Autor Wątek: Wyłącza się stacja multimedialna  (Przeczytany 2965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
Wyłącza się stacja multimedialna
« dnia: 27 Lipca 2024, 07:29:27 »
Pomocy , wyłącza się stacja multimedialan tzn. Po włączeniu samochodu na chwilę włącza się radio i cała reszta ale potem wszystko się wyłącza robi się czarny ekran żadne przyciski nie działają. Wyciągałem bezpieczni i nic. Swoją drogą wyciągnąłem bezpiecznik zamknąłem samochód i wrocilem uruchomiłem samochód i radio się włączyła pomimo wyjętego bezpiecznika to już całkowicie zgłupiałem.  Oczywiście chwilę pograło i padło. Niby bezpiecznik 15a od radia wyjąłem ale nie rozumiem co jest grane. Wersja przedliftowa radio to większe chyba panasonic. A i nie mam zasilania w zapalniczce, chyba że tam specjalne wtyczki trzeba mieć bo normalna ładowarka jak ja władze to nie dziala.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
Odp: Wyłącza się stacja multimedialna
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipca 2024, 08:58:44 »
Pomocy , wyłącza się stacja multimedialan tzn. Po włączeniu samochodu na chwilę włącza się radio i cała reszta ale potem wszystko się wyłącza robi się czarny ekran żadne przyciski nie działają. Wyciągałem bezpieczni i nic. Swoją drogą wyciągnąłem bezpiecznik zamknąłem samochód i wrocilem uruchomiłem samochód i radio się włączyła pomimo wyjętego bezpiecznika to już całkowicie zgłupiałem.  Oczywiście chwilę pograło i padło. Niby bezpiecznik 15a od radia wyjąłem ale nie rozumiem co jest grane. Wersja przedliftowa radio to większe chyba panasonic. A i nie mam zasilania w zapalniczce, chyba że tam specjalne wtyczki trzeba mieć bo normalna ładowarka jak ja władze to nie dziala.

do radia dochodzi zasilanie z bezpieczników:
15A - Radio lub TV
10A - ECU-IG1 NO.4
5A - ECU-ACC

do modułu NAVI:
10A - ECU-B NO.2

zobacz czy moduł nawigacji nie ma wpływu na działanie radia.

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipca 2024, 15:41:43 »
Ten bezpieczniki 10A - ECU-B NO.2u mnie wyłącza centralny zamek albo ja mam cis kopane albo już nie wiem

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipca 2024, 16:14:19 »
Ten bezpieczniki 10A - ECU-B NO.2u mnie wyłącza centralny zamek albo ja mam cis kopane albo już nie wiem
spokojnie ten bezpiecznik zasila wiele obwodów.

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipca 2024, 22:54:50 »
Dobra resetowałem tymi bezpiecznikami , efekt że już nie gasnie całkowicie ekran ale się zawiesza w ten sposób że ładuje się mapa jak się załaduje to się wylacza stacja i na nowo włącza i tak wkoło a zrobiło się tak jak grało radio i nacisnąłem setap żeby ustawić opcje. Może faktyczne to moduł od nawi , chętnie go wypne tylko czy nie będzie jakoś komunikat się pojawiał że nie ma wpiętego modułu oraz drugie pytanie gdzie on się znajduje , czy za radiem?

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2024, 09:09:20 »
Dobra resetowałem tymi bezpiecznikami , efekt że już nie gasnie całkowicie ekran ale się zawiesza w ten sposób że ładuje się mapa jak się załaduje to się wylacza stacja i na nowo włącza i tak wkoło a zrobiło się tak jak grało radio i nacisnąłem setap żeby ustawić opcje. Może faktyczne to moduł od nawi , chętnie go wypne tylko czy nie będzie jakoś komunikat się pojawiał że nie ma wpiętego modułu oraz drugie pytanie gdzie on się znajduje , czy za radiem?
przed liftem to był osobny moduł montowany przy radiu (86840-06041), a po nie jestem pewien.

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2024, 14:59:28 »
Moja camry to wersja przedliftowa , więc moduł przy radiu jest jak rozumiem

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2024, 19:35:35 »
Odpiąłem moduł nawigacji i dalej to samo. Wyłącza się i samo włącza i wtedy nie działają przyciski jedyna różnica że robi to szybciej bo nie ładuje się mapa.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2024, 19:52:50 »
1) może rozwiązanie z RAV4 przyniesie efekt
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=JjFXTQkOFgY

https://www.toyotanation.com/attachments/radioreboottsb-pdf.404447/

2) spróbowałbym usunąć wszystkie powiązane urządzenie bluetooth.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2024, 20:01:03 wysłana przez aks »

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lipca 2024, 20:44:16 »
A jeszcze jak wygaszała się monitor to w gonym rogu na krótko pojawił się komunikat napisany mąka czcionka Error 2.2.3.4 tyle zobaczyłem,  ten komunikat pojawił się tak z dwa razy.

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2024, 17:51:28 »
moja usterka skończya się na tym ze na nowo zostało wgrane i zaktualizowane oprogramowanie , na razie wszystko działa. Ale mam pytanie bo w między czasie odpinałem akumulator żeby wszystko zresetować bo myślałem że może to pomoże i jeszcze dodatkowo montowałem spryskiwacz kamery cofania. Teraz jak włączam wsteczny to nie mam na obrazie tych linii żółtych ruchomych co pokazują potencjalny ruch pojazdu zgodnie ze kierunkiem kół, czy to się jakoś kalibruje czy w opcjach jest? na obrazie kamery przełączam opcje linii i mam wszystkie opcje ale te stałe mam czerwoną poprzeczna linię a tych zółtych nie ma.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Lipca 2024, 17:55:20 »
moja usterka skończya się na tym ze na nowo zostało wgrane i zaktualizowane oprogramowanie , na razie wszystko działa. Ale mam pytanie bo w między czasie odpinałem akumulator żeby wszystko zresetować bo myślałem że może to pomoże i jeszcze dodatkowo montowałem spryskiwacz kamery cofania. Teraz jak włączam wsteczny to nie mam na obrazie tych linii żółtych ruchomych co pokazują potencjalny ruch pojazdu zgodnie ze kierunkiem kół, czy to się jakoś kalibruje czy w opcjach jest? na obrazie kamery przełączam opcje linii i mam wszystkie opcje ale te stałe mam czerwoną poprzeczna linię a tych zółtych nie ma.

skręć kierownicą maksymalnie w lewo i prawo.

Dobrze, że działało na tyle stabilnie, że przeszło aktualizację. Oby już tak zostało, ja teraz widzę wadę radia zintegrowanego ze sterowaniem wentylacją, w przypadku awarii ciężko o zamiennik na androidzie.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2024, 17:57:05 wysłana przez aks »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl