Autor Wątek: Corolla gen.4 vs gen.5  (Przeczytany 6371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nefbie

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Brak
Corolla gen.4 vs gen.5
« dnia: 20 Czerwca 2024, 10:34:17 »
Cześć.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał okazję jeździć Corollą 1.8 z hybrydą 4 generacji i 5 generacji? Zastanawiam się czy ulepszenia w 5 generacji warte są dopłaty. Czy przy normalnym użytkowaniu czuje się różnice? Czy modele od 2023 r. są lepiej wyciszone?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Corolla gen.4 vs gen.5
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2024, 13:39:16 »
Tak
Tak
Nie
Nie
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Lesniea

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2023 TS
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2024, 19:05:22 »
Tak
Tak
Nie
Nie
Ha ha minimalizm, ale w pełni się zgadzam.
Piąta generacja jest bardziej dynamiczna, nawet dla prędkości 100-140. Wyciszenie słabe w obydwu. Ale wybierałem auto do miasta i tu jest wyjątkowo przyjemnie. Przy 140 jednak hałas jest już trochę męczący i to nawet nie chodzi o silnik, tylko o opony i wiatr. Nadmieniam, że jechałem tylko wersja z silnikiem 1.8

Offline ArturB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: -
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2024, 16:40:35 »
Koledzy,
Jutro jestem umówiony w salonie i muszę pogłębić swoją wiedzę. Przeglądam forum ale wątków jest tak dużo że aż trudno ogarnąć...
1. Silnik "Corola"
- 1.8 Hybrid 140 KM e-CVT
- 2.0 Hybrid Dynamic Force 196 KM e-CVT
Dojeżdżam do pracy około 100km średnia prędkość 50-120. 80% trasa / 20% teren zabudowany.
Czy warto dopłacać do 2.0

2. Odnośnie rejestracji konta Toyota doczytałem kiedyś, że zakłada się na stronie Toyota DE.
- W kontekście aktualizacji MAP (nie same mapy a  info o ruchu) tam miało być to free.

Wieczorem około 21.00 będę miał czas aby dalej czytać więc dziękuję za wyrozumiałość.

« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2024, 16:42:12 wysłana przez ArturB »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2024, 18:22:05 »
Witamy na forum
2.0
Mapy działają online, w chumurze, aktualizacja w radiu odbywa sie na bieżąco bez Twojego udziału (a czy na serwerze map są aktualne to już inna kwestia, dla PL jest to kilkadziesiąt wprowadzonych ulic, tras na rok )
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2024, 19:12:28 »
1.8 silnik na wtrysku pośrednim
2.0 silnik na wtrysku bezpośrednim
Jak samochód na lata to 1.8, takie jest moje zdanie. Jak lubisz wcisnąć to nie, bo osiągi 1.8 nie są złe, ale mocno wyje przy gwałtownym zapotrzebowaniu na moc. Zawsze znajdą się opinie, że 2.0 super (bo jest cichszy, dynamiczny) ale to jest wtrysk bezpośredni na benzynie!!!
W dyskusje nie będę wchodzić - o trwałości i problematyce, mimo zapewnień jakie to wspaniałe.

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2024, 19:32:10 »
2.0 ma obydwa rodzaje wtrysków.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2024, 20:39:25 »
1.8 ...silnik trwalszy. łatwiejszy w odsprzedaży, podatny na LPG, brak problemów z przybywaniem oleju na bagnecie (co dzieje siw w 2.0)
Bezprzewodowy AA i CP sprawi że google map czy waze będzie lepszym wyborem niż systemowa mapa toyoty z kiepskim lektorem.
Różnicę w cenie miedzy 1.8 a 2.0 przełóż na wyższa wersje wyposażeniową
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2024, 21:07:27 »
Najlepiej jest się przejechać obydwoma wersjami i podjąć decyzję, ja wybrałem 2.0 ze względu na kulturę pracy. Jeśli chodzi o przybywanie oleju w 2.0 to w podanym przez autora sposobie użytkowania raczej nie będzie go to dotyczyło ( w 100km trasie paliwo spokojnie odparuje z oleju ).

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwca 2024, 00:22:33 »
Najlepiej jest się przejechać obydwoma wersjami i podjąć decyzję, ja wybrałem 2.0 ze względu na kulturę pracy. Jeśli chodzi o przybywanie oleju w 2.0 to w podanym przez autora sposobie użytkowania raczej nie będzie go to dotyczyło ( w 100km trasie paliwo spokojnie odparuje z oleju ).
Dokładnie przejechać się i tyle. Co do silnika to tak naprawdę nie wiadomo czy jest lepszy/gorszy/taki sam. Wtrysk d4s jest już stosowany wiele lat i nie ma z nim żadnych problemów.

Offline ArturB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: -
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwca 2024, 11:04:22 »
Dziękuję,
Teraz wiem o co pytać. Mam silnik Ceed GDI z bezpośrednim wtryskiem pracuje super jedna wada wymaga płukanki przed wymianą oleju bo się mocno zasyfia.
Po za tym bez problemów. Ale wolę silnik na lata. Więc chyba raczej 1.8. Tym bardziej że apetyt na benzynę mają bardzo podobny.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Czerwca 2024, 11:12:12 »
Na co dzień jeżdżę RAVką ale niedawno odbierałem Corollę TS 1.8 (produkcja 2023) dla pracownika i powiem, że byłem pozytywnie zaskoczony, gdyż to całkiem zwinne autko, ponadto cichsze od RAVki.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Czerwca 2024, 12:15:59 »
ja mam w domu 1.8 140KM w corolli i 2.0 184KM chyba ale 4 generacji w starej CH-R.
to co mogę powiedzieć, to że w codziennej jeździe (miasto, podmiasto, S, A) nie ma różnicy.
szczególnie jak się jeździ w miarę przepisowo.
ale jak się dużo jeździ autostradami i się depcze mocno to jest duuża różnica w tempie i sposobie osiągania maksymalnych 180 km/h.
1.8 jednak bardziej się męczy.
miałem ten sam dylemat i w sumie nie jestem zawiedziony ale jakbym miał brać 4 gen to na pewno 2.0 a nie 1.8.
a no i przez pryzmat wyposażenia dla mnie idealny był 2023 gen 5 ;)
szczególnie jak słyszę narzekania na rozpoznawanie znaków...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl