Autor Wątek: 250 km na rezerwie  (Przeczytany 36020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: 250 km na rezerwie
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Czerwca 2024, 19:43:50 »
@SNCF: a mogę zapytać czemu aż tak cię to drażni
Mnie też by to denerwowało, tym bardziej, że nie każdy resetuje licznik po tankowaniu i w zasadzie ciągle nie wiadomo ile kilometrów można jeszcze przejechać. Dziwne, że nie można tego jakoś skalibrować.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Czerwca 2024, 20:37:20 »
zakładam, że będą go produkować/homologować dopóki nie sprzedasz auta:)

Dokładnie tak to będzie wyglądac,

Kilka lat trwa taki pat ze sterownikiem SRS Airbag do pojazdu z rynku amerykanskiego, notabene pojazd naprawiany w ramach "kampanii producenta" czyli obligatoryjnej mojej Klientki.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Czerwca 2024, 21:07:43 »
@SNCF: a mogę zapytać czemu aż tak cię to drażni
Mnie też by to denerwowało, tym bardziej, że nie każdy resetuje licznik po tankowaniu i w zasadzie ciągle nie wiadomo ile kilometrów można jeszcze przejechać. Dziwne, że nie można tego jakoś skalibrować.

Tylko czy musisz koniecznie jeździć do końca? Tym bardziej, że to plugin i pewnie w większości jeździ na prądzie. Co innego jak ktoś jeździ bardzo dużo w dalekie trasy, ale wtedy raczej nie kupuje się takiego auta.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Czerwca 2024, 21:42:30 »
Tylko czy musisz koniecznie jeździć do końca?

Przecież pisał, że nie jeździ do końca. Ma głupie wskazania zasięgu i zlany przez ASO szuka jakiegoś rozwiązania pierdoły, która go denerwuje. Niech szuka, może znajdzie i będzie mógł się cieszyć poprawnymi wskazaniami. Na autosugestię będzie czas jeśli problemu nie uda się rozwiązać.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Czerwca 2024, 21:54:16 »
Sugeruję jednak przeczytać nieco więcej, niż 1 ostatni post zanim coś napiszesz:)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Czerwca 2024, 21:56:54 »
Dziwne, że nie można tego jakoś skalibrować.

Producent nie udostępniania takiej możliwości modyfikacji.

Wpierw musieliby chcieć zmienić algorytm, który steruje wyświetlaniem wskazań i podawaniem informacji o zasięgu RANGE dla prowadzącego.
A tam brana jest pod uwagę dawka wtryskiwanego paliwa, średnie spalanie oraz sygnał czujnika poziomu paliwa.
Wartością wynikowa z tego wszystkiego jest pokazywany stan poziomu i zasięg.

Całkowite zero na wskaźniku jest wyświetlane, gdy w zbiorniku mamy 5,5 litra
Pełny full na wskaźniku mamy dla wartości 47,6 litra.

Łatwiej/taniej zmienić kod programu, wyprodukować i homologowac nowy (taki sam zbiornik) czy odczekać?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Czerwca 2024, 00:58:17 »

Jak zasięg spadł do 40 km pojawia sie lampka rezerwy
Jak zasięg spadł do 0 km pojawia się napis ZATANKUJ + wskazówka od chyba pływaka opadła całkiem

Przejechałem już 210 km od ZATANKUJ, 250 km od rezerwy
I dalej silnik spalinowy działa
Dam znać ile to potrwa jeszcze.

To nie jest normalne.

Pozdrawiam

A nie mogłeś sprawdzić stan baterii układu hybrydowego zanim wyświetlał komunikat 0 km? Wiem że nie fair że straszy już na amen, że nie jedziesz dalej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Czerwca 2024, 08:21:54 »
Tylko czy musisz koniecznie jeździć do końca?
Nie musi, tylko musi porostu częściej tankować benzynę.  Bo jednak jest spora różnica miedzy 55l a 40l. czyli pewnie ok 250 km jazdy, bez odwiedzania stacji benzynowej.

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Czerwca 2024, 08:32:20 »
NIKT nie potrafi mi odpowiedzieć co się stanie jak fizycznie braknie paliwa czy auto stanie czy przełączy się na sam EV i da się dalej jechać na prądzie bez błędów i blokady?
@SNCF w marcu robiłem taki test i Cię o nim informowałem:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=42826.msg811118#msg811118

Były głosy dziwaków do mnie typu "nie umiesz tankować" nawet!
Trochę przesadzasz, ja nie widziałem takich wpisów, upierałeś się że masz za mały bak, ja i nie tylko ja mówiliśmy Ci że to raczej niemożliwe i że łatwo to możesz sprawdzić, właśnie w ten sposób jak to w końcu zrobiłeś.

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Czerwca 2024, 08:39:27 »
Tylko czy musisz koniecznie jeździć do końca? Tym bardziej, że to plugin i pewnie w większości jeździ na prądzie. Co innego jak ktoś jeździ bardzo dużo w dalekie trasy, ale wtedy raczej nie kupuje się takiego auta.
Oczywiście że nie trzeba, a wręcz nie powinno się jeździć do końca (paliwa w baku) ale świadomość, że mam jeszcze paliwa na 200 km, mimo że wskazanie pokazuje ZERO daje duży komfort, szczególnie na autostradzie. Ja pozwoliłem sobie na ten test zaraz po kupnie auta i kilku tankowaniach, kiedy jeszcze była szansa, że nie będę miał syfu na dnie baku.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Czerwca 2024, 08:48:27 »
ale świadomość, że mam jeszcze paliwa na 200 km, mimo że wskazanie pokazuje ZERO daje duży komfort,
Nie wiem, czy błędne wskazania poziomu paliwa w baku to komfort. Ja wolę mieć prawidłowe.

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Czerwca 2024, 09:00:15 »
Hmm, to są dwie różne sprawy, oczywiście że wolałbym mieć prawidłowe wskazanie ale ja piszę o tym że teraz wiem że się nie zatrzymam na autostradzie w momencie jak zasięg spadnie do zera. Szczególnie że w pluginach na autostradzie zasięg spada tak jakby palił 20 l/100km, tzn. masz do przejechania 200 km, paliwa masz na 300 km, a po przejechaniu 150 km zasięg zbliża się do zera. A przynajmniej ja mam takie odczucia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Czerwca 2024, 09:38:43 »
Myślę podobnie jak kolega @dawko - najlepiej aby wskazania na wyświetlaczu były prawidłowe.
Ja podobnie (choć to HEV, a nie PHEV i jest prościej) na początku eksploatacji sprawdzałem czy da się dojechać do zera zasięgu (na wyświetlaczu) i nawet dalej (do rzeczywistego zera zasięgu na benzynie jednak nie testowałem) - i ile wtedy wchodzi litrów do baku.
Dzięki temu wiem, że mogę spokojnie jeździć aż do zera zasięgu (na wyświetlaczu) i wtedy da się zatankować około 49...50 litrów.
Awaryjnie mogę nawet jechać jeszcze ze 30..50 km i też obędzie się bez lawety.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2024, 09:40:39 wysłana przez Markid »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Czerwca 2024, 11:41:14 »
Sprawa częstotliwości tankowania jest dość istotna. Niekoniecznie może jak się jeździ po mieście ale w podróży zwłaszcza za granicą wolę mniej więcej wiedzieć kiedy będę tankował i sobie to zaplanować żeby potem nie płacić 1,5 - 2zł więcej za litr na autostradzie. W HEV faktycznie można do zera dojechać. Wraz z zapaleniem się rezerwy ok 40km przed zerem mamy te 60 km bezpiecznie jazdy a nawet jak tu koledzy piszą 90 km. Zatem traktuję zapalenie rezerwy jako sygnał - szukajmy na luzie stacji, a zasięg zero jako - szukajmy intensywnie stacji. Do zera dojechałem może 2-3 razy jak dotąd.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Czerwca 2024, 15:48:17 »
Myślę że wszystko ładnie opisałem w pierwszym poście, dlaczego i czego sie obawiałem/obawiam przy złym wskazaniu
Można tam też doczytać iż przed testem baterie naładowałem na 90% czyli 75km zasięg na prądzie.

Wyjaśnię dokładnie:

Mieszkam we Wrocławiu
Mam dziecko za Kolding/Dania
to jest 900km
Wyjeżdżając z kraju tankuję na granicy do pełna, zostaje mi do przejechania 750km po autostradzie
i powinienem dojechać bez problemu, bez słuchania niemieckiego i Niemców oglądania
A nie, że zaraz za Hamburgiem, jeszcze przed granicą DE/DK mam zasięg 0km i powinienem tankować.
Teraz wiem, że "teoretycznie" dojadę, ale jechać z rodziną 140km/h wśród TIRów i innych pędzących aut przez 200km z zasięgiem pokazywanym 0km...
To nie jest normalne i bezstresowe.
Po mieście jeżdżę na prądzie.

P.S. do tego lubię jak najrzadziej odwiedzać stacje, jak nie jadę do dziecka tylko kręcę się głównie na prądzie po Wrocławiu to miesiącami nie tankuję
P.S.2 Błąd silnika dziś znikł sam

Pozdrawiam Was.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2024, 16:22:05 wysłana przez SNCF »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl