Autor Wątek: Problemy po wymianie sprzęgła  (Przeczytany 3258 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yarecki_wr

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 2011
Problemy po wymianie sprzęgła
« dnia: 23 Września 2024, 16:29:25 »
Żonie zepsuło się auto. Nie mogła wrzucić biegów. Yaris 1.0 z 2011. Mechanik ocenił, że sprzęgło. Wymieniono. Po odebraniu dalej zgrzytało, szczególnie przy wstecznym. I jeszcze stukanie jakiejś blaszki. Auto wróciło na warsztat gdzie już coś tam nawet piszczało kiedy tam dojeżdżała. Coś ponoć odpowietrzano i miało być dobrze. Po powrocie widzę nadal coś nie tak. Przy wciskaniu sprzęgła pedał nie odchodzi płynnie, a tak jakby coś tam tarło w początkowej fazie odpuszczania. Mechanik twierdzi, że wysprzęgnik. Czy na coś jeszcze tu zwrócić uwagę?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Problemy po wymianie sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2024, 10:58:55 »
Na mechanika.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline yarecki_wr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2024, 20:13:35 »
Nie no tyle to się domyślam :) Pytanie, czy to co mówi, ma sens? Dodam, że zanim się żonie posypało, auto było w ciągłum użytkowaniu i nie zauważyłem jakichkolwiek oznak problemu ze sprzęgłem czy skrzynią. Wyszło nagle stąd moje ździwienie, że sprzęgło do wymiany. Mi w tym czasie wojo wypadło i z kolegami obstawialiśmy wysprzęglik albo cięgna dźwigni. No ale zdalnie to można sobie gdybać. Auto ma trzeci raz trafić na kanał, także trochę to słabo, zatem szukam jakichś wskazówek, żeby nie zostać nabitym w butelkę.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2024, 10:41:53 »
A masz zdjęcia jak wyglądało słoneczko i tarcza?
Jak zachowywało się łożysko wyciskowe?

Ale jeżeli DOBRZE założyli DOBRE sprzęgło to trzeba sprawdzić działanie wysprzęglika i pompy hamulcowej, a na końcu linki.

Dźwięk blaszki może oznaczać, że coś nie dokręcili i wpada w rezonans
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline yarecki_wr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2024, 17:28:36 »
Nie było robionych żadnych zdjęć więc nie wiadomo, czy wszystko było wyczyszczone jak należy. Brzęczenie blaszki wyeliminowali przy drugim podejściu razem ze zgrzytami. Teraz mam jechać na wymianę wysprzęglika, ale dzięki za info odnośnie pompy i linek . Zwrócę im na to uwagę przy wizycie. Oby to już ostatnia.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Września 2024, 10:30:14 »
Nie oddali starego sprzęgła?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2024, 13:02:35 »
Nie oddali starego sprzęgła?
Serio myślisz, że klient zbiera cały ten "złom" po wymianach?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2024, 13:11:48 »
Mi mechanik wrzuca na dowód, że wymienił ;)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2024, 15:13:41 »
Serio myślisz, że klient zbiera cały ten "złom" po wymianach?

Jak jest świadomy to zabiera

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2024, 16:14:57 »

Kiedyś z 15 lat temu poprosiłem o stare graty mechanika. Zaprowadził mnie do kontenerów i...proszę sobie wybrać. Była tego cała masa, więc ten "świadomy" I tak może dostać czyjeś świece, sprzęgło czy filtry. Nie dajmy się zwariować, są nieuczciwi ludzie jak w każdym zawodzie, ale każdy z nas musiał by pilnować każdej czynności (i przy okazji mieć pojęcie o tym), co już na starcie jest niewykonalne z różnych powodów. Są co prawda czasem monitory, ale i tu można "przylecieć" w bambuko.

Offline yarecki_wr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Września 2024, 18:59:42 »
Sprzęgło trafia na reklamację, bo nie dało się w inny sposób wyeliminować uczucia tarcia przy wciskaniu pedału. Może faktycznie trafiło się wadliwe, a może kwestia zamontowania za pierwszym razem. Trochę sobie teraz poczekam.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Września 2024, 19:07:15 »
Niestety ze sprzęgłami jest klęska, tak samo jak z dwumasami. Często w pudełku firmy XXX nie wiesz czy będzie yyy cze aaa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Września 2024, 20:27:02 »
U mnie kiedyś w nissanie podobny  problem ( przy wciskaniu sprzęgła jakby szuranie i lekki opór) i wymiana sprzęgła nie pomogła, a winny był hydrauliczny siłownik sprzęgła ( nie wiem czy występuje u Ciebie)

Offline ROKSANA_JACZ

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Yaris
Kotrolka.solna.i.VSC PILNIE potrzebuje Waszej Pomocy
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2024, 07:30:04 »
Pomoc od 1.5 miesiava walcze z mechanikiem swiecą się dwie kontrolki silnika i VSC zdj. Auto.tracilo moc pierwszy mechanik wymienił świece i oddał samochod dwa dni użytkowania znowu kontrolki ale auto juz mocy nie traciło. Drugi mechanik zastanawiał sie 2 tygodnie prawil farmazony o nie działającym 2 cylindrze potem czwartym a to o rozrządzie finalnie wymienił śruby głowicy, olej, plyn do chłodnicy, kpl. Uszczelek silnika, szlif głowicy świece ponownie bo niby przepalone. Wczoraj odebrałam samochod po trasie 20 km kontrolki powróciły. Proszę Panowie pomóżcie

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Października 2024, 13:22:23 »
Jakie DWIE kontrolki silnika?

Mechanik pieniądze oddał?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl