Autor Wątek: Android Auto w C-HR gen II  (Przeczytany 7592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
Android Auto w C-HR gen II
« dnia: 19 Sierpnia 2024, 17:14:37 »
Od początku używania samochodu mam poważne zastrzeżenia dotyczące obsługi Android Auto. Podczas używania Android Auto bardzo często wywala mnie z nawigacji i samochód rozłącza się z Android Auto, tzn. przełącza się na tryb "Użyj dla telefonu" (zamiast "Użyj dla Android Auto"). Nie ma znaczenia czy używam połączenia bezprzewodowego czy po kablu. Aktualnie bardzo się to nasiliło i dzieje to się co kilka kilometrów, więc nie da się tego w ogóle używać.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Android Auto w C-HR gen II
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2024, 17:15:42 »
Ustaliłem, że problem występuje w momencie gdy nawigacja próbuje wysłać komunikat głosowy (np. "skręć w prawo"). W tym momencie często taki komunikat zostaje w połowie obcięty i następuje rozłączenie. Problem z dekodowaniem kanału audio (który moim zdaniem tu występuje) potwierdziłem dodatkowo w ten sposób, że po wyłączeniu komunikatów w nawigacji wszystko działa poprawnie.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2024, 17:16:34 »
Według Toyoty przewidywana aktualizacja systemu multimedialnego, która rozwiąże te problemy jest planowana na wiosnę. Przyznam, że kilka razy miałem ochotę wyrwać ten tablet gdy mnie to spotkało w centrum obcego miasta i nagle byłem pozbawiony nawigacji. Czy u Was występują podobne problemy?

Offline atol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR MY24
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2024, 18:13:29 »
Też mi się zdarzyło to kilka razy - musiałem ponownie włączać android auto na wyświetlaczu multimedialnym aby przywrócić działanie. Teraz korzystam z nawigacji Google Maps z wyłączonymi komunikatami. Gdy komunikaty głosowe są wyłączone to android auto nie rozłącza i można spokojnie jechać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2024, 18:56:43 »
Jakaś masakra! I to są te super hiper nowoczesne multimedia?
Toż nawet w rav4 przed liftem nigdy nie miałem czegoś podobnego.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2024, 21:34:20 »
Zawsze mówiłem - nie wpuszczać wszędzie informatyków, bo im więcej ficzersów narobią, to większa szansa, że coś przestanie działać. Samochód ma jeździć, a nie wysyłać maile. No ale ludzie chcą mieć bajery (najlepiej dużo bajerów!), więc chyba tak już musi być.
P.S. Sam zawodowo robię w IT i zajmuję się programowaniem, więc wiem co mówię :)

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2024, 21:59:22 »
Włącz tryb "Developer" w Android Auto i popróbuj inne kodeki.

Cytuj (zaznaczone)
Select whether you want Android Auto to use PCM (Pulse Code Modulation) or AAC (Advanced Audio Coding) audio codec.

U mnie AAC Dts działa żyleta.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2024, 21:52:51 »
Włącz tryb "Developer" w Android Auto i popróbuj inne kodeki.
Mam włączony tryb Developer. Testowałem już wszystkie kodeki - żadnej różnicy, tak samo wywala.

Wysłane z mojego 2306EPN60G przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2024, 22:13:43 »
Jeśli masz sparowane z radiem dwa telefony to usuń je i sparuj tylko jeden. Sprawdź, czy to cokolwiek pomoże.
Jest ogromny bubel z tymi multimediami (jak nigdy w Toyocie) i radio lubi się także przez to wieszać i resetować
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpnia 2024, 00:27:08 »
Zdarza się, że mi wywala AA podczas nawigacji. Nie jest to nagminne ale potrafi być upierdliwe. Tak jak ktoś tu zauważył dzieje się tak przy komunikatach głosowych. Postaram się jutro je wyłączyć, zobaczymy czy to coś da.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpnia 2024, 10:32:11 »
A pierwsze auta zaczną do Ciebie przyjeżdzać za 2,5 roku jak im się gwarancje pokończą

Pierwsze auta były już u Nas w marcu zanim Ty odbierałeś swojego. Wozy prosto z salonu na korekty/usuwanie wad lakierniczych, foliowanie i powłoki, demontaż BLE a zamiast tego montaż indywidualnych zabezpieczeń. Potem pojawiły się na wymiany oleju po 1000 a obecnie wracają na przeglądy po 30000 km.

Gwarancja nie ma nic do tego, gdzie są serwisowane. (a nie ptaszki powbijane na karcie)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpnia 2024, 11:09:53 »
Potem pojawiły się na wymiany oleju po 1000 a obecnie wracają na przeglądy po 30000 km.

Przeglądaliście filtr po tym tysiącu kilometrów, warto to robić twoim zdaniem?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sierpnia 2024, 10:22:57 »
Jeśli masz sparowane z radiem dwa telefony to usuń je i sparuj tylko jeden. Sprawdź, czy to cokolwiek pomoże.
Od samego początku miałem sparowany tylko jeden telefon (na dodatek nowy, wyjęty dzień wcześniej z pudełka). Sam diler mi to usuwał i dodawał, ale nic to nie pomogło. Mailowo dostałem informację żeby zrobić full reset - też nic to nie dało.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Sierpnia 2024, 10:24:48 »
Ciekawostka: diler mi powiedział, żeby uważać z parowaniem kilku telefonów z samochodem, bo podobno po przekroczeniu jakiegoś limitu już raz musieli fizycznie całą stację multimedialną komuś wymieniać. Mi to całe ustrojstwo pachnie wczesną wersją beta.

Offline arona

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lutego 2025, 15:21:30 »
System rozpoznawania znaków koliduje z android auto. Gdy się go wyłączy android auto działa poprawnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl