Autor Wątek: Jakim prądem system C-HR-ki ładuje akumulator  (Przeczytany 3539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Jakim prądem system C-HR-ki ładuje akumulator
« dnia: 22 Czerwca 2024, 22:42:15 »
Jakim prądem system C-HR-ki ładuje akumulator?
Napięcie mam jak zmierzyć - u mnie to max 14.4V ale prądu nie mam jak zmierzyć bo nie mam amperomierza cęgowego a tradycyjnym nie chcę ryzykować odłączenia aku w trakcie ładowania i ogólnie pracy systemu.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakim prądem system C-HR-ki ładuje akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2024, 23:00:56 »
Witam.A do czego Panu to potrzebne?
Pytam z ciekawości.A konkretnie jaki model CHR ?
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2024, 23:04:27 wysłana przez Technik »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2024, 23:33:38 »
Mój aku stracił większość swojej pojemności (od nowości był niepełnosprawny ale mniejsza o to). Załóżmy że ma teraz 1/3 pojemności czyli 45Ah / 3 = 15 Ah. Powinien więc być ładowany prądem max 1.5A. Instrukcja obsługi samochodu nie wdaje się w takie "drobiazgi" i każe ładować 5-cio amperowym prądem.
Stąd chciałbym wiedzieć czy system ładowania w C-HR jest jakoś "inteligentny" czy głupi jak ta instrukcja (albo jak użytkownik samochodu w wyobrażeniu Toyoty).

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2024, 14:47:24 »
To ile akumulator stracił pojemności i jaka jest jego degradacja nie ma znaczenia. Ładować należy prądem nie większym jak 10 procent pojemności danego akumulatora.

Ważne natomiast jest jak będziemy go ładować czy doładowywać aby było to bezpieczene dla całej elektroniki.Jeżeli akumulator 12 v systemowy mamy w bagażniku to nigdy go prawidłowo nie naładujemy podłanczając ładowarkę w komorze silnka w miejscach wskazanych przez producenta.Klema dodatnia zacisk w skrzynce bezpieczników a minusowa masa silnika.Ładowarka nie komunikuje się prawidłowo z akumulatorem ze względu na odległość i kupę elektroniki po drodze.W ten sposób można jedynie podtrzymać stopień naładowania i zasilać systemy samochodu które zawsze pobierają jakiś prąd zwłaszcza w hybrydach Toyoty.Prawidłowo naładujemy akumulator tylko podłanczając ładowarkę bezpośrednio do klem akumulatora.Bardzo ważne jest aby ładowarka była dobrej jakości aby nie uszkodzić elektroniki.Nie może to być zwykły prostownik ani jakieś tanie ładowarki z marketów spożywczych.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwca 2024, 10:27:55 »
ale ładowanie akumulatora na stole w domu a ładowanie w instalacji samochodu to dwie odrębne sprawy
nie sprawdzałem w hybrydzie ale w normalnym silniku spalinowym, zaraz po odpaleniu silnika alternator ładuje akumulator nawet kilkudziesięcioma amperami przy czym ta wartość szybko spada do ok. kilku amper...

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwca 2024, 21:55:05 »
Tutaj jest dokładnie wyjaśnione.

https://youtu.be/SCE4RRWA1iU?si=oadyayQeWbIHyR1I

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2024, 22:52:57 »
11 A ? To co tam za aku siedzi? 100 Ah ? Bo ja w hybrydzie mam 45 Ah co powinno być ładowane 4.5 A a w rzeczywistości jest 15 Ah więc ten prąd nie powinien być większy jak 1.5 A.

Offline Ramos1

• Prawie Toyot
  • Samochód:: TOYOTA CHR II
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwca 2024, 20:24:37 »
Prąd ładowania w samochodzie zależy od akumulatora (stanu jego rozładowania i jego kondycji).  Jeśli akumulator jest w pełni naładowany to prąd ładowania jest niski, natomiast jeśli dopuściłeś do jego głębokiego rozładowania ( radio, oświetlenie podczas długiego postoju) to prąd ładowania może być nawet powyżej 30A dla typowego akumulatora np.60ah. Tak wysokie prądy ładowania powodują degradację akumulatora, dlatego nowoczesne układy ładowania ograniczają to ładowanie. Zasada ładowania 1/10 pojemności akumulatora dotycz doładowania  go w optymalnych warunkach ( pozwala uzyskać nasycenie elektrolitu bez nadmiernego gazowania i wzrostu jego temperatury). Dla producenta samochodu ważniejsza jest jego mobilność (jak najszybsze uzupełnienie deficytu energii w akumulatorze), niż  dobra kondycja akumulatora przez długi czas.     

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl