tyle to ja cały silnik wymienię na nowy i jeszcze mi zostanie. I to tylko w rok.v Zakładając normalną gwarancję 3 letnią, a nie przedłużoną 5 letnią, to koszty aso wychodzą około 15 tys. złotych, lub 30 przy ciężkich warunkach.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Czerwca 2024, 15:53:56 »
Jeżeli serwisem na 15 tys. nazywamy obejrzenie auta, spuszczenie oleju i to też nie do końca, bo czas goni, wymianę filtra lub nie, plus wymianę kabinowego lub nie, i za to mam zapłacić 1200. To ja sam to zrobię u siebie w garażu i będzie mnie to kosztowało 300 razem z materiałem.
Jedynie co by mnie mogło interesować, to wbicie przeglądu do systemu toyoty. Niestety u mnie na wsi, nie znajdzie się mechanika z dostępem do serwera toyoty, a z kolei po wpis do systemu nie chce mi się jechać 100 km, za który i tak musiałbym coś zapłacić. Licząc w roku dwa małe i jeden duży przegląd, wychodzi mi prawie 5 tys. kosztów rocznie na to, co sam zrobię za 1000. Dodatkowo dochodzi niejasny status taxi w okresie gwarancyjnym. Znalazłem wpis w instrukcji, że są to warunki trudne i interwał jest skrócony do 7500 km. Jeśli by się to potwierdziło, to już koszty ASO rosną do 10 tys. rocznie. Za tyle to ja cały silnik wymienię na nowy i jeszcze mi zostanie. I to tylko w rok.v Zakładając normalną gwarancję 3 letnią, a nie przedłużoną 5 letnią, to koszty aso wychodzą około 15 tys. złotych, lub 30 przy ciężkich warunkach.
Widzisz dlatego podkreślam że każdy ma inną sytuację. To co opisałeś już trochę jest zbliżone do mnie bo dużo jeżdżę a serwis mam przy okazji płace za same graty po max zniżkach.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Stycznia 2026, 07:51:15 »
Jakie są zasady?

Obecnie ani jednego kilometra więcej i ani dnia więcej. Jeden z Klientów właśnie to przećwiczył.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl