Autor Wątek: Zakup nowej RAV4 Executive 24/25 - pytania o akcesoria/czynności wokół  (Przeczytany 14618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
Odp: Zakup nowej RAV4 Executive 24/25 - pytania o akcesoria/czynności wokół
« Odpowiedź #75 dnia: 23 Października 2024, 20:09:53 »
To wzrost ceny RAV4 Executive 25 do 24 r . 228 - 211 = 17 tyś. wzrost o 8 % , nieźle przywalili !

Ale tak jak wcześniej pisałem , cennik z 25r nie uwzględnia ewentualnego ecobonusa w wysokości 7,3 % , jeśli rozporządzenie o podatku akcyzowym będzie utrzymane na kolejny rok to Toyota też ceny zmieni na niższe .
W cenniku na 24 r. jest taki zapis:
* Cennik obowiązuje do odwołania lub wyczerpania zapasów. Cena promocyjna i najniższa cena z ostatnich 30 dni uwzględnia Ekobonus w wysokości 7,3%.
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #76 dnia: 23 Października 2024, 20:24:12 »
To jest już cena po bonusie, katalogowo 2025 to jest teraz 228k bez lakieru i dachu.
To wzrost ceny RAV4 Executive 25 do 24 r . 228 - 211 = 17 tyś. wzrost o 8 % , nieźle przywalili !

Nie no, moment. MY24 to wyjsciowka 227 900, MY25 to 228 900, ale nie ma explicite podanych cen z ekobonusem, ktory notabene wciaz obowiazuje.

Jakub do 212 z hakiem dobral skyview + lakier i wybilo 224.

Online jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #77 dnia: 23 Października 2024, 21:07:09 »
To jest już cena po bonusie, katalogowo 2025 to jest teraz 228k bez lakieru i dachu.
Weź pod uwagę, że 211 za 2024 to cena promocyjna na wyprzedaży rocznika, normalnie było 227 900, więc w sumie 2025 jest tylko o 1k droższy, bo katalogowo 228 900 kosztuje. Co do ekobonusu to działa też na 2025 i dlatego z lakierem i dachem udało mi się zejść poniżej ceny katalogowej, do 224k.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2024, 21:10:42 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Października 2024, 08:15:42 »
Powiem Wam, że ja za bardzo o istnieniu NXa nie widziałem, ale jak patrzę sobie na używki NXów, nawet do 2021 (generacja 1.), to nie wiem czy nie wolałbym go niż używaną RAVkę. Do ok. 150k można spokojnie znaleźć dobrze wyposażone egzemplarze z przebiegiem poniżej 100k, a jak patrzę na używane RAVki to generalnie ciężko coś w podobnej cenie, dobrze wyposażonego i z dobrego źródła znaleźć. Wie ktoś może jak te auta używane mają się do siebie i skąd tak atrakcyjne ceny NXów, biorąc pod uwagę, że często są to nawet oferty z salonów Lexusa? Zastanawiam się w ogóle jak te auta mają się do siebie, poza trochę mniejszym bagażnikiem i przestrzenią dla pasażerów z tyłu jak wrażenia z jazdy i użytkowania?
Ja brałem pod uwagę NXa i to już 2-3 lata temu gdy ceny zaczynały się od ok 80k. Potem wzrosły do 100k, 110k i chyba stanęły na 120 tys. Nie wiem jak to wygląda obecnie. Po bodajże dwóch jazdach próbnych i po wzroście cen tak nas naszło... "a może coś nowszego?" patrząc na straszenie normami euro i zakazami wjazdu do miast. Przejechaliśmy się ravką i to jest zupełnie inny świat.
Te NX są tak tanie bo mają hybrydę starszej generacji; znacznie bardziej "mułowata", "wyjąca" i po prostu spalająca z 1-2l więcej paliwa. Tak jak w ravce da się "przycisnąć" do poniżej 4l/100km tak w NX nie byłem się w stanie nawet do 5l zbliżyć kręcąc się bardziej w okolicy 6l. Ponadto stare multimedia (choć są moduły do AndroidaAuto i CarPlaya z tego co się orientowałem) i brak wentylacji foteli na czym mi zależało. Też brak grzanej przedniej szyby i chyba brak head-up display; head-up to jest jedyny kompromis na jaki poszedłem wybierając jednak ravkę.
NXa "wybiłem" sobie z głowy z półtorej roku temu i nie wszystko mogę pamiętać ale to że sprzedawcy jawnie oszukują na wyposażeniu ukrywając miejsca z przyciskami to jest masakra ;d w ravce zresztą też; z połowa aukcji niby "exe" faktycznie nimi nie była bo brakowało np. wentylacji foteli, tu bardzo mi pomogła i przyśpieszyła informacja o srebrnych klamkach w wersji exe ;d
Jeszcze dodam że znajomych rodzice szukali NX i po jeździe hybrydą zdecydowali się na 200t zamiast 300h.
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2024, 08:23:39 wysłana przez Ari93 »

Online jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Października 2024, 15:34:12 »
To wiele w takim razie wyjaśnia, my nadal mamy zamówienie na 2025 EXE 4x4 i tak raczej zostanie, szkoda tylko, że w EXE hybrydzie nie ma tego HUDa, dopiero w plug-inie jest taka opcja.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Października 2024, 22:00:10 »
szkoda tylko, że w EXE hybrydzie nie ma tego HUDa, dopiero w plug-inie jest taka opcja.

Też mi tego brakuje :( - to był dla mnie największy minus Ravki... ale nie na tyle duży, żeby zrezygnować z zakupu. Ani nie na tyle ważny, żeby zamiast FHEV dopłacać do PHEVa, którego w dającej się przewidzieć perspektywie nie mógłbym sensownie wykorzystywać.

Online jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Października 2024, 22:51:58 »
Mam tak samo. :)

Offline Lechu007

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY25 Exe
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Grudnia 2024, 07:56:41 »
Witam,

Właśnie dostałem ofertę na jak poniżej na wersje Exe, odbiór jakoś w maju. Dobra cena? Dodany tylko kolor z opcji.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #83 dnia: 30 Grudnia 2024, 09:46:55 »
Osobiście zaczekałbym na premierę nowej wersji; a nuż Cię skusi i warto będzie zaczekać a jeśli nie to "stara" generacja też pewnie przy okazji potanieje.

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Grudnia 2024, 10:22:35 »
Witam , jezeli wezmiemy pod uwage ze szyba w panoramie jest o  wiele grubsza to deszcz jest mniej slychac ....podbitka to cienki material ....ja juz pare panoram mialem bo die tak zlozylo  ale w przypadku RAVki wolalbym bez zeby caly dach porzadnie wygluszyc ..(u mnie jest wszystko wygluszone) ....lepiej te pieniadze z Pano zainwestowac w kompleksowe wygluszenie calego Auta w renomowanej Firmie albo u Bartka....
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Online jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 30 Grudnia 2024, 12:42:18 »
Cena wydaje się być OK, zawsze można zagadać z jakimś innym salonem i zobaczyć czy są w stanie zejść niżej. Co do nowej RAVki to faktycznie, można zaczekać, ale od stycznia ceny wszystkich nowych aut mają pójść do góry ze względu na CAFE, więc my stwierdziliśmy, że kupujemy w tym roku, zwłaszcza, że nowa design nowej RAVki nam nie podchodzi (widać coś już mimo kamuflażu). Odnośnie panoramy to my jeszcze nie mieliśmy wcześniej i to jest trochę marzenie, więc po oglądnięciu w salonie bierzemy, wyciszenie nie jest dla nas aż tak istotne, żeby z niej rezygnować, a zamiast wyciszać wolimy zainwestować w zabezpieczenie podwozia i PPF na całość. :)

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #86 dnia: 30 Grudnia 2024, 12:58:10 »
byla jazda probna na ekspresowce albo Autostradzie? Jazda probna Pluginem jest sporo cichsza wiec mozna sie pozniej na hybrydzie zdziwic ....
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Online jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Grudnia 2024, 13:57:05 »
byla jazda probna na ekspresowce albo Autostradzie? Jazda probna Pluginem jest sporo cichsza wiec mozna sie pozniej na hybrydzie zdziwic ....
Oczywiście, że była, przejechaliśmy RAVką 4500km po Zachodnim Wybrzeżu w USA w najróżniejszych warunkach i jeszcze przez weekend w Polsce wersją GR 4x4 też po autostradzie i dla nas to wyciszenie nie jest dyskwalifikujące, ale faktycznie jest słabe, na szczęście gdyby bardzo kiedyś przeszkadzało to można z tym coś zrobić. :)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Grudnia 2024, 16:53:29 »
ale od stycznia ceny wszystkich nowych aut mają pójść do góry ze względu na CAFE

W styczniu to ma wejsc CAFE, czy, kiedy i o ile podrozeja samochody to nikt nie wie. Przypominam, ze to jest wartosc usredniona dla procudenta lub grupy producentow (toyota suzuki i subaru np zmiescily sie w limicie poolingiem CO2). Sposobem na niewindowanie cen bedzie najpewniej duza sprzedaz BEV i PHEV i byc moze na te typy aut beda "kampanie" rabatowe, zeby utrzymac sprzedaz. Chociaz to i tak wrozenie z fusow. Pozyjemy, zobaczymy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Stycznia 2025, 10:34:23 »
W styczniu to ma wejsc CAFE, czy, kiedy i o ile podrozeja samochody to nikt nie wie.
Chińczycy nie podnoszą cen, wiec nie wyobrażam sobie, żeby europejscy dealerzy zdecydowali się na strzał w kolano w obliczu takiej konkurencji. CAFE nie CAFE, ale cenę reguluje popyt.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl