Autor Wątek: Auris 1 czy warto?  (Przeczytany 4466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
Auris 1 czy warto?
« dnia: 21 Sierpnia 2024, 07:45:42 »
Cześć! Poszukuję nowego samochodu do 20k w benzynie pod LPG i zastanawiam się właśnie między Aurisem 1.6 124 km, Renault Megane 3 1.6 lub Fiatem Bravo 2 1.4 t jet. Jako posiadacze Toyot możecie coś doradzić odnośnie Aurisa? Czy jest to tak bezproblemowy samochód jak się słyszy? Czy z korozją są duże problemy? Głównie wybieram między Aurisem a Megane 3. Może dziwne typy ale Megane podobno też całkiem przyjemne auto i z 2-3 lata będzie młodsze od Aurisa. Bardzo dziękuję za jakieś rady :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris 1 czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2024, 08:01:36 »
Auris 1 taki trochę badziew wewnątrz. Technicznievteż super nie jest jak trafisz na valvematica i  skrzynie 6b. Musisz sprawdzić bo w corolli E15 przed liftem nie było valvematica i skrzynia była 5b.
No i rdza. Podłoga szczególnie tył z zawieszeniem.

W porównaniu do Megane3 i Baravo 1,4t.

Megane silnik ok.zawieszeniowo kiepsko, elektromechaniczne tak sobie. Nie rdzewieje. Jak masz kogoś od Renaulta nie ma czego się bać. Przyjemniejsze auto niż Auris.

.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2024, 08:02:30 »

Bravo 1,4t jak kupisz wersję FL to masz poprawioną skrzynię m32 więc podstawowy problem odpada. Wersja 120 nie ma Multi A. W wersji 150km nie pamiętam bo Fiat kuglował MA bez ładu i składu. Oczywiście też nie ma co się przesadnie bać. Auto o wiele przyjemniejsze niż Auris, elektromechanika nie sprawia wielkich problemów, zawieszeniowo prosto i tanio. Silnik trwały i pali bardzo mało. Do tego można dołożyć softa po 260-280nm normalnej jazdy i zyskujemy skuteczniejsze wyprzedzanie + mniejsze spalanie.

Wszystkie 3 auta przyjmują LPG

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2024, 08:04:13 »
Jak miałbym wybierać to raczej Fiat 1miejsce a potem Auris i Megane.

Rozważałbym jeszcze corolle E15 przed liftem bo nie ma valvem.i jest skrzynia ok.5b. Zakładając sporadyczne trasy bo przy 5b dłuzsza jazda autostradą z prędkościami 140-160kmh jest udręką. Niestety też rdzewieje i to ostro.
Dlatego trzeba szczególnie uważać na auta salonowe z pierdolingiem o ich wyjątkowości i ceną +50%.

Ewentualnie Aven t25 1,8 fl bije na głowę Aurisa i Corolle.

« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2024, 08:17:32 wysłana przez ledziu »

Offline Raz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2024, 08:16:51 »
Mało jest właśnie tych Bravo po fl. Raczej bym musiał brać przedlifta a ten ma sporo kosztownych usterek z tego co się dowiedziałem na forum Fiata. W Aurisie stać mnie raczej na silnik 1.6 Dual vvti 124 km. Na Valvematic za mały budżet. Najbliżej mi chyba do Megane. Chociaż Auris kusi tą legendarną niezawodnością. Tylko czy serio one są tak niezawodne?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2024, 08:20:51 »
Jak odstrzelisz problem Valve i skrzyni to jest ok.dalej pozostaje rdza i to na grubo $$$ i w środku tandeta aż w oczy szczypie.

Z bravo nie przesadzaj bo około 20k opcje fl 120kę wyrwiesz.

Przed liftem masz problem skrzyni i to jest jego największą wadą. Tylko że zazwyczaj jest już usunięty i łatewo diagnozowany.

Offline Raz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2024, 08:29:32 »
Patrzę na ogłoszenia Bravo fl i jest zaledwie kilka sztuk do wyboru w moim budżecie w całym kraju, a jeździć wiele km żeby nie kupić to też mija się z celem. Przedlifty Bravo prócz skrzyni mają jeszcze kosztowne usterki aktywatorów klimatyzacji, gdzie trzeba pruć całą deskę, pękające kolektory turbo, z czasem dwumasa itd. Byłem nastawiony na Bravo, ale nie chcę też się ciągle bujać po mechanikach i wchodzić w takie koszty. Bardziej właśnie Auris lub Megane z prostymi silnikami.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2024, 08:51:51 »
Niestety ale tego typu usterki mogę Ci wyliczyć w każdym aucie. Jeżeli przy bravo masz takie obawy to przy Megane musisz je mieć tym bardziej a silnik to tylko jeden z elementów auta. Wtedy zostaje tylko Auris chociaż zrobienie w nim rdzy dla oka i ewentualnie wyprowadzenie zawiasu będzie kosztować duuużo kasy.

P.s.

W Fiacie nie pisałem a aktywatorach klimy bo są łatwe w diagnozie reszta wad które wymieniłeś jest eksploatacją.

Offline Raz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia 2024, 10:41:53 »
Rozumiem czemu polecasz Bravo, ale turbo i dwumasa to dodatkowe koszty. Naprawdę dużo opinii zaczerpnąłem o Bravo i wolę chyba bardziej silnik wolnossący, gdzie jest mniej do zepsucia się. Silnik to nie cały samochód, ale Megane ma dobre opinie. Elektryka zawodzi na poziomie Fiata. O wadach technicznych nie słyszałem, tak jak np w przypadku skrzyni m32. W Aurisie podobno te skrzynie też lubią padać. Im prostsza konstrukcja auta, tym mniejsze wydatki. Bravo mógłbym rozważyć ze zwykłym silnikiem 1.4 95 km ale to już lepiej pojedzie Megane i Auris.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpnia 2024, 11:14:42 »
Zgadza się Turbo to dodatkowy obwód, daje fajną jazdę ale niestety może polecieć.

Przy Auris co do kosztów to skrzynia nawet 5b jest papierowa lepsza niż 6b ale nie jakaś super. Rdza będzie atakować tylne nadkola załatanie tego to kupa kasy, zawias wymienia się całą belkę tylną. Tarcze kotwiczne zazwyczaj nie istniejá, wlew paliwa i podpora baku bzdet ale pewnie z 600zł. Przednie sanki chrupie razem z amorami i mocowaniem sprężyn, żółkną światła często od środka zachodzą mlekiem. Liche sprzęgło. Lichy kompresor klimy. Często pękają przewody klimy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl