Autor Wątek: Nowy Yaris z salonu  (Przeczytany 8430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Odp: Nowy Yaris z salonu
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Sierpnia 2024, 08:54:55 »
No tak, ale co nieco napchane tam jest i może dobrze bo jest wybór. Hybryda i automat podbijają cenę o jakieś 15k w stosunku do zwykłej (już niedostępnej). Fajnie mieć tam jakieś HUD-y, klimę z oczyszczaniem, wspomniane ledy czy grzana kierę. Po prostu ceny nie robi kawał większej blachy tylko wspomniane graty. No i wspomagacze jazdy II poziomu często w wiekszych autach są w opcji nie w standardzie.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2024, 09:05:48 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sierpnia 2024, 09:09:18 »
W ogóle apropo LED, nie ma czegoś takiego jak full led w Yarisie :) Jest albo halogen z ledowym dziennym albo Basic LED. Osobiście uważam, że warto dopłacić, bo jakość światła jest naprawdę dobra - no ale trzeba przetyrać katalog, wypisać sobie wszystkie różnice i ocenić samodzielnie.
Albo mówiąc inaczej - gdybym teraz mógł oddać światła LED i odzyskać z powrotem 10 tys. zł to bym się nie zgodził.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Sierpnia 2024, 09:37:49 »
. A wymiary ma takie same jak segment C sprzed 20 lat. Tak jak napisałem powyżej :)
A sprzed 50 lat to jaki będzie segment? Wszystkie samochody w każdym segmencie urosły.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpnia 2024, 09:52:26 »
Oczywiście że tak, a ich rośnięcie przekłada się na wartości użytkowe takie jak miejsce dla pasażerów (zwłaszcza to dostępne z tyłu) czy wielkość bagażnika. Do Yarisa 1. generacji bym się tak nie zapakował, do 4. już jestem w stanie. Yarisem 1. jazda w trasie to mordęga, tu jest całkiem znośnie. I tak dalej i tak dalej. Stąd jojczenie na rosnące ceny tego samego modelu między kolejnymi generacjami uważam za nieuzasadnione :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sierpnia 2024, 10:04:37 »
Owszem, tylko że zaczyna brakować małych samochodów do jazdy typowo miejskiej. Bo Yaris 1 był takim samochodem, a jak ktoś chciał coś większego to kupował kompakta.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Sierpnia 2024, 10:59:12 »
zaczyna brakować małych samochodów do jazdy typowo miejskiej
To prawda, w gamie Toyoty do 2015 było Aygo i Iq, potem zostało samo Aygo, teraz tylko podwyższona wersja Aygo X które pełni dokładnie taką rolę jak Yaris w momencie debiutu kiedy zastąpił Starleta. Ale dzisiejszy Yaris to taka Corolla z tamtych czasów :D chociaż porównując go z E11 którą okazjonalnie jeździłem, Y4 jest większy - pewnie to odczucie głównie przez siedzenie wyżej.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2024, 11:00:45 wysłana przez hindus »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Sierpnia 2024, 12:03:11 »
To ogólnie jest auto dla 2 osób i świetnie się sprawdza w tej roli, Rozmiar jest jego zaletą gdy kupujący wie po co je kupuje ale mogą być rozczarowania jak ktoś próbuje użyć tego jako auta rodzinnego do wyprawy na chorwację z rowerami i basenem dla dzieci na pokładzie. I ogólnie pokutuje myślenie że duże jest najlepsze-jak ja potrzebuje buta w rozmiarze 45 to każdy tak ma. I że małe auta muszą byc wykastrowane ze wszystkiego i dlatego podoba mi się że w Y IV jest inaczej.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Sierpnia 2024, 12:03:52 »
Z nazewnictwem lamp jest wolna amerykanka - full led zasadniczo oznacza że lampa ma wszystkie źródła światła w tym rodzaju a nie że są to reflektory matrycowe, dynamiczne skrętne itp. Dopisek basic nie oznacza że one sa słabsze, gorzejświecą tylko ze nie mają wspomnianych ficzersów.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Sierpnia 2024, 12:25:01 »
Ostatnio słuchałem podcastu o "rosnięciu" aut, podawano przyklad Yarisa. Otóż dzisiejszy yaris jest większy (w sensie wymiarów kabiny wewnątrz) niż debiutujący ładnych kilka lat temu BMW X1
No to chyba pojechali nieco. X1 zawsze miało sporo wiekszy rozstaw osi +/- 15 cm

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Sierpnia 2024, 16:50:55 »
Zawsze samochód z większym rozstawem osi ma więcej miejsca w środku. Nawet Mercedes S klasy. :grin:

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Sierpnia 2024, 18:09:20 »
pireus ma swoje zdanie, a Ty swoje. To jest forum, a nie helpdesk.

Offline Domin330xi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: BMW E91 330xi
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Sierpnia 2024, 18:42:54 »
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i podzieleniem swoimi doświadczeniami, biorąc pod uwagę, że od 10 lat korzystam z technologii świateł Xenon, to wersje w Yaris będę negocjować Style, jeszcze raz dziękuję Wszystkim za udział w dyskusji  :grin:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Sierpnia 2024, 19:08:02 »
pireus ma swoje zdanie, a Ty swoje.
W przypadku większego rozstawu osi przekładającego się na ilość miejsca w kabinie to nie jest moje zdanie, tylko fakt. A to, że niektórzy oczywistym faktom zaprzeczają, to nie jest już mój problem. Tak samo jak twierdzą, że cokolwiek poza ceną, w CHR jest lepsze niż w MB S klasy. Poziom absurdu też ma swoje granice.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2024, 19:14:38 wysłana przez pireus »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Sierpnia 2024, 19:14:46 »
pireus ma swoje zdanie, a Ty swoje.
W przypadku większego rozstawu osi przekładającego się na ilość miejsca w kabinie to nie jest moje zdanie, tylko fakt. A to, że niektórzy oczywistym faktom zaprzeczają, to nie jest już mój problem. Tak samo jak twierdzą, że cokolwiek poza ceną, w CHR jest lepsze niż w MB S klasy.
Oczywiście że jest, postrzeganie na ulicy przez innych kierowców xD
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Sierpnia 2024, 00:45:15 »
FAKT nr..1 ,s klasa wsiadasz jedziesz ,a w środku cisza tylko delikatny pomruk silnika , RZECZ NIE OSIĄGALNA DLA ŻADNEJ WSPÓŁCZESNEJ TOJOTY.
Fakt nr. 2 , toyotą jedziesz i jedziesz i nic się nie psuje , oczywiście jak zmieniasz często olej w silniku i dbasz o ogólny stan auta. RZECZ NIE OSIĄGALNA DLA INNYCH MAREK

Teraz każdy może wybrać co chce lub oczekuje od samochodu . A najlepiej mieć oba j/w

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl