Autor Wątek: Ręczny...  (Przeczytany 16066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Ręczny...
« dnia: 01 Sierpnia 2005, 23:19:07 »
jeszcze jedno, oprócz tych świateł... jak jadęi pociągnęza ręczny, jest walnięcie z tyłu, a potem hamuje jak normalnie. w żadnym aucie tego nie miałem. co podejrzewacie? szczęki? zna ktoś jakieś miejsce gdzie można dostać szczęki taniej niż w ASO? wprawdzie mam już zamówione,ale przecie nie muszękupować jak znajde taniej... pzdr i dzięki za jakieś info
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 22:03:01 wysłana przez Marcjan »
3VZ.pl

Spro-ket

• Gość
rêczny...
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2005, 01:17:26 »
Cytat: marcinm
gdzie można dostać szczęki taniej niż w ASO? wprawdzie mam już zamówione,ale przecie nie muszękupować jak znajde taniej

A nie wypadałoby w odwrotnej kolejności ?
Może z rozbiórki ?
Z takiego tekstu domyślam siędlaczego "opiekun" przesunął posta :lol:
tylko dlaczego milczy i nic nie doradza    :chmmm

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
rêczny...
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2005, 09:03:11 »
ano wypadałoby, ale wydaje mi sięże już wyczerpałem wszystkie możliwości...
z rozbiórki? przecież będą takie same jak nie jeszcze gorsze - ciężko znaleźć Camry z rozbiórki co ma 20kkm i wszystko w idealnym stanie...
3VZ.pl

Lusiek

• Gość
rêczny...
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2005, 17:44:25 »
Witam .Ja mam z tyłu szczęki które kupowalem w JC w Tarnowie,są dwie wersje koreańska i japońska.Różnica w cenie niewielka(zaplaciłem 60pln za komplet) a ja mam tam niezly układ z rabatami,jak potrzebujesz to daj znać i podjedziemy tam kupić-polecam bo części jakościowo są naprawde dobre a różnica polega na tym że nie ma tam logo Toyota.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
rêczny...
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2005, 18:12:37 »
dzięki, następnym razem pewnie z tego skorzystam:) jutro jadędo ASO, a z tego co wiem to nie ma na rynku zamienników do szczęk ręcznego. u Ciebie jest bęben, więc jest łatwiej coś dobrać ( pewnie taki sam jest w Carinie, Picnic'u i nie wiadomo czym jeszcze... ) w reszcie Camry jest tzw tarczobęben, o czym pewnie doskonale wiesz:) jak tam Twój silnik? pzdr m

a jednak... dzwoniłem jeszcze na wszelki wypadek do JC i mówią że nie ma w ofercie... no cóż... ASO musi też z czegoś żyć:)
3VZ.pl

Lusiek

• Gość
rêczny...
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpnia 2005, 23:05:39 »
Cześć.No to przykro mi że serwis zedrze z ciebie kupęszmalu,zgadza sięwiem że tam jest taki rodzaj hamulcaale nie przypuszczałem ze w JC nie mają szczęk do takiego ręcznego.Jeżeli chodzi o serducho mojej bestii to jeszcze nic nie wiem bo Marek jest na urlopie,zgłasza sięsekretarka z takim komunikatem.Jak tylko będęwiedzial o co tam chodzi to napewno napisze.Pozdrawiam Lusiek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
rêczny...
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2005, 09:29:17 »
no fakt,serwis wziął prawie 250zł za te szczęki, ale jeszcze lepsze były żaróweczki do podświetlenia zegarów w previi ojca - 32 złote sztuka :) właśnie bioręsiędo tych hamulców.pozdrowionka i sorry za OT m
3VZ.pl

Lusiek

• Gość
rêczny...
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpnia 2005, 23:57:05 »
ja u swojej Camry wymieniałem żaróweczki do podświetlenia wskażników ale płaciłem po 80 groszy za sztukęw Betatronicu na Krasińskiego(wiz a wiz dawnego salonu Toyoty).Trzeba było troszkępokombinować ale świecą tak samo jak oryginały.Powodzonka przy wymianie .Pozdrawiam.

RafaÂł

• Gość
rêczny...
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2005, 18:26:37 »
Oj z tym ręcznym to ja miałem. Kupiłem zamienniki. Są takie dostępne firmy HBC koszt około 160 zł za komplet (4 szczęki) Jednak to nie jest dobry pomysł. Lepiej kupić orginały u nas koszt w ASO za jedną szczęke to 75 zł. Ale to jest lepsze rozwiążanie żeby dobrze chamowały moije zamienniki mechanicy miali dużo roboty. Ale sięudało. NIestety ręczny w camry jest felerny. Nowe szczęki są starsznie cienki więc lepiej go często nie użwać jeżeli chce mieć siętroche kasy w kieszeni i przechodzić przeglądy.

Lusiek

• Gość
rêczny...
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpnia 2005, 22:10:33 »
no kolego co ty gadasz hamulec ręczny jest od tego żeby go używać.Z doświadczenia wiem że nieużywany ręczny to z czasem większy problem bo szczęki do ręcznego w Camry akurat nie hamują razem z hamulcem zasadniczym więc wytrzymają nawet 15 lat,a jeżeli nie będziesz go używał to zardzewieje w cholere i trzeba wymieniać szczęki co 2 lata.A z resztą każdy orze jak może-Pozdrawiam.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
rêczny...
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpnia 2005, 23:07:51 »
wymieniłem, fajnie sięjednak robi przy tych japońcach, zwłaszcza z Haynesem:) teraz jeszcze muszętylko wyregulować do końca i będzie super. ręcznego używam, ale nie do rajdów w zimie, tylko żeby mi moje maleństwo nie uciekło z jakiejś górki. w kazdym razie problem z głowy :)
3VZ.pl

RafaÂł

• Gość
rêczny...
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sierpnia 2005, 23:11:27 »
Cytat: marcinm
ręcznego używam, ale nie do rajdów w zimie, tylko żeby mi moje maleństwo nie uciekło z jakiejś górki.
Właśnie o to mi chodziło :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
rêczny...
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sierpnia 2005, 12:08:30 »
ale jeszcze jedno - wiem, jestem upierdliwy :)  - może ktoś sprawdzić czy w czasie jazdy jak gwałtownie pociągnie za ręczny to słyszy głośny stuk? wymieniłem szczęki, wyczyściłem wszystko  i w ogóle jest super, ale denerwuje mnie sam fakt że stuka jak pociągne w czasie jazdy. nie używam, a denerwuje mnie:) jeżeli u Was też tak jest to po prostu "ten typ tak ma" :)
3VZ.pl

RafaÂł

• Gość
rêczny...
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpnia 2005, 16:05:37 »
Ja też tak miałem. Dorobii mi dwie małe tulejki, które są włożone po to aby szczęki trzymały sięsztywno.Stukot jest dlatego ponieważ szczęki rozchodzą sięna boki i wali to o tarczę.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
rêczny...
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sierpnia 2005, 16:20:46 »
no w sumie to hamulec postojowy... już może dam spokój bo wychodzęna idiotę, co sięczepia japońskiej myśli technicznej:) w przecież jeździ i nie ma sięczego czepić
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl