Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Executive 24/25 - pytania o akcesoria/czynności wokół  (Przeczytany 14599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Zakup nowej RAV4 Executive 24/25 - pytania o akcesoria/czynności wokół
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Października 2024, 10:17:59 »
Co do progów, nie używaj metalowych nakładek, przeszorowują lakier na obwodzie i włazi korozja. Jakbym przypadkiem nie zobaczył bąbla na styku nakładki z progiem, to byłaby niezła kaszanka. Usunąłem, oczyściłem, nakleiłem naklejki z folii carbon.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Października 2024, 10:32:01 »
No właśnie zdarzyło mi się mieć kapcia i planujemy też jeździć RAVką w terenie, więc wolałbym koło zapasowe zamiast zestawu naprawczego, pytanie czy normalnie jest tam miejsce na włożenie swojego i czy ewentualnie można wynegocjować zamianę, bo trochę nie rozumiem co ma dach panoramiczny do braku koła zapasowego.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2024, 10:34:19 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Października 2024, 10:35:50 »
A co do zapasu to możesz sobie dokupic później dojazdówkę+klucz do kół+odpowiedni podnośnik. Ja juz raz kapcia w ravce złapałem. Co prawda wystarczyło dopompować i do wulkanizatora dojechałem ale różnie bywa. Ja początkowo włożyłem koło letnie. Po zmianie na wiosnę okazało sie że felgi "zimowe" mają taki kształt że koło leży na wystającym fragmencie felgi który sie rysuje. Wtedy kupilem dojazdówkę i jeszcze taką wkładkę - organizer - która wchodzi pod podłogę bagażnika nad dojazdówką. Zestawy naprawcze ratują sytuacje to momentu mocniejszego rozcięcia opony. No - mi sie to zdarzyło ze 2-3 razy. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Października 2024, 10:39:25 »
Salon Ci na pewno nie zamieni zestawu na koło zapasowe. Miejsce tam jest ale oni sprzedaja auta tak jak przyszły z fabryki. Nie wiem czy to nie kwestia prekroczenia masy pojazdu z homologacji. BTW executive to chyba w żadnej wersji nie ma zapasu - przynajmniej tak bylo jak ja kupowałem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Października 2024, 10:47:37 »
co ma dach panoramiczny do braku koła zapasowego.
Samochód z dachem panoramicznym jest cięższy, bo dochodzą grube szyby zamiast cienkiej blachy oraz mechanizmy i prowadnice, więc koło dojazdowe i podnośnik za bardzo podnoszą masę i nie mieści się ona w homologacji.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Października 2024, 10:49:42 »
Myślę, że warto zapytać w salonie. Kilka lat temu w Suzuki miałem zestaw , chciałem zapas więc mi wymieniono za dopłatą a zapas zabrano. No ale to było 8 lat temu.
Mam też ubezpieczenie  z opcją dojazdu i wymiany koła lub zawiezienia lawetą do najbliższego czynnego wulkanizatora aby oponę naprawić więc to też jest dobre rozwiązanie i wtedy nie trzeba wykorzystywać zestawu naprawczego.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Października 2024, 11:03:55 »
Kluczowe w tym jest "do najblizszego czynnego wulkanizatora". Jeśli jest czynny, jeśli akurat nie jest to sobota wieczór w Austrii albo 4 rano gdziekolwiek. Co mi po ubezpieczeniach jak utknę na jakims zadupiu czy w hotelu czekając na poniedziałek rano. Oczywiście każdy wie gdzie i w jakich porach jeździ. Dla mnie ogromnym dyskomfortem jest świadomość że mógłbym gdzieś utknąć na dłużej z powodu zwykłego kapcia.
IMHO dokupienie zapasu czy dojazdówki z podnośnikiem i kluczem + fabryczny zestaw naprawczy to dobra opcja. W zestawie mamy przydatny kompresorek.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Października 2024, 11:30:34 »
Nie wiem jak  jest w Austrii mimo, że tamtędy od czasu do czasu jadę  do HR ,  ale wtedy z musu musiałbym użyć zestawu naprawczego ( mam koło zapasowe) a co do Polski to są całodobowe usługi wulkanizacyjne , przyjadą na miejsce , naprawią , napompują , założą. Co najmniej od 15 lat nie złapałem kapcia.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Października 2024, 13:09:48 »
Dopytam w ASO czy zabezpieczą mi złącze tylnego napędu woskiem bo to trzeba by
zrobić.

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA 2.0 HYB
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Października 2024, 13:58:35 »
Co do progów, nie używaj metalowych nakładek, przeszorowują lakier na obwodzie i włazi korozja. Jakbym przypadkiem nie zobaczył bąbla na styku nakładki z progiem, to byłaby niezła kaszanka. Usunąłem, oczyściłem, nakleiłem naklejki z folii carbon.
A czy oryginalne nakładki też będą rysować lakier, bo ja mam mieć u siebie w gr sport zamontowany komplet oryginalnych nakładek o numerze pw 382-4200? Jak mają mi one rysować lakier to powiem żeby ich nie montowali.
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2024, 14:01:12 wysłana przez radzioleg »

Offline marboy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Października 2024, 15:12:57 »
co ma dach panoramiczny do braku koła zapasowego.
Samochód z dachem panoramicznym jest cięższy, bo dochodzą grube szyby zamiast cienkiej blachy oraz mechanizmy i prowadnice, więc koło dojazdowe i podnośnik za bardzo podnoszą masę i nie mieści się ona w homologacji.
Kupiłem w ASO komplet: koło + podnośnik + klucz i jestem spokojniejszy. Swobodnie zmieściły się pod podłogą bagażnika.
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Października 2024, 19:35:49 »
Ponownie dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Jeżeli te nakładki progowe faktycznie mogą rysować lakier to chyba też spasuję, czy ktoś wie przy okazji czy z listwą/nakładką ochronną na tylny zderzak jest podobnie? Widzę, że niewiele osób pisze o zabezpieczeniach antykradzieżowych i zabezpieczeniu lakieru, nie robicie w tych tematach nic?

Jeszcze jedno pytanie, kiedyś czytałem, że w RAVkach obecnej generacji był problem z odsłoniętą wiązką od hybrydy bodajże, która lubiła korodować, czy problem nadal istnieje i trzeba tą wiązkę jakoś zabezpieczać? Czy są jeszcze jakieś inne wrażliwe miejsca/tematy?

Korzystając z okazji, czy ktoś z Was zamawiał niedawno Executive 24 i jest w stanie podzielić się tym ile procent upustu maksymalnie dają?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Października 2024, 20:49:32 »
Z tymi nakładkami to Kolega nie miał oryginalnych tylko zamiennik, więc oryginał powinien być bezpieczny. Z tym złączem to coś tam dokładali jakieś uszczelnienie, ale czy to pomogło, to chyba nie wiem. Okaże się za jakiś czas.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Października 2024, 22:00:20 »
Tak jak pisałem wcześniej ja zabezpieczam lakier. Dzisiaj oddałem auto na robotę. Najpierw polerka bo już są rysy. Folia PPF idzie na przód (maska, błotniki, fragment dachu), progi, pod klamki. Reszta lakieru + plastiki + felgi będzie pokryta elastomerem. Na radio też idzie folia. Przy okazji położy mi też ceramikę na szyby. To taki zestaw kompromisowy między poziomem zabezpieczenia i trwałością a ceną.

Offline Wodnik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR PLUG-IN
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Października 2024, 22:42:34 »
Ja dobrałem, siłowniki pokrywy silnika, chlapacze, matę i siatkę do bagażnika (mata trochę za bardzo plastikowa, lepsza by była gumowa), hak z wiązką do przyczep kempingowych (zwróć uwagę żeby jak najmniej wycieli ci dół zderzaka).
Dywaników nie brałem z salonu dodatkowych gumowych tylko kupiłem dywaniki EVA (jestem bardzo zadowolony tylko nie odrywaj zabezpieczeń rzepów pod dywanikami, bo później ciężko wyciągnąć dywanik bez szarpania i wysypywania piachu przy wyciąganiu, jak będą się przesuwać to wtedy przyczepisz na rzepy).
Jak będą ci zabezpieczać folią ppf to weź sobie zabezpieczenie progów w drzwiach, szczególnie przy dzieciakach, bo szybko przy wysiadaniu na rancie będą rysy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl