Autor Wątek: Rav D4D 2003. Problem z paleniem, moca  (Przeczytany 340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PermDude

• Początkujący
  • Samochód:: RAV 4
Rav D4D 2003. Problem z paleniem, moca
« dnia: 11 Czerwca 2024, 08:39:20 »
Witajcie forumowicze.
Od pewnego czasu mam problem z moją RAV D4D 2.0 116KM.
Otóż zaczęło się od problemów z paleniem ciepły zimny, po diagnozie zostały wyczyszczone SCV + filtr paliwa oraz rozruszanie geometrii turbiny.
Toyota odzyskała moc i elegancko hulała. Do czasu.
Turbo zaczęło puszczac olej i geometria sie przycinała.
Więc oddane do regeneracji + wtryski bo i tak była robiona uszczelka pokrywy zaworów.
We wtryskach wymieniono końcówki i ogólnie wyczyszczono bo podobno były sprawne lecz zapchane.
Po naprawach D4D nie odpala, wymieniono SCV na nówki denso lecz nadal zero reakcji - wywalała sporadycznie błąd P1228 od pompy elektrycznej, co po wertowaniu internetu dało że problem z paliwem itd.
Przetrzepałem całą instalację elektryczna według schematów, masy poprawione - rozrusznik kręci jak p****
Na schemacie SCV są połączone do komputera dwoma pinami (sterowanie z ECU) a dwa są wspólne (minus) i tez idą do komputera.
I teraz jak dołożę dodatkową masę w te piny od SCV to auto pali na pół obrotu (gdzie wcześniej w ogóle, a jak z jakiegoś autostartu czy coś to odpali ale gaśnie)
Ciśnienie na CR wynosi po ponad 200bar, natomiast jak zaczynam jechać im wyższy bieg tym słabnie.
Teraz pytanie czego szukać dalej, proszę o pomoc..
Nie wiem czy właściwy dział prosze o przeniesienie w razie.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2024, 08:47:12 wysłana przez PermDude »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl