Autor Wątek: Gwarancja na baterię HV  (Przeczytany 3502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Gwarancja na baterię HV
« dnia: 15 Lipca 2024, 22:21:32 »
Czytałem właśnie Warunki programu przedłużenia gwarancji na akumulator układu hybrydowego firmy Toyota i niepokoi mnie niżej cytowany tekst, który zdaje się wyrażać, że gwarancję masz tam, gdzie robiłeś przeglądy gwarancyjne. Akurat ja się tam więcej nie wybieram bo im przestałem ufać.
Oto ten zapis:

Realizacja programu przedłużenia gwarancji

W przypadku wymagającej naprawy usterki akumulatora układu hybrydowego w ustalonym okresie obowiązywania programu przedłużenia gwarancji klient objęty niniejszym programem może zlecić przeprowadzenie wymaganych napraw przez stację dealerską/stację obsługi świadczącą usługi w ramach programu przedłużenia gwarancji po uprzedniej konsultacji ze stacją dealerską/stacją obsługi świadczącą usługi w ramach programu przedłużenia gwarancji
lub inną uznaną stacją dealerską/stacją obsługi prowadzącą działalność pod nazwą marki producenta (w przypadku usterki uniemożliwiającej dojazd do stacji dealerskiej/stacji obsługi świadczącej usługi w ramach programu przedłużenia gwarancji).

Stawiają warunki, masz się wykazać że nie możesz się stawić tu i tu.

Jak to rozumiecie bo mnie to zajeżdża uwiązywaniem do konkretnej stacji ?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Gwarancja na baterię HV
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2024, 22:23:51 »
Możesz na każdej stacji autoryzowanej zgłosić problem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2024, 23:01:05 »
Możesz na każdej stacji autoryzowanej zgłosić problem

Pewnie tak ale takie niejasne (jak zacytowałem) zapisy można różnie interpretować. Zastanawiam się czy nie szkoda tych 225 zł co roku - ostatnie badanie trwało 8 minut więc mam wątpliwości czy gdyby była jakaś wada, cokolwiek by wykryto. Jest co najwyżej świstek z pieczątką i podpisem ale pewnie i ten ma wartość opałową sądząc po tym jak mój turecki aku 12V, z którym wyjechalem nówką CHR z salonu, mający od nowości 1/3 nominalnej pojemności, zgłaszany przy każdym przeglądzie, zawsze wykazują jako "dobry akumulator".

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2024, 23:06:03 »
Zakładam że mówisz o przeglądzie przy przedłużaniu gwarancji na akumulator hybrydowy. Chyba dobrze z punktu widzenia klienta że nie doszukują się bóg wie czego i po prostu podbijają tą gwarancje.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2024, 18:09:58 »
No tak, tyle że aku HV najczęściej pada w Aurisach i Yarisach, ISach, RXach.
Filtry nie czyszczone na przeglądach, olewactwo bo w karcie tego nie ma itp itd
Kontrakt nie jest zawierany w starych wózkach oraz w takich, które nie spełnią warunków podczas testu baterii, także na wstępie odsiew syfu zapewniony.

Reszta modeli, gdzie Klienci przedłużają gwarancję robi taki budżet, że głowa mała, ponieważ te akumulatory są naprawdę dopracowane.

Po trzecie decyzję o uznaniu gwarancji podejmuje TCE na PODSTAWIE przesłanych przez ASO dodatkowych danych z samochodu w specjalnym wniosku gwarancyjnym, jeśli ASO zawali w czymś w procedurze - ODMOWA.
To że ma się ową gwarancję (zaplaconą) NIE GWARANTUJE że aku zostanie wymieniony!
I odmowy sie pojawiają. Nawet ze względu na niewymieniony płyn chłodzenia falownika przy konkretnym interwale. Także jest sporo haczyków.

Zasada jest uniwersalna czyli jak dbasz tak masz. Dbasz o czystość filtra i kanałów, korzystasz z klimy. Nie zasłaniasz wlotu powietrza, we wnętrzu w miarę sprzątane - o baterie możesz być spokojny i bez tej gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2024, 18:18:12 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2024, 22:47:19 »
To że ma się ową gwarancję (zaplaconą) NIE GWARANTUJE że aku zostanie wymieniony!
No, pewnie będą chcieli coś sklecić albo wymieniać pojedyncze ogniwa.
W tej gwarancji jest taki zapis 1. Stacja dealerska/stacja obsługi (świadcząca usługi w ramach programu przedłużenia gwarancji), z którą zawarto umowę o uczestnictwie w programie przedłużenia gwarancji, jest odpowiedzialna za rozliczanie roszczeń objętych programem przedłużenia gwarancji.
Obawiam się, że inna stacja nie będzie chciała robić za tą, z którą jest ta umowa a nawet jeśli tak, musiał bym nosić im faktury a ja naprawdę nie chcę z nimi mieć więcej do czynienia więc chyba nie będę płacił za tą wątpliwą zresztą gwarancję.
Cytuj (zaznaczone)
I odmowy sie pojawiają. Nawet ze względu na niewymieniony płyn chłodzenia falownika przy konkretnym interwale. Także jest sporo haczyków.
Na stronie Toyoty (tutaj)piszą o wymianie płynu w chłodnicy. Ja rozumiem oldschoolowo czyli chłodnica jako część obiegu płynu chł. w kadłubie silnika spalinowego. A czy w przypadku hybrydy jest to wspólne z tym falownikiem itp?
Piszą po 5 latach w nowym i dalej co 3 lata ten płyn chlodzący falownik/inwerter. Czy to dot. chłodzenia w/w falownika?

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2024, 21:57:14 »
Chyba nie. Tutaj pokazują wymianę pł. chł. falownika w Priusie i w opisie podaje 120-150k mil.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2024, 22:00:32 »
240000 km, kolejna co 90000 (ukl falownika)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipca 2024, 22:03:22 »
Fajnie że nie trzeba zaraz szukać (jak z olejem silnikowym).

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipca 2024, 22:31:00 »
Po trzecie decyzję o uznaniu gwarancji podejmuje TCE na PODSTAWIE przesłanych przez ASO dodatkowych danych z samochodu w specjalnym wniosku gwarancyjnym, jeśli ASO zawali w czymś w procedurze - ODMOWA.
Jeżeli ASO nawala i Japońce dolarów dać nie chcą, ASO powinno pokryć z własnej kieszeni bo klienta (płacącego) nie interesują ich wewnętrzne sprawy.
Cytuj (zaznaczone)
Czyżby po 240 kkm nadal gwarantowano niezawodność baterii?
Cytuj (zaznaczone)
Zasada jest uniwersalna czyli jak dbasz tak masz. Dbasz o czystość filtra i kanałów, korzystasz z klimy. Nie zasłaniasz wlotu powietrza, we wnętrzu w miarę sprzątane - o baterie możesz być spokojny i bez tej gwarancji.
Jakiś skaner OBD muszę sobie sprawić żeby sprawdzić wewn. sprawność tej baterii póki gwarancja jeszcze trwa. Bo ASO ukrywa wyniki - nigdy nie chcieli mi ich pokazać tylko mam się zadowolić świstkiem z napisem "pozytywny". Nie wierzę im za grosz nauczony podobnym wynikiem aku 12V, który kwalifikuje się na złom a oni pokazują na ich komputerze "dobry".

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipca 2024, 22:33:08 »
PS. Pewnie macie doświadczenia z dealerami innych marek. Czy oni też tak rżną głupa i starają się utrzymywać klienta w niświadomości?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipca 2024, 17:00:17 »
Z zasady tak, choć nie zawsze.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl