Autor Wątek: Nowy Yaris z salonu  (Przeczytany 8406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Nowy Yaris z salonu
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Sierpnia 2024, 11:35:33 »
No ja korelacje widziałem tydzień po vw, skodzie były ruchy toyoty.

W tydzień nie zorganizujesz czegoś takiego, to przecież są inne godziny otwarcia, to trzeba odpowiednio wcześniej grafik ułożyć. Raczej przypadek.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Sierpnia 2024, 11:37:16 »
Toyocie zależy abyś dopłacił do kolejnej wersji wyposażenia. Stąd różnica  :laugh:
no ale w yarisie nie ma juz lepszych lamp to po co to tak nazywać. Ale fakt jak patrzę na filozofie premium to polega ona na tym że nie kupisz auta poniżej poziomu wyposażenia bo psuje wizerunek (niezależnie czy dany model jest faktycznie premium). Ostatnio to raczej katalogowa definicja niż fakt.
np. jakimś cudem w yarisce na grzyby mam lepsze fotele niż w lexusie lbx
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2024, 11:39:52 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Sierpnia 2024, 11:54:26 »
Ale fakt jak patrzę na filozofie premium to polega ona na tym że nie kupisz auta poniżej poziomu wyposażenia bo psuje wizerunek
No nie do końca z tym poziomem wyposażenia tak jest. Będą oczywiście wszystkie systemy bezpieczeństwa, łącznie z asystentem limitu prędkości, ale np. o aktywnym tempomacie bez dopłaty zapomnij. Kamera cofania jest, ale za 360stopni dopłata. Wentylacja foteli, proszę bardzo, ale tylko skórzanych, itd. Wszystko wymaga dopłaty. Im niższa wersja , tym większej.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Sierpnia 2024, 13:00:42 »
No ale bieda wersji z halogenami nie kupisz chyba, choć A klasę poprzedniej generacji widziałem w takim wydaniu i to na odbłyśnikach aż żal było patrzeć jak ktoś zaoszczędził na fajnie wyglądającym aucie. O wspomagaczach jazdy o wiem że z reguły dopłata ale np. w alfie junior nawet kamera i czujniki dopiero w wyższej wersji (+20 kpln).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Sierpnia 2024, 13:33:41 »
No ale bieda wersji z halogenami nie kupisz chyba, choć A klasę poprzedniej generacji widziałem
Nie kupisz, ale samochód na przestrzeni 3 lat zdrożał z ok 100 tys do 150 tys. to i wyposażenie podstawowe jest lepsze.  Ale za tą sumę nadal nędznie. Dlatego ja wolę samochody z niższej półki ale dobrze wyposażone, niż golasy z wyższej. Dlatego np. nie kupiłem Porsche Macan, który był wtedy w podobnej cenie ale wersja podstawowa, słabo wyposażona.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2024, 13:39:34 wysłana przez pireus »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Sierpnia 2024, 13:36:09 »
Może chińskie hybrydy ich

Jedna z marek proponuje obecnie w cenie pojazdu
7-letnią standardową gwarancją producenta (lub do 150 000 kilometrów)
7-letni program Assistance
7 lat bezpłatnych przeglądów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Sierpnia 2024, 13:45:46 »
Mi podoba się MG. Miałem kiedyś MG Rover 45, czyli przebraną Hondę Civic. Wiem, teraz to Chińczyk, ale może dzięki temu będzie mniej awaryjny.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Sierpnia 2024, 13:55:21 »
No z MG został tylko znaczek to czysty SAIC. Ogladałem w Dąbrowie gorniczej teraz mają salon w kato. Takie sobie troche lata 90. Aczkolwiek mają hybryde 195 KM i gdy bedzie mniej niewiadomych odnośnie jej trwałości i jakby jeszcze to jakoś wyglądało zwlaszcza w środku...to kto wie. Toyota juz chińczykami współpracuje w zakresie hybryd i zapowiadają że ich wspólne dzieło znajdzie się w kolejnej corolli
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2024, 14:01:28 wysłana przez marx50 »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Sierpnia 2024, 15:04:19 »
. Toyota juz chińczykami współpracuje w zakresie hybryd i zapowiadają że ich wspólne dzieło znajdzie się w kolejnej corolli
Na pewno z Chińczykami? Widziałem zapowiedzenie współpracy z Nissanem i Hondą w zakresie hybryd ale o chińczykach nic.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

pireus

• Gość
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2024, 15:16:14 wysłana przez pireus »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Sierpnia 2024, 15:38:57 »
Dziękuję za linka. Zagłębiając się troszkę w technikalia nie widzę by powstała tu jakaś nowa technologia, raczej Toyota na szybko potrzebowała zrobić elektryczny sedan, wzięli napęd od BYD i rzucili na rynek. No i kolega wcześniej mówił o współpracy w ramach hybryd, na ten temat dalej nic nie widzę.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

pireus

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Sierpnia 2024, 16:06:29 »
No i kolega wcześniej mówił o współpracy w ramach hybryd, na ten temat dalej nic nie widzę.
Ja też czytałem coś na ten temat, ale nie pamiętam gdzie. Tutaj jest krótka wzmianka na ten temat
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-2100-km-zasiegu-na-jednym-tankowaniu-nowa-toyota-corolla-zak,nId,7726869
Toyota w nowej Corolli może wykorzystać elementy składowe technologii hybrydowej DM-i, którą koncern BYD wprowadził już do swoich modeli.

« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2024, 16:12:45 wysłana przez pireus »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Sierpnia 2024, 16:38:25 »
Też to widziałem, z ciekawości odnalazłem nawet źródłowy artykuł z jakiegoś japońskiego serwisu ale szczerze mówiąc to dla mnie równie wiarygodne co zrobione przez AI rendery "nowej RAV4". "Może", "Prawdopodobnie" - dopóki nie będzie konkretnej notki prasowej ze strony Toyoty czy wypowiedzi kogoś "z wewnątrz" to tak sobie możemy spekulować.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Sierpnia 2024, 16:47:17 »
interia to skądś przekalkowała. Ale BYD się już gdzieś dokładniej chwalił że maja silnik o sprawności cieplnej 84%. tzn jakiś grubszy opis był.Ja bym nie pogardził 195 KM w budzie yarisa spalającego<4 l. Choć moc nie zawsze oddaje wszystko zwłaszcza w takim przypadku gdzie moc ICE + elektryka można podać dowolnie. np. clio hybrid 145 jest szybszy od yarisa dopiero powyżej 80 km/h

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Sierpnia 2024, 17:02:12 »
silnik o sprawności cieplnej 84%

Przecież to by była rewolucja na miarę bomby atomowej, Toyota/Subaru/Mazda ogłosiły współpracę w kwestii nadchodzących silników spalinowych, których wydajność cieplna podobno będzie w okolicy 50%. W tym momencie Toyota ma około 41%
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl