Autor Wątek: Czas rozładowania akumulatora w nieruszanym Camry  (Przeczytany 4167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafi111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Camry
Czas rozładowania akumulatora w nieruszanym Camry
« dnia: 09 Czerwca 2024, 09:36:10 »
Witam szanownych forumowiczów
Od paru miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Toyki Camry i planuję dłuższy wyjazd z "pozostawieniem" auta pd domem...
Pytanie do Was jakie macie doświadczenia z długością wytrwania aku nieruszanego tytułowego auta. Auto nowe, zazwyczaj u mnie aku jest naładowany w okolicach 40% - wytrzyma trzy tygodnie +...?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi...

KubaCamry

• Gość
Odp: Czas rozładowania akumulatora w nieruszanym Camry
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2024, 11:37:50 »
Ja już Camry nie mam ale z 5-cio letniego doświadczenia czasem 2 m-ce stała nie ruszana i nie było problemu z odpaleniem. Podstawowa zasada to raz roku doładować aku prostownikiem do full i wtedy wytrzyma min 5 lat.

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 PHEV AWDi
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2024, 12:59:51 »
Jeżdżę Camry 2021 od niewiele ponad miesiąca i jak na razie najdłuższy postój, jaki zaliczyło moje autko to 6 dni. Odpalił "na dotyk". Poprzednio jeździłem RAV4 z 2019 i tu było często, że już po czterech dniach auto wymagało pomocy.

Offline Rafi111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Camry
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2024, 21:02:28 »
Informacja "po powrocie" z urlopu - po 3 tygodniach stan aku wg wskazania wyświetlacza obniżony o jedną "kreseczkę"... Revelacja :)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2024, 21:06:43 »
Raczej pomyliłeś akumulatory. Problemem nie jest HV lecz 12V
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline artro219

• Prawie Toyot
  • Samochód:: CAMRY
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2025, 20:09:08 »
U mnie Camry z 2020 bez problemu odpaliła po 24 dniach bezruchu. Choroba przywiązała mnie do łóżka

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2025, 10:44:13 »
Trochę odkopię temat :)
W dziae CHR, temat aku aż płonie.
Czy to jest problem tamtego modelu? Czy to jest jakaś seria aku wkładana tylko tam? W Camry w teorii powinno być to samo bo czym się różni hybryda w chr i w camry poprzedniej generacji? Ja jako że mam nową to tym bardziej ciekawy jestem czy problem też występuje w nowej generacji. Do aku jeszcze nie zaglądałem. To co może martwić w kontekście nowej camry to modol zdalnego sterowania i sygnalizowania statusu auta. To działa 24h. Podejrzewam że cały czas nie wysyła sygnałów samemu ale strzelam że np co godzinę sprawdza status i wysyła info jak coś się nie zgadza. Auto stoi u detailera i bardzo często ja dostaje powiadomienia że drzwi otwarte, nie zamknięte, bagażnik otwarty itd.
Takze system działa i drenuje aku. Stąd ciekawy jestem czy pod tym kątem cokolwiek zmieniono jeśli chodzi o pobór prądu. Jeśli taka chr padała bez tego systemu zdalnego to drogą dedukcji, nowa camry powinna mieć ten problem jeszcze bardziej wyolbrzymiony.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2025, 11:06:54 »
Po odebraniu auta proponowałbym naładować akumulator 12V do pełna bo nie sądzę żeby panowie pracowali przy aucie z włączonym napędem na P.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2025, 07:15:03 »
Rozumiem że mam go po prostu wyjąć i naładować?
To pytanie kontrolne. Jak to zrobić poprawnie (nie chodzi o odkręcenie śrubek). Np volvo które mam nie pozwala na odpięcie aku od tak sobie bo wyje od razu alarm. Trzeba go oszukać poprzez wejście do auta, zamknięcie drzwi od wewnątrz guzikiem, wyjście, odpiecie aku i zamknięcie drzwi fizycznym kluczykiem. Wtedy nie wyje bo alarm nie jest uzbrojony.
Jak to jest w Camry?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2025, 07:38:28 »
Tp zależy jakie masz zabezpieczenie i czy wogole masz.
Jak cobra to możesz rozbroić PINem lub wprowadzić tryb serwisowy. BLE to chyba tylko immobiliser bez syreny, a jak nic nie masz to po kłopocie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2025, 11:29:57 »
Problem z głowy. Auto było podpiete do ładowania bo wiedzą, że samochody sie w 1 dzien potrafią rozładować przy nieustannie otwartym samochodzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl