Autor Wątek: Spalony bezpiecznik w instalacji po TAXI i masa błędów  (Przeczytany 1513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ramik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corrolla hybr.
Mam prośbę o pomoc. Kupiełem niestety, a może i stety Corrolle Hybryde 2022 po Taxi.
Przebieg 109.000.

Samochód od dobrego znajomego tak, że historia znana, kupiony w salonie PL i bezwypadkowy, a że mieszka w moim bloku i widywałem
go niemalże codziennie to wszelkie spekulacje nt. dzwonów itp. pomińmy :).

Do brzegu, chciałem zdemontować instalacje po taxi, taksometr i kabelki do koguta i niestety zrobilem zwarcie na kogucie.
Poszedł bezpiecznik na kablu który zasila taksometr, a  jest podpiety bezpośrednio do plusowej klemy.
Po spaleniu bezpiecznika samochód normalnie jezdził nic się nie działo, natomiast po wymianie bezpiecznika taksometr dziala normalnie ale wyskoczyło full błędów + trzeba użyć większej siły żeby zahamować.

Błędy:
1.PCS
2.ABS
3.EPB - elektr hamulec postojowy
4.Układ hamowania przed wtórną kolizją
5.Niska siła hamowania

Dzwoniłęm do taksometrów żeby się coś dowiedzieć, wiec powiedział mi, że raczej to przypadek, ale że nie musi być przypadek bo z drugiej strony do taksometru idzie jeden kabelek włąsnie z "układu jezdnego", a wszystkie błedy są mniej lub bardziej z tym związane.

Ja mam teorię, że coś się stało w taksometrze podczas zwarcia, stricte w black boxie który załącza koguta etc. i coś siadło po wymianie bezpiecznika bo własnie ten black box mógł coś spalić.

Prośba o podpowiedzi, gdzie np. sprawdzić bezpieczniki ABS itp ewentualnie gdzie szukać przyczyny.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Spalony bezpiecznik w instalacji po TAXI i masa błędów
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2024, 20:21:47 »
Sprawdź wszystkie pod maską i te pod kierownicą po lewej stronie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ramik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2024, 20:34:04 »
Pod maską sprawdzone, jutro rano zobacze te pozostale, tam podobno slabe podejscie? Na pierwszy rzut oka moze to byc bezpiecznik? Narobiłem bigosu ;(((.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2024, 20:35:07 »
Wyślij mi VIN na priv to sprawdzę kody błędów jeśli telematyka już przesłała
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ramik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipca 2024, 09:49:01 »
Bezpieczniki pod deską po lewej sprawdzone wszystko ok,  do ABSu itp. moga byc gdzies indziej, czy raczej to nie bezpiecznik?

Offline ramik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2024, 12:47:29 »
Czy jest jakis silnik elektryczny od hamulca glownego?
Bo zauwazylem, ze hamulec hamuje normalnie jak jade w miare szybko pewnie wtedy wspomaganieninne jest, a takie na postoju nie dziala, moze tym tropem isc?

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2024, 09:44:03 »
Czy jest jakis silnik elektryczny od hamulca glownego?
Bo zauwazylem, ze hamulec hamuje normalnie jak jade w miare szybko pewnie wtedy wspomaganieninne jest, a takie na postoju nie dziala, moze tym tropem isc?

Jest. Jak otwierasz auto powinien być słyszalny. Ładuje ciśnienie do układu, żeby od razu dało sie hamować z wykorzystaniem szczęk i klocków przy mocniejszym naciśnięciu pedału.
Jesli nie słyszysz przy otwieraniu auta, że zbiornik na to "awaryjne ciśnienie" się ładuje to cos jest nie tak.
Ale sądzę, że powinieneś widzieć wtedy na desce błąd układu.

Tu masz info o całym układzie i nawet pompę pokazuje.

https://www.youtube.com/watch?v=WzuSH0mL0cQ&t=465s

« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2024, 09:48:40 wysłana przez Czestek »
Pozdro!

Offline ramik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipca 2024, 09:49:22 »
Naprawione, od razu tez zapytam dlaczego tak sie stalo?Podloczyli tylko pod komputer wykasowali bledy i dziala. Jak szukalem spalonego bezpiecznika to wyjalem bezpiecznik zespolony (czerwona obudowa) taki 3w1 on jest w tej skrzynce bezp. przy akumulatorze. Powiedzieli, ze to od tego!!?? Zdziwilem sie, ale moze ktos sie wypowie jak to jest ze po  wyjeciu i wlozenia bezpiecznika takie jazdy??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl