Autor Wątek: Likwidacja szkody AC - ASO?  (Przeczytany 2910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
Likwidacja szkody AC - ASO?
« dnia: 03 Lipca 2024, 12:42:32 »
Zauważyłem pęknięcie na przedniej szybie. Pierwszy raz w życiu zgłosiłem szkodę AC i nie do końca wiem jakie mam prawa. Wybrałem naprawę bezkosztową, po jakims czasie dostałem propozycję 3 warsztatów do wyboru. Czy mogę się na nie nie zgodzić i chcieć żeby samochód był naprawiony w ASO?

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
Odp: Likwidacja szkody AC - ASO?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2024, 13:02:41 »
Czy mogę się na nie nie zgodzić i chcieć żeby samochód był naprawiony w ASO?

W przypadku AC to chyba zależy od OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia). Tutaj panuje duża dowolność co do tego co do tego jak jest obliczana składka oraz idący za wysokością składki sposób likwidacji szkody.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipca 2024, 13:12:27 »
A tamte INNE warsztaty skalibrują kamerę systemu Safety po wymianie szyby? Dostaniesz na to "papier" że jest wykonane?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipca 2024, 13:21:51 »
To czego się obawiam, to to, że oni by nie wymienili tej szyby, tylko jakos ją zalepili.
No więc teoretycznie mam wariant ubezpieczenia "ASO" w którego opisie jest:
"Autoryzowany Serwis Obsługi lub inny wybrany przez Ubezpieczonego warsztat samochodowy" więc jak rozumiem - mogę się upierać na ASO

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipca 2024, 14:34:04 »
Podstawowe pytanie brzmi czy jest wybrana-wykupiona opcja w ac na naprawę na częściach oryginalnych.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2024, 15:37:13 »
Jest

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2024, 16:04:14 »
Zauważyłem pęknięcie na przedniej szybie. Pierwszy raz w życiu zgłosiłem szkodę AC i nie do końca wiem jakie mam prawa. Wybrałem naprawę bezkosztową, po jakims czasie dostałem propozycję 3 warsztatów do wyboru. Czy mogę się na nie nie zgodzić i chcieć żeby samochód był naprawiony w ASO?
Ze swojego niedawnego doświadczenia moge powiedzieć, że ubezpieczyciele bardzo nagabują do skorzystnia z "zaprzyjaźnionych" warsztatów. Dodatkowo próbują wcisnąć wypłatę odszkodowania i zamknięcie sprawy. Najlepiej pojechać do ASO, zostawia sie im upoważnienie i dalej wszystko idzie bezgotówkowo. Inna sprawa, że naprawa w ASO też nie jest gwarancją, że wszystko będzie tip-top, o czym się właśnie przekonałem. Ale to inny temat...
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipca 2024, 17:25:32 »
Jeżeli masz wariant na oryginalnych częściach to zostawiasz samochód w aso i dajesz im upoważnienie. Nie podajesz ubezpieczycielowi żadnych numerów kont, ani dodatkowych zdjęć szkody. Tym bardziej nie wskazujesz warsztatu do ubezpieczyciela. Ubezpieczyciela powiadamiasz wyłącznie o szkodzie, na co masz przeważnie 7 dni.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lipca 2024, 17:48:31 »
Jeżeli masz wariant na oryginalnych częściach to zostawiasz samochód w aso i dajesz im upoważnienie. Nie podajesz ubezpieczycielowi żadnych numerów kont, ani dodatkowych zdjęć szkody. Tym bardziej nie wskazujesz warsztatu do ubezpieczyciela. Ubezpieczyciela powiadamiasz wyłącznie o szkodzie, na co masz przeważnie 7 dni.

Dokładnie tylko w ASO i taka mała ciekawostka z nie mojej winy tylko OC z innej osoby gdzie dowiedziałem prywatnie zrobią za 5tys.zł ,a kosztorys wyniósł ponad 14 tys.zł i wykonane ;-)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lipca 2024, 18:52:14 »
tylko OC z innej osoby

W przypadku naprawy z OC sprawcy to w ogóle nie ma o czym mówić. Jeśli tylko nie jest "całka" to do ASO i niech oni zajmą się resztą.
W przypadku AC sytuacja jest bardziej skomplikowana bo jeśli ktoś na tym zaoszczędził to może się okazać, że podpisał umowę na warunkach, które nie dają takiej możliwości. Ale to już właśnie zależy od zakresu ubezpieczenia i OWU.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lipca 2024, 19:05:20 »
tylko OC z innej osoby

W przypadku naprawy z OC sprawcy to w ogóle nie ma o czym mówić. Jeśli tylko nie jest "całka" to do ASO i niech oni zajmą się resztą.
W przypadku AC sytuacja jest bardziej skomplikowana bo jeśli ktoś na tym zaoszczędził to może się okazać, że podpisał umowę na warunkach, które nie dają takiej możliwości. Ale to już właśnie zależy od zakresu ubezpieczenia i OWU.

To fakt, ale pokazuję jakie są realia gdzie klient jest ślepy.

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lipca 2024, 20:40:44 »
2 lata temu, dość mocno zarysowałem bok. Pojechałem do ASO, zleciłem im naprawę i to oni wszystko załatwiali z ubezpieczycielem. Miałem wykupioną opcję z ori częściami.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipca 2024, 16:23:35 »
oryginalna szyba ma wklejona ramke, w ktora wsuwa sie modul kamery. jest to na tyle precyzyjnie zrobione, ze fabryczna kalibracja zdaje się być optymalna. kilka dni temu zaliczyłem duży kamień na obwodnicy Trójmiasta, więc jestem na bieżąco:(
w nowej szybie druty do ogrzewania sa mniej widoczne; poczatkowo sadzilem nawet ze zamontowali zwykla, jednak jest ok..

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipca 2024, 17:55:02 »
2 lata temu, dość mocno zarysowałem bok. Pojechałem do ASO, zleciłem im naprawę i to oni wszystko załatwiali z ubezpieczycielem. Miałem wykupioną opcję z ori częściami.
Zrobiłem tak samo. Jeszcze zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela i poinformowałem, w którym ASO stoi samochód. W ASO z upoważnieniem robią już wszystko sami, nawet nie trzba się zastanawiać ile to kosztuje  :-). Miałem tak dwa razy. Raz po małej stłuczce i drugi raz po kradzieży katalizatora. Z tym drugim było gorzej bo ubezpieczyciele uznają katalizator jako część wydechu, a ten ma spadek wartości już po wyjeździe z salonu. W przypadku katalizatora musiałem sam trochę dopłacić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl