Autor Wątek: Toyota Avensis t25 problem z kompresorem klimatyzacji  (Przeczytany 2098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zupekk

• Początkujący
  • Samochód:: Avensis t25
Toyota Avensis t25 problem z kompresorem klimatyzacji
« dnia: 17 Lipca 2024, 19:06:58 »
Witam serdecznie.

Mam bardzo duży problem z klimatyzacją w mojej Toyocie avensis t25 2.0 108kW. Mianowicie po zakupie  auta klimatyzacja podziałała 2 dni, wybrałem się do mechanika który stwierdził pognitą chłodnice klimatyzacji. Chłodnica wymieniona, a Klima dalej nie działa. Mechanik stwierdził, że kompresor klimatyzacji stoi, kupiłem nowy (NRF). Do tego po odkręceniu okazało się, że i chłodnica wody również jest pognita i już się poci, więc również ją wymieniłem. Po podłączeniu nowego kompresora, nowej chłodnicy wody i chłodnicy klimatyzacji nowy kompresor nawet nie startuje.

Mają może Państwo pomysł co jeszcze może być problemem? Czytalem o module sterowania klimatyzacji, ale nie uśmiecha mi się wymieniać wszystkiego po kolei, bo już poszło 2k, a rozwiązania problemu nie widać.

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Łukasz

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Avensis t25 problem z kompresorem klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2024, 07:31:01 »
Jest coś takiego jak "relays" czyli "przekaźniki". W skrzynce bezpieczników są bezpieczniki i przekaźniki. W schematach skrzynki bezpieczników, są opisane które relays są od czego. U mnie klima nie działała, bo był właśnie spalony taki przekaźnik od klimatyzacji. Łatwo to szybko sprawdzić podmieniając relay od klimatyzacji na jakiś inny np. od trąbienia. Takie przekaźniki to na allegro kupowałem nowe po 8-10zł za szt.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl