Autor Wątek: Meta BLE brać?  (Przeczytany 15182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Meta BLE brać?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lipca 2024, 21:36:09 »
ten drugi wariant jest prawdziwym celem aso
Nie sądzę, że to jest cel ASO. Oni mi tłumaczyli, że przychodzi JEDNA pastylka. Oni nie chowają drugiej w kieszeni, po prostu dostają jedną. Być może to nie właśnie ASO cuduje tylko centrala, żeby zaoszczędzić pieniądze. Ma to sens - zamawiają zestawy z jednym, żeby obniżyć koszty. Dostarczają do ASO komplety niepełne. Jeśli ktoś się upomni, to ASO musi drugą zamówić czy tam wydać, ale wtedy centrala łaskawie pokrywa koszty. U mnie było tak, że musiałem wydrukować mail, w którym pracownik centrali zobowiązuje się do wydania mi (poprzez ASO) drugiej pastylki. Serwisant wydruk tego maila wziął ode mnie i załączył, żeby można to było rozliczyć (a ja nie płacić). Skoro takie są cyrki w niemal każdym ASO, to widocznie to wychodzi od góry.
Pozdrawiam,

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Lipca 2024, 21:42:16 »
Kiedyś były dwie, teraz jest jedna. Semeco tnie koszty. O drugą pastylkę upomni się może 5% klientów, w tym część z nich jeszcze za nią zapłaci.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lipca 2024, 17:52:00 »
...byłeś w tej drugiej 50-siątce
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Lipca 2024, 19:05:24 »
Ja miałem taką sytuację, że przy odbiorze CHR dostałem 2 pastylki lecz 1 nie była zakodowana co wyszło przy rozładowanej baterii 1 pastylki gdy chciałem użyć 2 i nie działało. Podjechałem do salonu i zgłosiłem. Pan zapisał moje namiary i poinformował, że jak przyjadą fachowcy z firmy to da mi znać i trzeba będzie podjechać aby zakodować 2 pastylkę. Czas oczekiwania około miesiąca. Podjechałem, zakodowali i nic nie płaciłem

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Lipca 2024, 19:53:39 »
Wydaje mi się że widziałem oficjalny instruktaż na YT Toyoty Polska o tym Meta Ble i tam było kodowanie 2 pastylki? Albo coś pomieszałem...
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Lipca 2024, 19:55:52 »
Pomieszałeś, sam do BLE nie zakodujesz
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Sierpnia 2024, 16:56:34 »
Po przeczytaniu tego wątku napisałem do Toyoty i dostałem właśnie odpowiedź, że diler wyda mi drugą darmową pastylkę immobilizera META BLE42. Czyli faktycznie trzeba kwasić ;)
P.S. Dzisiaj znajomy mnie zapytał: po co Ci ten drugi komplet kluczy, skoro jak zgubisz pierwszy to nie masz tej pastylki i jesteś i tak uziemiony. Co racja, to racja.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Sierpnia 2024, 19:26:46 »
nie zgubisz, tylko trzymasz dwa z bateriami wymienianymi z przesunięciem 3 miesiące.  Bo podobno bateria starcza na 6 miesięcy. Jak Ci jedna padnie, druga jest gotowa do użycia i ma jeszcze zapas.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Sierpnia 2024, 20:33:32 »
że diler wyda mi drugą darmową pastylkę immobilizera META

Dopilnuj by WYDA=ZAKODUJE, bo inaczej jest Ci zbędna
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Sierpnia 2024, 21:55:53 »
 :laugh:
P.S. Dzisiaj znajomy mnie zapytał: po co Ci ten drugi komplet kluczy, skoro jak zgubisz pierwszy to nie masz tej pastylki i jesteś i tak uziemiony.
Nie jesteś uziemiony. Mi sprzedawca powiedział, że jeśli zgubię komplet, to nie ma problemu, bo mogę odpowiednią sekwencją przycisku METY odblokować i jechać, także jedna pastylka mi wystarczy.
Pozdrawiam,

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Sierpnia 2024, 22:15:21 »
mogę odpowiednią sekwencją przycisku METY odblokować
przez pięć minut, o ile nie dłużej

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Sierpnia 2024, 09:13:23 »
Witajcie. Wyjaśnię dla nie wtajemniczonych parę aspektów zabezpieczeń Cobra Pro i Meta BLE42 (prospekty trochę wprowadzają w błąd). Osobiście mam Cobrę w YC z 2023 roku i nie mam z nią absolutnie żadnych problemów, baterię wymieniałem dopiero raz po roku użytkowania. Ponieważ dotknął mnie problem rozładowanego akumulatora MUTLU, kupiłem Metę BLE42 z zamiarem wymiany tej Cobry. Zrobiłem to pod wpływem mitów rozsiewanych między innymi na tym forum, jakoby to dodatkowe akcesorium, nie przewidziane przez producenta, roaładowuje aku i takie tam różne bajki. cdn
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Sierpnia 2024, 09:15:29 »
Zanim wyprułem Cobrę, postanowiłem przeprowadzić własne badania (ponieważ się na tym znam...) i całe szczęście, że tego nie zrobiłem. Otóż zarówno Cobra jak i Meta pobieraja w stanie zazbrojenia max 8 mA prądu. "Cały" samochód po ok 40 minutach po zamknięciu pobiera 35 -38 mA. Wniosek: te zabezpieczenia nie mają żadnego wpływu na całkowite rozładowanie akumulatora 12V, po kilkudniowym postoju. Więc w czym problem?

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Sierpnia 2024, 09:16:30 »
Wina leży po stronie wadliwych akumulatorów MUTLU, które w rzeczywistości nie mają 34 Ah pojemności, tylko ok 16Ah, więc w ujemnych temperaturach jeszcze mniej. Ale najważniejsze, to to, że w hybrydach działa inny algorytm ładowania tego akumulatora, całkowicie inny do tego w zwykłych spalinówkach. W tych ostatnich regulator napięcia altelnatora zasadniczo cały czas stara się doładować aku do 100%, żeby aku był gotowy oddać kilaset amper przy kolejnym odpalaniu auta. cdn

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Sierpnia 2024, 09:17:13 »
W hybrydzie jest inaczej, potrzeba kilku amper, więc nie ma potrzeby ciągłego uzupełniania ładunku w aku (do takiego przekonania przynajmniej doszli inżynierowie Toyoty). dba o to specjalny moduł kontroli akumulatora. Jak sie komuś chce, to wystarczy włożyć do gniazda zapalniczki woltomierz. Prawie zawsze będzie pokazywał 12,8V. Tylko w niektórych sytuacjach np. w trybie P pokaże 14,5 V (wtedy jest ładowanie). Wracając do zabezpieczeń, Meta BLE42 czy Cobra Pro?cdn

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl