Autor Wątek: Kiedy skończyć z ASO?  (Przeczytany 6453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
Kiedy skończyć z ASO?
« dnia: 22 Lipca 2024, 17:19:17 »
Hej,
Moja Camry dobiega do 75kkm
Jest z roku 2021 z okolic października. Czy uważacie że powinienem dalej ją serwisować w ASO (czy jest sens i czy warto)? Generalnie cenie sobie usługi KURO KRK i chyba nie ma sensu brnąć w ASO ale chciałem poznać Waszą opinię

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kiedy skończyć z ASO?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2024, 22:44:36 »
Kolega troche handluje i mowi ze czesto o to pytaja potencjalni kupujacy. Wiec chyba latwiej sprzedac za wiecej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2024, 23:24:36 »
Kolega troche handluje i mowi ze czesto o to pytaja potencjalni kupujacy. Wiec chyba latwiej sprzedac za wiecej.
Chyba że oszukasz napiszesz że serwisowany a nie serwisowany o czym kupujący i tak dowie się "potem".

Ogólnie nie bałbym się o sprzedaż auta kupionego w salonie bardziej bym rozpatrywał w kategorii jakości serwisu i czy jesteśmy zadowoleni. Jak jest wszystko zrobione, cena jest akceptowalna to po co rezygnować.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lipca 2024, 05:46:32 »
Dokladnie. Czesto jakosc uslug pozaserwisowych  jest tragiczna, ceny czesto siegaja 300zl za godzine a kolejki by sie dostac rzedu kilku miesiecy. Takze jak ktos sam jest mechanikiem to niech robi sobie sam bedzie przynajmniej wiedzial ze ma zrobione i zrobione dobrze. A jak musi korzystac z serwisu niech korzysta tam gdzie jest po prostu lepiej (jakosc wyzsza, cena nizsza (czesto w serwisie jest taniej niz u Mietka), czas bardziej dostepny, mniej psuja wiecej naprawiaja co u Mietka czyli w zakladach pozaserwisowych nie zawsze ma miejsce). takze poza serwisowo nie zawsze oznacza lepiej i taniej a czesto jest na odwrot.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2024, 05:53:13 wysłana przez Piwo »

Offline komisarzryba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2024, 09:21:01 »
serwisujac w aso po pierwsze mozesz przedluzac gwarancje. po drugie umawiasz sie na godzine i wiesz, ze bedziesz o tej godzinie przyjety, podnosnik wolny, a czesci na polce. dana czynnosc serwisowa tez ma okreslony czas trwania, wiec wiesz, ze za np. dwie godzine samochod odbierzesz. pelna historia serwisowa w aso to dla potencjalnego kupca w przyszlosci znak, ze fura jest pewna.
béton brut

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2024, 09:53:47 »
W marcu 2023 sprzedałem Aurisa I 3d 1,4 z 2007 roku. Przez te 16 lat auto było serwisowane w ASO. Gdy pokazałem kupującemu ksiażkę przeglądów, wszystkie faktury i kwity z akcji serwisowych, to tylko pobieżnie obejrzał auto i nawet nie chciał jazdy próbnej. Myślę więc, że warto nie rozstawać się z ASO, przynajmniej jeśli chodzi o przeglądy okresowe.
A dodatkowo po tylu latach i ubiegłorocznym zakupie Corolli jestem w tym ASO "noszony na rękach"
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2024, 09:59:00 wysłana przez Jacek_63 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2024, 12:02:54 »
Po tym jak nasz rynek zalały złomy z Europy i USA, zwłaszcza te po szkodzie całkowitej ekonomicznej nie technicznej, serwis w ASO i krajowe pochodzenie to podstawowe czynniki determinujące szybkość sprzedaży.
Najlepszym rozwiązaniem jest serwis w ASO i jednocześnie u dobrego mechanika. :)
Ja wszystkie czynności związane z filtrami, przeglądem układu hamulcowego itp. robię u Colina. Potem odstawiam do ASO na przegląd „gwarancyjny” w wariancie „minimum”, jedyny filtr jaki wymieniają to oleju. Przy takim rozwiązaniu ja mam pewność, że przy aucie wszystko jest zrobione i sprawdzone, a przyszły klient ma pieczątki, których tak oczekuje.
Najważniejsze to możliwość podania bez wstydu nr VIN w ogłoszeniu.

Offline komisarzryba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipca 2024, 12:13:59 »
poprzednie dwa samochody mialem serwisowane w aso. poszly w przeciagu tygodnia, kupione przez pierwszego chetnego. obaj kupujacy dziekowali mi, ze mogli ode mnie samochod kupic.
béton brut

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2024, 12:35:28 »
ja poprzedniego francuza serwisowałem w ASO przez 20 lat. Faktury i pieczątki zbierałem wszystkie. Kupującego nie interesowały, no może tylko ta jedna, za rozrząd. Najbardziej się uradował, że klima działa. Małżonka płakała jak sprzedawałem, a ja miałem dość tego pieprzonego francuza.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipca 2024, 12:55:10 »
Co innego interesuje klientów w aucie 3-5 letnim, a zupełnie co innego w 20-sto letnim. :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2024, 13:39:03 »
co innego w 20-sto letnim
20 letnie to chyba trudno nawet nazwać samochodem. Zwykły nowy rower będzie droższy. Kupujących najczęściej wtedy interesuje tylko jak długo obowiązuje jeszcze OC, żeby, jak jest na chodzie, trochę nim pojeździć i odstawić go na złom
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2024, 13:42:09 wysłana przez pireus »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2024, 17:36:28 »
Bardziej chodzi mi o przydatność tego dodatkowego kosztu. Raczej nie patrzę w kategoriach odsprzedaży bo planuje to zrobić za około 10 lat wtedy Camry będzie miała z 13 lat

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lipca 2024, 17:39:38 »
Bardziej chodzi mi o przydatność tego dodatkowego kosztu. Raczej nie patrzę w kategoriach odsprzedaży bo planuje to zrobić za około 10 lat wtedy Camry będzie miała z 13 lat
jak robisz dla siebie to po gwarancji zrezygnuj z ASO :)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lipca 2024, 18:02:22 »
Bardziej chodzi mi o przydatność tego dodatkowego kosztu.
Jak masz gdzies tanszych mechanikow niz aso toyoty i robia dobrze co zdarza sie poza aso bardzo bardzo  rzadko to wal do lepszych mechanikiw nawet na gwarancji ( ja poza aso u mietka za wymiane oleju i filtrow placilem ostatnio ze swoimi olejami filtrami 800zl) . Toyota i tak sie nie psuje wiec warto jezdzic tam gdzie robia taniej i lepiej.
Ja trzymalbym sie aso chociazby dlatego ze nie jest wszystko robione na morde i bez kamer czyli idzie wszystkiego  dojsc jak cos spierdola a mechanicy obecni poza aso to takie patalachy ze jedna rzecz naprawia a dwie przy okazji spierdola. I jeszcze powiedza ze olej wymienili a nie wymienia i sprzedadza potem komus. Nie zeby w aso bylo jakos mocno inaczej ale choc odrobine dzieki kamerom i papierom bezpieczniej. Dlatego tak wazne jest by auto bylo bezawaryjne i nie musialo byc nigdy naprawiane. Dlatego szanuje Toyote i unikam aut niemieckich. Sto razy taniej dzisiaj wychodzi jezdzic bezawaryjnym autem niz chocby tanszym ale wymagajacym reki mechanika.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2024, 18:28:45 wysłana przez Piwo »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lipca 2024, 19:40:37 »

Jest tak jak napisał w poście wyżej @Piwo. Masz kogoś pewniejszego lepszego to zmieniaj na lepsze i tańsze. Brałbym tylko pod uwagę aspekt przebiegów rocznych bo jeżeli jest zadowolony z tego co jest teraz a mało jeździsz to oszczędności płynące (w ujęciu samej kasy) ze zmiany są nikłe a potem nie musisz ściemniać jak cienki Bolek że serwisowałeś auto w ASO a tak właściwie obok ASO ale też było fajnie :-).
Do tego nie wiem jak  w Twoim ASO ale w najbliższym mojego miejsca zamieszkania gdzie kupuje bardzo dużo części i na moje zniżki kilka osób serwisuje auta to cenią sobie stałą współpracę. Wszystkie problemy (było ich trochę) zostały załatwiane zgodnie z naszymi oczekiwaniami.

Reasumując wiem że tu jest piękna nagonka na ASO ale potem chwalić się serwisem w ASO czemu nie, jak doradzanie zakupu używki to sprawdzenie historii gdzie ??? W ASO  :-) 

ja poprzedniego francuza serwisowałem w ASO przez 20 lat. Faktury i pieczątki zbierałem wszystkie. Kupującego nie interesowały, no może tylko ta jedna, za rozrząd. Najbardziej się uradował, że klima działa. Małżonka płakała jak sprzedawałem, a ja miałem dość tego pieprzonego francuza.

Jako że pomagam w kupowaniu aut które muszę potem serwisować (tak wypada  :-)) to niestety auta stare + salon Polska idą do odstrzału bo zazwyczaj cena z pupy pod hasłem "salon PL" a wyjechanie do zera.

poprzednie dwa samochody mialem serwisowane w aso. poszly w przeciagu tygodnia, kupione przez pierwszego chetnego. obaj kupujacy dziekowali mi, ze mogli ode mnie samochod kupic.

Tak, zgadza się, to jest magia z której korzystają i uczciwi i oszuści żeby coś przypadkiem zataić.

Niestety z kupującymi jest naprawdę źle a już tak jak ja używam aut często niedostępnych w PL (nie lubię nudy motoryzacyjnej) tak już jest dramat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl