Autor Wątek: Yaris 1.0 dławi się przy ruszaniu i faluje na wolnych obrotach  (Przeczytany 1874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kaper311

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 1.0 2014
Witam,
Mam problem z Jarkiem 1.0, którego właścicielka od pół roku jest moja żona. Autko jest ok ale z racji zaniedbania było wiele do zrobienia. Nie mogę poradzić sobie tylko z obrotami i dławienia się przy ruszaniu. 2 mechanikow stwierdziło że 3 cylindrowe tak mają a jeden że problem jest z silnikiem (wyrażeniem wału). Objawy to nierówno pracujący silnik na wolnych obrotach, szczególnie na rozgrzanym silniku przenoszący się na drgania widoczne na fotelu pasażera jak jest pusty. Podczas ruszania dostaje lekkiej zadyszki a czasem prawie gaśnie. Powoli przyspieszając obroty  na luzie słychać moment kiedy dostaje zad ławki i zaczyna pracować normalnie. Szczególnie gaśnie na biegu wstecznym i czasem dostaje silnik wibracji. Na biegach do przodu minimalnie szczególnie jak odziałem przepływie to problem zniknął o połowę. Gdzie szukać problemu. Świecę wymienione, filtry też. Wtryski oczyszczone preparatem dodanym do paliwa.
Jakieś pomysły miłe widziane...

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Yaris 1.0 dławi się przy ruszaniu i faluje na wolnych obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2024, 17:49:37 »
Sonda działa prawidłowo? Jakie korekty? Jaki MAP? Gaśnie, bo ma ubogo czy bogato?

Offline Kaper311

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2024, 18:57:31 »
Sonda działa prawidłowo? Jakie korekty? Jaki MAP? Gaśnie, bo ma ubogo czy bogato?
Nic nie wyświetla oprócz przepławka która sam dołączyłem. Nie wiem jakie ma mapy . Podłączony był tylko na chwilę i nie było żadnych błędów. Nie wiem od czego mam zacząć bo na razie trafiam na słabych mechaników. Mam wrażenie że nie chce im się zagłębić w temat

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2024, 19:09:53 »
Jak nie wiesz, co to MAP, to zostaw naprawę komuś kumatemu.

Nie pytaj jak naprawić, tylko jak znaleźć mechanika.

Offline Kaper311

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2024, 19:28:31 »
Jak nie wiesz, co to MAP, to zostaw naprawę komuś kumatemu.

Nie pytaj jak naprawić, tylko jak znaleźć mechanika

Myślałem że tu znajdę takiego co przynajmniej naprowadzi mnie by  nie szukać po omacku. Jak na razie zaliczylem trzech i jedyna diagnoza to taka by nie mieszać gówna w betoniarce bądź ten typ tak ma. Wcale mnie to nie przekonuje bo inne z tym silnikiem jakoś potrafią funkcjonować bez takich niedogodności. Poszperam i dowiem wie co to map... Jak na razie widzę że to zamknięte forum experckie

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwca 2024, 20:22:24 »
Możesz się obrażać, ale nie przybliży cię to do rozwiązania problemu.
Specjalnie zadałem takie pytania, aby dowiedzieć się czy masz pojęcie o diagnozowaniu silnika spalinowego.
Nie masz i OK, nie każdy musi się na tym znać.
Ale naprawianie na zasadzie "szwagrowi kolegi pomogła wymiana przepływomierza w Citroenie, to wymienię u mnie Yarisie" bardzo rzadko jest skuteczna.

Aby cokolwiek pomóc, trzeba mieć jakieś informacje. Skoro nie jesteś w stanie ich dostarczyć (bo się nie znasz i nie masz sprzętu), to nie jest możliwe postawienie diagnozy. A przyczyny mogą być różne.

Offline Kaper311

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2024, 13:22:01 »
[quote author=ghost2255

Jeśli nie jesteś w stanie pomoc to D... Nie zawracaj i leć wymądrzać się gdzieś indziej. Szukam pomocy bo 3 mechanizmów nie dało rady a może to typowa usterka i ktoś będzie miał coś konstruktywnego dob powiedzenie
link=topic=56820.msg821442#msg821442 date=1718562144]
Możesz się obrażać, ale nie przybliży cię to do rozwiązania problemu.
Specjalnie zadałem takie pytania, aby dowiedzieć się czy masz pojęcie o diagnozowaniu silnika spalinowego.
Nie masz i OK, nie każdy musi się na tym znać.
Ale naprawianie na zasadzie "szwagrowi kolegi pomogła wymiana przepływomierza w Citroenie, to wymienię u mnie Yarisie" bardzo rzadko jest skuteczna.

Aby cokolwiek pomóc, trzeba mieć jakieś informacje. Skoro nie jesteś w stanie ich dostarczyć (bo się nie znasz i nie masz sprzętu), to nie jest możliwe postawienie diagnozy. A przyczyny mogą być różne.
[/quote]

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2024, 13:26:19 »
Jeśli nie jesteś w stanie pomoc to D... Nie zawracaj i leć wymądrzać się gdzieś indziej. Szukam pomocy bo 3 mechanizmów nie dało rady
Zaczynam rozumieć czemu nawet nie podjęli próby diagnozy i szybko Cię zbyli ;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2024, 22:30:57 »
Musisz wymienić bulbulator ten koło przyczłapek i moc przy ruszaniu wróci.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca 2024, 22:33:24 »
[na razie widzę że to zamknięte forum experckie

Zaczekaj z ocenami, bo jeszcze nie wszyscy się wypowiedzieli ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl