Autor Wątek: Zakup Corolli z programu Toyota Pewne Auto - auto zastępcze  (Przeczytany 1917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grouchy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E12
Zakup Corolli z programu Toyota Pewne Auto - auto zastępcze
« dnia: 07 Września 2024, 17:30:48 »
Cześć, to mój pierwszy post na tym forum :-)

Co myślicie o zakupie auta, które było używane przez ASO jako auto zastępcze? Rok produkcji: 2021, pierwsza rejestracja 12.2021, niecałe 50 000 przebiegu. Byłem na oględzinach i jeździe próbnej. Na moje oko nie ma się do czego przyczepić. Wnętrze wygląda zaskakująco dobrze, nic nie trzeszczy. Na lakierze kilka drobnych rys, nic szczególnego, żadnych wgnieceń. Na reszcie się za bardzo nie znam niestety, dodatkowo nie mam doświadczenia z napędem hybrydowym i automatyczną skrzynią. Jechało się płynnie i przyjemnie.

Offline grouchy

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup Corolli z programu Toyota Pewne Auto - auto zastępcze
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Września 2024, 17:34:27 »
  • Auto z ASO to plus czy minus w tym przypadku? Z jednej strony pod stałą opieką ASO. Z drugiej nie wiadomo ile miał kierowców. No i ten przebieg wydaje się duży jak na samochód używany podczas gdy auto klienta stoi w warsztacie.
  • Czy jest sens skorzystać z usług firmy która zajmuje się tylko i wyłącznie weryfikacją samochodów przed zakupem? Chyba najbardziej się martwię o korozję podwozia. Niestety z pobliskich warsztatów w Warszawie nikt nie świadczy usług wjechania na kanał i zobaczenia co tam się dzieje pod spodem.

Offline grouchy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2024, 17:35:54 »
Warto czy nie warto? Może macie też jakieś własne doświadczenia z Toyota Pewne Auto? Szczególnie w porównaniu do zakupów z firm leasingowych czy od osób prywatnych.

Boję się wykładać blisko 100 tys komuś do ręki, szczególnie że może to być Janusz z komisu który wyparuje zaraz po zakupie. Próbuję więc szukać bezpieczniejszego zakupu, przynajmniej w teorii.

Z góry przepraszam za kilka postów na raz, ale limit 600 znaków to za mało żeby to wszystko zmieścić :-)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2024, 17:47:29 »
50k przebiegu w 3 lata jak na auto które praktycznie cały czas jest "na robocie" nie wydaje się dużo. Nie traktował bym tego auta inaczej niż innego "pofirmowego". Ma pracować i tyle, maks co dostanie to zgodne z gwarancją przeglądy. Każde SKP raczej pozwoli ci sprawdzić stan podwozia. Czy warto to zależy od ceny i wyposażenia. A jeśli ktoś miał akcje z Pewne Auto to chętnie poczytam. Zastanawia mnie czy te gwarancje na auta to są na każde sprzedawane, czy tylko na toyoty, i czy to jest to samo co toyota relax czy jest to inna gwarancja z innymi zasadami.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2024, 17:51:34 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Września 2024, 17:56:28 »
@grouchy nie masz się czego bać. Opieka ASO jak najbardziej na plus. Co do rdzy też bym odpuścił drążenie. Możesz sobie z ciekawości zerknąć ale nie spodziewaj się nie wiadomo czego.

Z ciekawości to w którym ASO kupujesz ?

Offline grouchy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Września 2024, 17:59:05 »
Dzięki za odpowiedź.
Z tego co udało mi się ustalić telefonicznie, bo jeszcze umowy nie studiowałem, gwarancja pewne auto różni się od relax zakresem. Relax nie obejmuje w ogóle części eksploatacyjnych gdzie pewne auto ma szerszą ofertę. Jest na forum przykład naprawy wężyka układu klimatyzacji, którego relax już by nie objął.

Offline grouchy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Września 2024, 18:01:27 »
@ledziu to jest Toyota Wilanów która jest jakby filią Toyota Bielany. Na samym Wilanowie nie ma nic więcej jak parking z kilkunastoma autami i budka, w której siedzą handlowcy :-)

Offline grouchy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Września 2024, 18:04:03 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie traktował bym tego auta inaczej niż innego "pofirmowego". Ma pracować i tyle, maks co dostanie to zgodne z gwarancją przeglądy.
Niby te poleasingowe z wynajmu długoterminowego mają z definicji jednego właściciela, tutaj pewnie były dziesiątki.

Cytuj (zaznaczone)
Czy warto to zależy od ceny i wyposażenia
Comfort + tech za 106k

Cytuj (zaznaczone)
Zastanawia mnie czy te gwarancje na auta to są na każde sprzedawane, czy tylko na toyoty
Toyota ma w tej ofercie też inne marki. To jest roczna gwarancja
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2024, 18:13:41 wysłana przez grouchy »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Września 2024, 18:19:42 »
Sedan, HB czy TS? Hybryda czy inna konfiguracja?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline grouchy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2024, 18:28:53 »
Hybryda kombi, silnik 2.0
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2024, 18:31:13 wysłana przez grouchy »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy