Autor Wątek: niewygodne fotele Auris II  (Przeczytany 2795 razy)

Offline Blues Brother

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris II
niewygodne fotele Auris II
« dnia: 09 Czerwca 2024, 20:42:02 »
Dzień dobry!
Jestem nowy na forum, choć nie taki nowy jako użytkownik toyoty – przez wiele lat jeździłem corollą E12, teraz auris II (wersja active, 2016).
Mam go od miesiąca i ciągle nie mogę przyzwyczaić się do foteli, choć raczej nie jestem nietypowy (182 cm wzrostu, 82 kg). Corolla była mniejsza, a siedziało się nieporównywalnie wygodniej. I tu proszę o radę – czy ktoś porównywał, czy w wersji prestige są wygodniejsze fotele niż w active? Na zdjęciach te fotele się nieco różnią wizualnie, ale nie wiem, czy komfortowo też. I czy wymiana jest bezproblemowa? A czy w ogóle w aurisach montowano fotele z regulację lędźwiową?
Na pewno wielokrotnie o tym tutaj pisaliście, choć sam na razie nie mogę znaleźć, będę więc wdzięczny za podrzucenie wątku.

Offline dziubas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
Odp: niewygodne fotele Auris II
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2024, 22:22:55 »
siedem lat temu miałem taką samą przesiadkę, w mojej wersji, comfort z pakietami style +tech, była regulacja podparcia lędźwiowego. fotele twardsze ale za to moim zdanie dużo lepiej trzymały niż w e12.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2024, 22:35:01 wysłana przez dziubas »
Corolla 2.0 HB Style 6X1 MY2024

Offline Blues Brother

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2024, 12:35:56 »
Dziękuję bardzo, poszukam na aukcjach

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2024, 13:11:07 »
będę więc wdzięczny za podrzucenie wątku.

Taki post znalazłem:

No cóż odzewu nie było z Waszej strony ale ja to zrobiłem ;-)

Kupiłem takie coś [2 szt. + przesyłka z Chin 56 zł :-) ]

i wsadziłem pod oryginalny pokrowiec siedzenia
wygląda to tak po włożeniu

Pisze dla potomnych może się komuś przyda.

Żeby dostać się pod pokrowiec trzeba:
1. Od strony tylnej kanapy wypiąć dwie gumki pod siedzeniem które podtrzymują osłonę wykładziny pokrowca siedzenia (zyskujemy dostęp do łączenia siedziska i oparcia fotela).
2. Od strony tylnej kanapy rozpinamy plastikową listwę pomiędzy siedziskiem a oparciem fotela. Listwa składa się od przodu z jednej długiej a od tył z dwóch mniejszych
3. Z przodu fotela wyciągamy długa listwę i mamy już dostęp, żeby włożyć coś pod pokrowiec.

Zresztą na filmie załączonym wcześniej wszystko widać.

Wątek z kwietnia/maja '23 "Podparcie ledźwiowe dołożenie - 101 gadżetów" w dziale "Auris".
Może będzie przydatny
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2024, 13:48:21 wysłana przez Jacek_63 »

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2024, 23:59:26 »
Dziękuję bardzo, poszukam na aukcjach
Pamiętaj, że siedzisko tylnej kanapy nie jest identyczne w wersjach hybrid i non hybrid. Inne punkty montażu. Ja do swojej spalinówki szukam już rok :P
Ps. Polecam szukać takich z zamszowymi wstawkami, ponoć najwygodniejsze i najlepiej wyglądające są

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwca 2024, 14:43:39 »
Taki post znalazłem
Ha ha To mój wątek ;-)

Dodam tylko, że przez ten rok jestem z tego bardzo zadowolony. Podparcie lędźwiowe działa rewelacyjnie. Polecam
Czy pomogło na moje plecy? Pomogło bo nie mam na razie problemów ale oprócz tego zmieniłem też materac do spania na twardość H4, więc ciężko powiedzieć co pomogło.

Offline Blues Brother

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwca 2024, 22:42:07 »
Dzięki, dzięki, choć nie wiem, czy u mnie chodzi o poparcie lędźwiowe. Po prostu mam wrażanie, że jakbym nie ustawił fotela, to albo się z niego zsuwam do przodu, albo siedzę jak na taborecie. I to w dodatku na krótkich miejskich trasach. No dam sobie jeszcze kilka tygodni, pojadę w dłuższą podróż (jeszcze nie byłem), a potem albo zmienię fotele, albo...

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2024, 08:15:35 »
W bogatszych wersjach była regulacja lędźwi, ale moje lędźwia (182cm) są w innym miejscu niż poduszka która ma je wspierać.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline krzysztofbr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwca 2024, 13:43:53 »
mam aurisa 2 z 2014 roku
z fotelem mialem koszmar. a wczesniej mialem corrolle e10 i bylo idealnie
kupilem fotel z innego modelu aurisa z regulacja ledzwiowa.
dodatko kazdy w zasadzie tapicer moze Ci zrobic podparcie ledzwiowe w miejscu ktory mu zaznaczysz.
aurisy i corolki te nowe maja zazwyczaj bardzo slabe fotele. pozyczalem z wypozyczalni
w porownaniu do starszych samochodow tam sie inaczej siedzi. wpada sie w fotele. siedzisko nie jest rownoległe do ziemi to nasila problem.

Offline Blues Brother

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwca 2024, 00:11:26 »
Ech, ja E12 też wspominam bardzo dobrze (oprócz skrzyni biegów)
Nie wiem, czy ten trop z wpadaniem w fotel jest dobry, bo mimo tego ja mam wrażenie zsuwania się w kierunku kierownicy, choć oparcie jest ustawione w miarę pionowo. Ale może to od ciągłego operowania sprzęgłem, hamulcem i gazem, bo na razie jeżdżę tylko po mieście. No nic, trzeba zrobić 200-300 km, to się okaże.
Mam też inny trop - syn trochę pojeździł i mówi, że się czepiam, bo według niego auris i wygodny, i fajnie jeździ. No ale on ma kręgosłup o ponad ćwierć wieku młodszy :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl