Autor Wątek: Toyota Corolla E12 2004 co wymienić  (Przeczytany 2220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Whiskybob

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
Toyota Corolla E12 2004 co wymienić
« dnia: 17 Lipca 2024, 01:28:40 »
Cześć,
Moja dziewczyna odziedziczyła po ojcu Toyotę Corollę 1.6 E12 z 2004 roku. To będzie jej pierwsze auto. Stało w garażu od około 3 lat. Ma nowy akumulator i od czasu do czasu była odpalana. Przebieg rzeczywisty to ok 94 tyś. Przegląd przeszedł bez problemu. Auto garażowane i nie ma za dużo rudej. Od 3-4 lat nie było w nim nic robione. Olej i wszystkie filtry są stare. Chyba było lane 5w30 (taki baniak stał w garażu).
Jestem raczej motoryzacyjnem laikiem. Chciałem zapytać co powinno być zrobione żeby to auto jeszcze pojeździło. To co planuje ogarnać to:
- olej
- filtr oleju
- filtr powietrza i filtr kabinowy
- świece
Czy jest coś na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Jaki teraz zalać olej. Myślicie że ma sen wymiana filtra paliwa? Ewentualnie czy zrobić płukankę takiemu silnikowi?
Sam Mam Opla Astrę o takiej sam mocy i w porównaniu z tą konkretna Toyotą mam wrażenie że Opel pracuje równiej i lepiej rusza. Mam wrażenie przy sprzęganiu jakby Toyota miała zgasnąć i muszę ją przygazować (może to by wina krótkiego sprzęgła). Poza tym wspomaganie kierownicy chodzi o wiele ciężej.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2024, 01:43:49 wysłana przez Whiskybob »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Toyota Corolla E12 2004 co wymienić
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2024, 06:44:50 »
Wymień płyny, świece,  olej 5w30, koniecznie trzeba sprawdzić heble ewentualnie zregenerować zaciski, płukanka wskazana, potem obserwować pobór oleju o ile nie był wymieniany silnik na gwarancji. Rozjeździć auto i potem ewentualnie elementy gumowe zawiasu do sprawdzenia.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2024, 08:45:24 »
Pojechać do dobrego serwisu niezależnego na duży przegląd (jak co 30kkm/2 lata) lub na pełny przegląd (taki jak co 90 kkm).
Zakres czynności jest w książce gwarancyjnej.

Jaka miejscowość - na pewno koledzy podadzą Ci namiary na dobre warsztaty
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2024, 09:04:09 »
Na konoec auto sprzedać
Ale tylko jakiemuś kolekcjonerowi z Niemiec.  :grin: Podobno są tam tacy.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2024, 10:09:13 »
@Wojak WRO, al9 nie ma co demonizować sytuacji bo nie widzieliśmy auta i nie wiadomo co oznaczał postój. Zrobić podstawy a potem i tak pewnie coś wyjdzie. Prawda jest taka że największym wrogiem tematów karoseryjnych będzie rdza podłogi a z mechaniki silnik z wadą olejową. Reszta łatwa i dosyć tania do ogarnięcia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2024, 10:14:00 »
@Wojak WRO, al9 nie ma co demonizować... Zrobić podstawy a potem i tak pewnie coś wyjdzie.

Chyba lepiej zapobiegać niż czekać aż coś wyjdzie?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2024, 10:26:03 »
@Wojak WRO, al9 nie ma co demonizować... Zrobić podstawy a potem i tak pewnie coś wyjdzie.

Chyba lepiej zapobiegać niż czekać aż coś wyjdzie?
Jak zrobisz to co pisałem w pierwszym poście to co jeszcze chcesz więcej wymienić żeby czemuś zapobiec?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2024, 11:13:23 »
Do @Wojak WRO pisałeś, że demonizuje, a On słusznie zalecił duży przegląd, gdzie Ty w zasadzie  dołożyłeś jeszcze więcej bez diagnostyki :)
A sam testów  z ścieżki diagnostycznej kolega nie zrobi, a to ma znaczenie.
Amortyzatory, przeguby, wahacze, instalacja...Lepiej sprawdzić na starcie, niż ma w drodze coś się urwać.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2024, 11:15:58 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2024, 11:29:04 »
..Lepiej sprawdzić na starcie, niż ma w drodze coś się urwać.
W pewnym fachu, nie ma strachu. Jak coś się stanie to zawsze można zadzwonić po lawetę.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2024, 11:33:10 »
Do @Wojak WRO pisałeś, że demonizuje, a On słusznie zalecił duży przegląd, gdzie Ty w zasadzie�  dołożyłeś jeszcze więcej bez diagnostyki
A sam testów�  z ścieżki diagnostycznej kolega nie zrobi, a to ma znaczenie.
Amortyzatory, przeguby, wahacze, instalacja...Lepiej sprawdzić na starcie, niż ma w drodze coś się urwać.

To może inaczej napiszę trzeba zrobić to co napisałem w pierwszym poście, nic nie robić na wszelki wypadek i nic nie odpadnie. Zrobić jakąś trasę, trochę poturlać się po mieście i podjechać na skp lub poprosić mechanika o ponowne sprawdzenie czy coś nie cieknie itp. Mechanik tą czynność wykona w  30min to samo na skp.

Jest to auto proste jak drut czynności przy nim nie wymagają pióropusza wielkiej "obsługi serwisowej".

Powtórzę jedyne istotne zagrożenia dla kieszeni są ze strony rdzy oraz wady olejowej silnika.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2024, 12:01:43 »
wady olejowej silnika.
1.6 z 2004 nie miały już wady olejowej, wyeliminowano ją ostatecznie w listopadzie 2003 i dotyczyła głównie silnika 1.4. Może jeszcze dostępne są w internecie (podobno tam nic nie ginie) zakresy numerów silników, w których wada olejowa wystąpiła.
Takim samym silnikiem (1.6, 2004) przejechałem 175 tys. km i przez cały czas eksploatacji nie wziął ani grama oleju. Olej zgodny z zaleceniem producenta - 5W30, ale przez połowę tego przebiegu stosowałem 5W50.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca 2024, 12:22:43 »
1.6 z 2004 nie miały już wady olejowej, wyeliminowano ją ostatecznie w listopadzie 2003 i dotyczyła głównie silnika 1.4

Wada dotyczyła zz 1,4/1,6/1,8 w corolli e12 przed liftem. Short block na stronkach ma daty do maja 2004r. a drugi od maja 04r.

Ogólnie  pobór oliwy wyjdzie/nie wyjdzie podczas jazdy.

I taki szczegół 1,8 np. ave t22/25 dopiero miały short block ten poprawiony od 06r czyli czekali na lift ave t25.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2024, 12:35:40 wysłana przez ledziu »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipca 2024, 13:39:21 »
Miałem e12 przedliftową z 2004r. Silnik wyprodukowany był w kwietniu tego roku, ale jego numery nie figurowały w spisie tych z wadą olejową. Taki wykaz był swego czasu podwieszony na forum corolli.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lipca 2024, 17:56:36 »
Mam gdzieś tego pdfa, ale tam chyba była Avensis, celica, Corolla Verso ale chyba Corolli nie było.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl