Autor Wątek: 250 km na rezerwie  (Przeczytany 36111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
Odp: 250 km na rezerwie
« Odpowiedź #225 dnia: 22 Stycznia 2025, 22:42:43 »
[mention]Colin [/mention] wyjaśnij proszę dlaczego uważasz że zgłoszenie powinno pójść do wydziału komunikacji? Zrozumiałe jest dla mnie że takie zgłoszenie powinno pójść do CEPiK, bo to tam prowadzona jest ewidencja pojazdów wraz ze stanem licznika i do tego diler się zobowiązał. Wprowadził również odpowiedni wpis w książce gwarancyjnej/serwisowej.
I jeszcze jedno pytanie, co masz na myśli pisząc o „systemie/dzienniku elektronicznym”?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #226 dnia: 22 Stycznia 2025, 23:51:48 »
Nieświadomy kupujący, nie będzie się pytał i pewnie nawet nie zauważy
Czy ja wiem ? Zgłoszenie musi być na skp co potem da zmianę w cepiku więc na 99,9% to sprawdzi. Ale w sumie jak zestawi sobie z ASO to wyjdzie czarno na białym.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #227 dnia: 23 Stycznia 2025, 07:40:59 »
Sztuczny problem robisz. Zestaw zegarów  (a w zasadzie pewnie tylko sam procesor) jest częścią zamienną jak każda inna, tym bardziej, że wymieniony w ASO, przez ASO i  udokumentowany wpisem w KS oraz zapewne z zaświadczeniem z SKP. To nie zmiana licznika u Pana Zenka w garażu by ukryć przebieg.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #228 dnia: 23 Stycznia 2025, 10:38:27 »
Bardzo dawno bo nie przymierzając 23 lata temu kupilem 2 letniego focusa. Wszystko sprawdziłem dokladnie ;) ale jak to zwykle bywa można było dokladniej. Przeglądałem potem w domu KS i widze że jeden przeglad był przy 16 tys a nastepny przy 15.... czy jakos tak. Zadzwonilem do ASO ktore to robiło. Pogrzebali w kompie i potwierdzili że wymieniali licznik. To były oczywiście czasy samowolki i radosnego przekręcania liczników ale mnie uspokoili choc i tak potencjalne przekręcenie było o zaledwie 15 tys więc nic wielkiego.

Wracając do bieżącego tematu to wpisy w cepiku i KS rozwiazują problem choc trochę głupio tak dodawać se w głowie coś tam aby uzyskać orygalny przebieg. Nie da się tego przeprogramować na rzeczywisty??? 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #229 dnia: 23 Stycznia 2025, 11:09:06 »
Niestety to nie Francuz, nie nadpisuje przebiegów. Tablica przychodzi ze stanem = 0 km. ASO nic tam wklepać nie może.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #230 dnia: 23 Stycznia 2025, 11:15:02 »
Prawo zakazuje JAKIEJKOLWIEK ingerencji w licznik. Nawet wpisania realnego przebiegu ze starego licznika.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #231 dnia: 23 Stycznia 2025, 14:51:33 »
No literalnie tak to brzmi aczkolwiek interpretowałem przepis tak, że chodzi o przekręcanie, natomiast ustawienie prawidlowego przy wymianie to inna bajka ale ok. spoko, rozumiem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #232 dnia: 23 Stycznia 2025, 16:50:13 »
Literalnie tak jest. Choć zrozumiałe dla mnie jest dopasowanie nowego licznika do przebiegu samochodu. W końcu nie fałszujesz przebiegu samochodu.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #233 dnia: 23 Stycznia 2025, 19:16:07 »
Literalnie tak jest. Choć zrozumiałe dla mnie jest dopasowanie nowego licznika do przebiegu samochodu. W końcu nie fałszujesz przebiegu samochodu.
Też bym tak wolał niż potem się tłumaczyć kupującemu, zawsze to "podejrzane", a renomę kombinacji przez innych, ma się wyrobioną.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #234 dnia: 23 Stycznia 2025, 20:10:14 »
Choć zrozumiałe dla mnie jest dopasowanie nowego licznika do przebiegu samochodu.
Jesteśmy zafiksowani na przewijaniu licznika samochodu,  tego już nikt nam nie odbierze, musi wymrzeć pokolenie. :grin:
Czemu przy wymianie na nowy nie przestawia się licznika prądu, gazu, czy wody?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #235 dnia: 23 Stycznia 2025, 23:44:22 »
Choć zrozumiałe dla mnie jest dopasowanie nowego licznika do przebiegu samochodu.
Jesteśmy zafiksowani na przewijaniu licznika samochodu,  tego już nikt nam nie odbierze, musi wymrzeć pokolenie. :grin:
Czemu przy wymianie na nowy nie przestawia się licznika prądu, gazu, czy wody?
Bo każdy patrzy na stan licznika samochodu a nie prądu, gazu czy wody

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #236 dnia: 24 Stycznia 2025, 00:58:57 »
Ja jak kupowałem kiedyś używkę, to patrzałem, jak bardzo są wytarte pedały, kierownica "czy się świeci", fotel, zapięcie pasa, opadnięte drzwi od kierowcy, lewarek i parę innych rzeczy, stan licznika jest dla laików.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #237 dnia: 24 Stycznia 2025, 01:00:16 »
Ja jak kupowałem kiedyś używkę, to patrzałem, jak bardzo są wytarte pedały, kierownica "czy się świeci", fotel, zapięcie pasa, opadnięte drzwi od kierowcy, lewarek i parę innych rzeczy, stan licznika był dla laików.
I o takich naiwniakach piszę.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #238 dnia: 24 Stycznia 2025, 07:44:12 »
Ja jak kupowałem kiedyś używkę, to patrzałem, jak bardzo są wytarte pedały, kierownica "czy się świeci", fotel, zapięcie pasa, opadnięte drzwi od kierowcy, lewarek i parę innych rzeczy, stan licznika jest dla laików.
Niestety teraz ta metoda jest już nic nie warta.

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #239 dnia: 24 Stycznia 2025, 10:51:41 »
To jeszcze parę zdań o skuteczności wymiany baku, osprzętu i oprogramowania na wskazania paliwa. Wyjeździłem paliwo do momentu wskazania zasięgu 10 km, zatankowałem do pierwszego odbicia weszło niecałe 45 litrów, tak że w baku pozostało 10 litrów (przy założeniu że ma 55 litrów) co wydaje się być wskazaniem prawidłowym.
Żeby nie było tak kolorowo, wczoraj na trasie zauważyłem, że po wymianie licznika nie działa mi tempomat , muszę jechać z reklamacją
[mention]Colin [/mention]czy mógłbyś odnieść się do mojego pytania, jesteś tu dużym autorytetem, ale nie chciałbym się upierać w ASO, że powinni coś jeszcze zrobić, nie będąc samym przekonanym że tak powinno być.
[mention]Colin [/mention] wyjaśnij proszę dlaczego uważasz że zgłoszenie powinno pójść do wydziału komunikacji?
I jeszcze jedno pytanie, co masz na myśli pisząc o „systemie/dzienniku elektronicznym”?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl