Autor Wątek: Parujące szyby.  (Przeczytany 1218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
Parujące szyby.
« dnia: 01 Sierpnia 2024, 23:15:48 »
Panowie i panie ratujcie.
Nowe auto, nie ma jeszcze 1000 km. C-HR 2 Comfort.

Dzisiaj podczas jazdy szyby mi parowały jak głupie. Klimatyzacja ustawiona na auto.
Jak włączałem "Przycisk usuwania zaparowania przedniej szyby", to zimny nawiew powodował odparowanie szyby. Jednakże gdy go wyłączyłem, to po 2-3 minutach szyba znowu była zaparowana. Tak jakby w ogóle nie działało pobieranie powietrza z zewnątrz przez klimatyzację automatyczną. (włączałem cyrkulację na zewnętrzną, ale bez zmian).

Co jest grane?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Parujące szyby.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2024, 06:28:16 »
Sytuacja nie jest normalna i wygląda na dość istotny problem problem

Sprawdź czy samochód nie ma zalanej podłogi -> mokre dywaniki, wykładzina, zapach wilgoci
Czy jak przestawiasz obieg wewnętrzny to słychać przesłonę i zmianę obiegu?

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2024, 11:17:26 »
Problem rozwiązany. Wiecie co było?

O ja głupia cipa, naciskałem na przycisk Auto, a nie widziałem w nocy, że mam wyłączone A/C. Dmuchał sam nawiew wilgotne powietrze.

Człowiek ciągle się uczy.

btw.
Przy wyłączonej klimie, cyferki pokazujące temperaturę powinny być zgaszone. Lub wyświetlana jakaś ikonka typu trójkąt ostrzegawczy.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2024, 11:19:45 wysłana przez Robert1000 »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2024, 11:19:53 »
EDIT:

Skoro problem rozwiązany, to mój poprzedni wpis jest bezprzedmiotowy. Szerokości!

Te tryby AUTO to zazwyczaj są do chrzanu. Jak czasami przypadkowo wcisnę ten przycisk to później nie mogę dojść do ładu z ustawieniami nawiewu bo mi wszystko poprzestawia i narobi bajzlu w ustawieniach.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2024, 11:26:22 wysłana przez Obywatel1978 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2024, 12:24:28 »
Ja tam lubię tryb auto. :) Ustawiam i mam święty spokój. Najpierw auto się szybko schłodzi, a później trzyma temperaturę.
Bardzo ważna zasada, przy trybie auto nie "dłubie" się z ustawieniami i wtedy wszystko działa jak należy.
Ale z tego co widzę po pracownikach, to mało kto ogarnia tryb auto. Czasem wsiądę i mają poustawiane na 16 stopni... bo niby jak się da na 16 to szybciej się schłodzi. :)
W zimie ustawiają na 28 stopni, bo wtedy ma się szybciej nagrzać. Na początku z tym walczyłem, ale to walka z wiatrakami.

ps. @Obywatel1978, jak chcesz z trybu auto powrócić do poprzednich ustawień to wystarczy jeszcze raz nacisnąć auto i wtedy wraca do tego co było
@Robert1000, jak nie chcesz mieć zaparowanych szyb to dopilnuj żeby tryb obiegu wewnętrznego był wyłączony.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2024, 17:41:39 »
Ja tam lubię tryb auto. :) Ustawiam i mam święty spokój
Ja też, jak włączyłem ponad 2 lata temu to tylko zmieniam temp.+ /- 2 stopnie, czyli 19-21 stopni.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2024, 19:16:10 »
ps. @Obywatel1978, jak chcesz z trybu auto powrócić do poprzednich ustawień to wystarczy jeszcze raz nacisnąć auto i wtedy wraca do tego co było

O, to cenna porada, dzięki!

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2024, 20:45:37 »
Problem rozwiązany. Wiecie co było?

O ja głupia cipa, naciskałem na przycisk Auto, a nie widziałem w nocy, że mam wyłączone A/C. Dmuchał sam nawiew wilgotne powietrze.

Człowiek ciągle się uczy.

btw.
Przy wyłączonej klimie, cyferki pokazujące temperaturę powinny być zgaszone. Lub wyświetlana jakaś ikonka typu trójkąt ostrzegawczy.

Temperaturę też można sterować bez działającej klimy, np. ciepło w zimie :P

Mnie by akcja z parowaniem nie zdziwiła nic, od zawsze mam tak że szyby przy mnie parują. Nie ważne gdzie siedzę, mgła jest xD
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpnia 2024, 21:04:24 »
Temperaturę też można sterować bez działającej klimy, np. ciepło w zimie :P

Dzisiaj to się nie można przyznawać, że się jeździ bez klimy bo można zostać uznanym za hamulcowego postępu ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl