Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Executive 24/25 - pytania o akcesoria/czynności wokół  (Przeczytany 14631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Witam serdecznie,

przymierzamy się z żoną do zakupu nowej RAV4 w wersji Executive z rocznika 24/25. Czy ktoś może się wypowiedzieć odnośnie dachu panoramicznego, czy są z nim jakieś problemy? Zastanawiam się też nad progami i listwą w bagażniku, czy ktoś korzysta? Z akcesoriów myślimy jeszcze o chlapaczach, warto?

Chciałbym też spytać o czynności, które warto wykonać jak najszybciej w (nowej) RAVce. Słyszałem sporo o słabym zabezpieczeniu podwozia i że warto od razu dodatkowo zabezpieczyć i różnych zabezpieczeniach przed kradzieżą na walizkę/JBLa, co polecacie oprócz dobrego ubezpieczenia? Jeżeli chodzi o zabezpieczenie lakieru to rozważam oklejenie całości auta folią PPF, ew. systematyczne zabezpieczanie woskiem, jakieś rady w tym temacie? :)
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2024, 19:35:27 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Zakup nowej RAV4 Executive 24/25 - pytania o akcesoria/czynności wokół
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2024, 20:36:48 »
Zamówiłem GR Sport i nie brałem dachu panoramicznego, głównie dlatego bo zwiększa i tak spory hałas  wewnątrz auta przy wyższych prędkościach , no i doczytałem, że były przypadki nieszczelności w obrębie tego dachu tak, że się z tym wynalazkiem poddałem.
Na pewno będę brał chlapacze na koła bo mam teraz w Corolli i wg. mnie warto - no i dywaniki gumowe i matę do bagażnika.

Jeżeli auto na 3 lub 4 lata to konserwacja nie ma sensu bo za ten czas i tak się nie rozpadnie, a koszt w miarę dobrej konserwacji to pewnie z 8 czy 10 k - tak, że ten tego. Swoją Corollę konserwowałem ale głównie dlatego bo wiedziałem, że zostanie na dłużej w rodzinie https://czp.pl/toyota/konserwacja/.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2024, 20:44:10 »
cd.

Z folią nie miałem nigdy do czynienia a czasem jedynie jakiś wosk i tyle. 

No wiadomo, wezmę jeszcze kompletne koła zimowe i tu zastanawiam się nad wersją 19" z plugina bo fajnie się prezentują lub ewentualnie te kompletne koła 18" co w katalogu.

Z zabezpieczeń to jedynie to montowane w ASO BLE  ale  głównie dlatego, że w promocji za 0 zł a czy coś ono da to pewnie nie za wiele. :)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2024, 21:51:09 »
U mnie dach panoramiczny nie powoduje żadnych problemów. Mam roletę cały czas otwartą (w sumie to cały rok). Co do hałasu, to podczas deszczu słychać go w kabinie bardziej, ale nie jest to uciążliwe. Jeśli lubisz jak jest jasno w aucie to będzie ok. Ja mam jasną tapicerkę, bo nie lubię mieć jak w trumnie. Minus jest taki, że wtedy nie masz koła dojazdowego tylko zestaw naprawczy. Mi jeszcze nic takiego się nie przydało na szczęście.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2024, 22:55:56 »
Serio masz otwarty cały rok, nawet w upały?
Reszta ok, pełna zgoda.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline GregKe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2024, 23:42:49 »
Dach panoramiczny - dla mnie i dzieciaków to super wybór. Rolety właściwie nie zaciągam / zasuwam. Jest dzięki temu jaśniej. Minus to mniejszy pojemnik na okulary.
Jasna tapicerka też robi robotę - jest przyjemnie, chociaż oczywiście trzeba uważać.
Przy odbiorze upewnij się, że skonfigurowali domykanie okien i szyberdachu z pilota.

Pakiet chlapacze, mata i siatka wziąłem i też się przydaje. Chlapacze to wiadomo, natomiast bagażnik nie ma haczyków, więc siatka trochę pomaga, a podłoga szybko się brudziła bez maty. Upewnij się tylko przy odbiorze, że pakiet znalazł się na pokładzie. Ja zauważyłem po kilku dniach, że brakuje. Chcieli mi dosłać do domu :)

Offline GregKe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Października 2024, 23:47:59 »
Jeszcze jedno: jeżeli chcesz inne felgi niż podstawowe to nie da rady. Tzn. da radę, ale tylko w konfiguratorze :) Fabrycznie wyjeżdża w jednym typie, na który jest homologacja, a szkoda. Na czarnych felgach wygląda o wiele lepiej.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Października 2024, 00:04:04 »
Jeszcze jedno: jeżeli chcesz inne felgi niż podstawowe to nie da rady. Tzn. da radę, ale tylko w konfiguratorze :) Fabrycznie wyjeżdża w jednym typie, na który jest homologacja, a szkoda. Na czarnych felgach wygląda o wiele lepiej.
Pomijając innych producentów masz GR z czarnymi felgami - dokładnie ten sam rozmiar. Pominąłem kwestię, iż homologacja dotyczy rozmiaru koła a nie wzoru felgi. I całkowicie pomijam kwestię, iż warunki techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu nie mówią nic o homologowanych rozmiarach kół a jedynie wymóg aby felgi i opony posiadały własną homologację czyli dopuszczenie do ruchu jako samodzielny element a nie składowa pojazdu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Października 2024, 00:22:58 »
Ja zabezpieczyłem podwozie (masy po całości + wosk). Progów nie brałem - recenzenci odradzają (nic nie dają a przy wysiadaniu człowiek wiecznie się ponoć brudzi). Panoramy też nie brałem bo mi nie zależało zupełnie - wolałem mieć koło zapasowe od razu. Za to dodałem chlapacze - imo warto. Wziąłem też hak (wpinany pionowo). Będę jeszcze kładł folię na przód i elastomer na resztę lakieru

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Października 2024, 00:26:28 »
Moja żona chwali sobie progi, pomagają jej wsiąść do samochodu. Nic nie brudzą, choć może kwestia przyzwyczajenia - w Jeepie miałem rury przy progach i jestem przyzwyczajony nogę odstawiać dalej.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Października 2024, 06:54:40 »
Serio masz otwarty cały rok, nawet w upały?
Reszta ok, pełna zgoda.
Serio. I nawet powiem więcej, nic się nie dzieje w związku z tym w środku. Pod domem parkuję w garażu.
Z akcesoriów mam także chlapacze i matę do bagażnika. Każdy dodaje różne rzeczy według uznania, mnie się tę rzeczy przydają. Patrz na siebie i swoje potrzeby.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Października 2024, 08:23:14 »
Mam executive z Panoramą. Jestem zadowolony. Co chodzi o większy hałas w kabinie przypominam, że szyba jest grubsza od blachy dachu i mniej rezonuje, więc z tym hałasem, to raczej straszenie przyszłych użytkowników. Dach sprawuje się dobrze po dwóch latach, nie trzeszczy, nie skrzypi, nie przecieka, otwiera się i zamyka prawidłowo.  Co do innych dodatków, to progi u mnie zawsze odpadają, ze względu na obniżenie prześwitu, zbieranie śniegu i błota, większą możliwość korozji wokół, małą funkcjonalność. To taki bajer optyczny, tak samo jak rury na grillu do zabijania pieszych. Z dodatkowych pakietów brałem folie pod klamki, chlapacze i hak holowniczy. Wszystko się sprawdza.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Października 2024, 09:00:16 »
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, są bardzo pomocne i chyba utwierdzają mnie w dachu panoramicznym, ale martwi mnie tylko ten zastaw naprawczy zamiast koła zapasowego, czy jest tak obowiązkowo i można wymienić sobie to na własną rękę?
Co do progów i ich okolic to czy ktoś z Was zdecydował się na nakładki progowe w drzwiach i na bagażniku? Wydają się być sensowne, ale chciałbym się upewnić.
Odnośnie felg to faktycznie szkoda, też bardziej mi się podobają czarne, ale srebrne są OK, więc jakoś to przełknę.
Ponawiam jeszcze pytanie o zabezpieczenia antykradzieżowe, ktoś coś?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Października 2024, 09:35:21 »
Nakładki progowe tak ale nieoryginalne, z rantem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Października 2024, 10:15:36 »
Jakub. Nie wiem, jakie masz do tej pory doświadczenia z łapaniem kapcia, bo ja np. w dwóch ostatnich samochodach nie złapałem ani razu. Mam zestaw naprawczy, ostatnio sprawdzałem ważność pianki i jest do 2027 roku. W Ravce możesz zmieścić we wnęce pełnowymiarowe koło zapasowe w górnym położeniu podłogi bagażnika. Są amerykańskie filmiki na Youtube, które pokazują takie przekładki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl