Autor Wątek: przekłamanie prędkościomierza  (Przeczytany 3868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
przekłamanie prędkościomierza
« dnia: 24 Sierpnia 2024, 07:00:10 »
W półrocznym samochodzie okazało się , że prędkościomierz zawyża o 10%. Przy 60 pokazuje 66 a przy 120 132-136km/h.
Myślałem, że to wina nawigacji, ale po drodze były 2 fotokomórki i obydwie wskazywały dokładnie tyle co nawigacja.
W ASO:
"zobaczymy czy da się skalibrować", po 2 godzinach:
"byliśmy na jeździe próbnej - nie da się skalibrować. To jest normalne w każdym samochodzie, że do 10% może być różnica"

Dla mnie to nie jest normalne bo 10% to sporo a i przebieg z założenia mam o 10% większy niż w rzeczywistości.
Takie jaja w nowych samochodach?

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: przekłamanie prędkościomierza
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2024, 07:02:10 »
Przy okazji uwielbiam jak przy każdorazowej wizycie odłączają wszystkie kable z kamery i wylogowują profil, żeby nie było nawet zapisu gdzie się wybrali.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2024, 08:10:41 »
Przy 60 pokazuje 66 a przy 120 132-136km/h.
To faktycznie bardzo dużo, u mnie bez względu na prędkość zawsze zawyża o 3km/h

Online vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2024, 10:13:44 »
Dla mnie to nie jest normalne bo 10% to sporo a i przebieg z założenia mam o 10% większy niż w rzeczywistości.
Niestety zgodne z normą i standard w Toyotach. Fałszowany, celowo, jest bieżący prędkościomierz. Przebieg masz mierzony poprawnie, a nawet średnia prędkość z komputera pokładowego będzie dokładna.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2024, 11:06:11 »
Niestety zgodne z normą i standard w Toyotach. Fałszowany, celowo, jest bieżący prędkościomierz.

Dokładnie tak. Tak jest w każdym aucie - zawsze prędkościomierz zawyża i dobrze że tak jest.

Offline topoll

• Toyot Spamer
przekłamanie prędkościomierza
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2024, 11:10:36 »
U mnie zawyża o ok. 3 km/h.
Wymóg prawny został po analogowych wskaźnikach, gdzie precyzja wskazań była dużo niższa.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2024, 11:12:51 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2024, 11:29:05 »
Niestety zgodne z normą i standard w Toyotach. Fałszowany, celowo, jest bieżący prędkościomierz. Przebieg masz mierzony poprawnie, a nawet średnia prędkość z komputera pokładowego będzie dokładna.
To jestem w szoku, jeśli do tego doszło, że wskazywane są 2 prędkości - w tym jeden ogłupiacz. Totalna paranoja.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2024, 11:59:02 »

To jestem w szoku, jeśli do tego doszło, że wskazywane są 2 prędkości - w tym jeden ogłupiacz. Totalna paranoja.
Etaam paranoja, wszędzie jest tak samo. Jedne marki mniej drugie bardziej do tego dołożymy sobie możliwość trafienia opon które nie trzymają wymiaru w/g oznaczeń i ze standardowych 5kmh zrobi się 10kmh.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2024, 12:29:43 wysłana przez ledziu »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2024, 12:23:57 »
Dokładnie tak. Tak jest w każdym aucie - zawsze prędkościomierz zawyża i dobrze że tak jest.
Nie wiem czy dobrze że tak jest, jeżeli zawyża przy120km/h na 132-136km/h. Zawyża w każdym aucie, ale nie w takiej skali, a trochę samochodów już miałem.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpnia 2024, 12:47:48 »
Zawsze lepiej żeby kierowca myślał, że jedzie szybciej niż jedzie - zarówno dla niego samego jak i innych uczestników ruchu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2024, 12:53:03 »
A nie lepiej jest żeby wiedział jaka jest jego prawdziwa prędkość? Na lotniskach i dworcach zegary też wskazują nieprawidłową godzinę, żebyś się nie spóźnił na odlot samolotu?

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2024, 12:57:28 »
"vkk" dziękuję za odpowiedz.
Zbędne dyskusje na temat tak absurdalnej rzeczy jak "powinność oszustwa" są zupełnie nie na miejscu. Mamy już swój eurokołchoz, po co mi jeszcze mądrości jego wyznawców?
Mam swój rozum i chcę wiedzieć ile jadę, jak ktoś go nie ma to może cieszą go takie rzeczy jak celowe wprowadzanie w błąd.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2024, 13:09:09 »
Szefo,nie mieszaj do wskazań licznika polityki,bo ta nie ma z tym nic wspólnego.Zacznijmy od tego,że KAŻDE urządzenie pomiarowe,ma pewną tolerancję i w KAŻDYM licznik zawyża prędkość.Np. poprzednie auto przy prędkości licznikowej 100 km/h na policyjnym radarze pokazywało 112 km/h.Wraz ze wzrostem prędkości ta różnica rośnie.Z biegiem zużywania się opon ta różnica wzrasta.I chyba lepiej,że zawyża wskazania,bo gdyby zaniżało to nie jeden mógłby się zdziwić gdyby dostał fotkę od ITD.I nie ma się co zżymać na to,bo producenci samochodów robią to z rozmysłem.

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2024, 13:10:31 »
A to nie jest tak, że pokazywana prędkość może być różna w zależności od wielkości założonych kół?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Sierpnia 2024, 13:15:36 »
A to nie jest tak, że pokazywana prędkość może być różna w zależności od wielkości założonych kół?

Dokładnie tak i jeszcze jest zmienna w postaci rozmiaru opony gdzie potrafią być naprawdę spore różnice.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl