Autor Wątek: Mój licznik oszukuje!  (Przeczytany 3003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

patricio

• Gość
Mój licznik oszukuje!
« dnia: 04 Sierpnia 2005, 12:28:11 »
Moj licznik oszukuje o jakieś 30km!W zależności od prędkości!Gdy mam na budziku 150 to tak naprawdę120!To sprawdzone!Czy da sięz tym cos zrobić!Czy jedynie kupić nowy!Powiem jeszcze że to tylko prędkościomież!Odległości moerzy ok!
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:50:05 wysłana przez Janmor »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Mój licznik oszukuje!
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2005, 12:37:50 »
Najprawdopodobniej jest  źle wyskalowany. Albo dać do skalowania ale to kosztuje około 150 PLN albo nie pozostaje ci nic innego jak kupić drugi. W zależności co jest tańsze czy bardziej pewne. Marcyś przerabiał temat skalowania bo jak zmieniał blaty na białe to popsół prędkościomierz i muźle wskazywał. Ma namiary na firmęskalującą przędkościomierze
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

CarinaGTI

• Gość
Mój licznik oszukuje!
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2005, 13:05:21 »
tak na wszelki: hmm rozumiem, że oponki masz o prawdiłowym profilku itp. oraz sprawdzałeś z różnymi autami

Woytek

• Gość
Mój licznik oszukuje!
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpnia 2005, 13:27:01 »
Wiele licznikow oszukuje... i dochodza róznice do 20%, czasami niedobrane oponki, czasmi zbyt niskie lub zbyt wysokie ciśnienie... a może inne samochody (te porównywane) trochęzaniżaja prędkość a twój trochęzawyża???

Nie martw siępo prostu możesz bez problemu zamknąc szafęa do 100ki masz pewnie z 7 sek ;)

Prędkośc to tylko zbędna informacja...po co masz sięstresować?

Pimpek

• Gość
Mój licznik oszukuje!
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpnia 2005, 15:03:38 »
Kiedyś w AŚ był artykuł na temat przekłamywań prędkościomierzy... Większość nowych aut ma niezłe przekłamywacze :) np. Fabia - prędkość "na blacie" 130km/h, a w rzeczywistości ok 116km/h...

Ale Twoje przekłamania są dość znaczne, więc pewnie jest to wina złego wyskalowania, albo uszkodzenia czegoś...

Poszukaj ile kosztują nowe zegary i porównaj z ceną wyskalowania...

Pozdrawiam :D

CORN

• Gość
Mój licznik oszukuje!
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpnia 2005, 12:16:44 »
w stargardzie jest rasar który podaje prędkość jak jedziesz, mi przy 60 km/h na moim mówi że jade 54 - 55 km/h ;)

Spro-ket

• Gość
Mój licznik oszukuje!
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2005, 22:39:43 »
Cytat: CORN
w stargardzie jest

Za daleko mam  :D
Może złóżmy sięna śmietnik jaki pokazał Kryspin  TUTAJ
i będziemy sprawdzać    :D  

ps.
nie znalazłem, ale był kiedyś jakiś link do przeliczenia proporcji procentowej opony / przekłamanie prędkości   :chmmm

Pimpek

• Gość
Mój licznik oszukuje!
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpnia 2005, 14:05:01 »
Cytat: Spro-ket
ps.
nie znalazłem, ale był kiedyś jakiś link do przeliczenia proporcji procentowej opony / przekłamanie prędkości   :chmmm

Ja znalazłem :)

TUTAJ

Ale jeśli licznik kilometrów dobrze działa, to opony są OK. Gdyby był zły rozmiar, to odległości też były by inne niż w rzeczywistości...

Patricio daj znać, jak sobie radzisz/poradziłeś z problemem.

Pozdrawiam :D

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Mój licznik oszukuje!
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2005, 14:08:25 »
ja w moim poprzednim cinqecento zamykalem licznik na 3 biegu, ludzie ktorzy ze mna jechali zwlascza kolezanki niezadko glupialy....nie wszystkie wiedzialy ze mam zrabany licznik .
:-)))))
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl