Autor Wątek: RAV4 AWD-i - opinie  (Przeczytany 6633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
Odp: RAV4 AWD-i - opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Października 2024, 12:10:20 »
Teraz jednak bralbym 4wd, bo fwd na mokrym mieli kołami przy dynamicznym ruszaniu i trzeba uważać na zatłoczonych skrzyżowaniach. Więcej tego błędu nie popełnię:)

Eetam niepotrzebnie przestraszyłeś się internetu :-)
Nawet chciałem zmienić zamówienie ale jak się okazało, że będę musiał dłużej czekać na odbior  to dałem sobie spokój. No i fwd pali 0.3 litra mniej ;)

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Października 2024, 15:40:33 »
Eetam niepotrzebnie przestraszyłeś się internetu :-)

Ja się podobnie wystraszyłem ;) Ale kupiłem i tak AWD bo uznałem, że skoro będę robił konserwację podwozia to mi to zabezpeczą w pakiecie ;) A ravka FWD jakoś mi nie grała ;) nie żałuję chociaż trudniejsze warunki dopiero przede mną :)

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA 2.0 HYB
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Października 2024, 16:03:26 »
A jak wygląda sytuacja ze złączem w obecnie produkowanych egzemplarzach, bo zdaje się, że w innym temacie,  ktoś napisał,  że dołożona została jakaś gumowa osłona?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Października 2024, 10:46:53 »
Jestem zwolennikiem, więc napiszę tylko o minusach:
- w hybrydzie wtyczka wstydu.
- droższy w zakupie
- drożej w serwisowaniu/więcej elementów które mogą się zepsuć
- większe spalanie
- może być niebezpiecznie jeśli ktoś przeceni umiejętności i możliwości (poczucie większego bezpieczeństwa może splatać figle)
- opony wymiana zawsze czterech, dlatego warto pilnować rotacji co max 10kkm.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Października 2024, 18:35:45 »
poprzednio miałem rav z napędem na przód, teraz na cztery , niby taka proteza, ale wg mnie warta dopłaty, jak we wcześniejszych wpisach, bez porównania z trakcją na mokrym/śliskim asfalcie , czuć że odpycha się z czerech kół, w górach na narty bez stresu na stromych ośnieżonych podjazdach, polecam

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Października 2024, 20:30:07 »
W warunkach użytkowania szosowego AWD-i nie ustępuje Jeepowemu systemowi QuadraDrive2 i jest lepszy od QuadraDrive. W szczególności szybkość zadziałania, skuteczność (przypominam - w warunkach OnRoad) czy przewidywalność. Do OffRoadu to jest LandCruiser. A ten może duuuuużo więcej i dlatego trzeba dużo dalej iść po ciągnik ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Waki006

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2.5 AWDi
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Października 2024, 22:15:11 »
Generalnie przetestowałem napęd wjeżdżając w zaśnieżony parking ze śniegiem do zderzaku i jakby nigdy nic przejechałem slalomem wokół zakopanych aut i zaparkowałem w jeszcze wyższym żeby nie przeszkadzać nikomu. AWDi nie nadaje się w teren, wykrzyże ale do normalnego używania na drogach przy warunkach śniegowych czy lekka polna droga jest idealny. Też nie pali tyle co normalny AWD/4x4. Ludzie gadają jak to ich 4x4 ma reduktor i co on to nie może a potem jeździ po asfalcie z 2l większym spalaniem.

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Listopada 2024, 19:29:01 »
Jest dosc duzo fajnych funkcji w RAV 4 przy AWDi nawet dosc waznych ktorych wielu klasycznych dolanczanych (zaleznych od uslizgu stale napedzanej 1 osi)  nie ma ...tylni E-silnik wiecej odciaza w fazie zimnego silnika , zakrety czy  łuki z tego Co widziale zawsze z udzialem tylu , tak samo przy ruszaniu i jak przy dowolnej stybkosci jak Sie wcisnie gaz do dechy ...i to wszystko niezaleznie jaka pogoda i nie wymaga utraty przyczepnosci jak w wielu systemach

Juz nie raz zauwazylem ze w klasycznych napedach mechanicznych ktore zalanczaja tylnia os w razie utraty przyczepnosci jest to troche niebezpieczne szczegolnie na bardzo sliskiej zimowej drodze po luku bo czasami mocno tylem  zarzuci  /size]
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Listopada 2024, 09:34:42 »
Rav4 Hybrid ma jednak trochę momentu obrotowego ze względu na wsparcie silników elektrycznych. W aucie bez napędu na tył, przy maksymalnym wduszeniu pedału gazu przy starcie dochodzi do chwilowej utraty przyczepności, a w AWD-i tego zjawiska nie ma.

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Listopada 2024, 17:33:20 »
  u malzonki w UX Hybrid , naped na przod, jak dobrze "wystartuje" to na mokrym  "walczy" o przyczepnosc przez dlugi  odcinek tak ze 100 m a AWDi tylko maly uslizg
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopada 2024, 12:48:27 »
Jeśli komuś na tym zależy to AWDi może ciągnąć cięższą przyczepę.
Poza tym ktoś pisał kiedyś, że ładowność jest trochę większa.

A osobiście polecam, bo w śniegu idzie jak wściekła (porównuję do FWD, którymi jeździłem a było ich sporo...). Jak spadł potężny śnieg w pierwszą zimę po odbiorze auta, pierwsza rzecz, którą zrobiłem to pojechałem testować ;-) A tych, którzy piszą, że FWD tak samo sobie świetnie daje radę i nie ma różnicy zapraszam do porównania jak się zrobi warun :-)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Listopada 2024, 14:30:36 »
A tych, którzy piszą, że FWD tak samo sobie świetnie daje radę i nie ma różnicy
Taaaa, tak samo :D :D :D Przyznam że jesszcze takiego smialego wpisu nie widziałem :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Sierpnia 2025, 12:41:49 »
Taki test w terenie świeżych aut, dość szeroki asortyment i RAV4 słabiutko, a wygrywają Tucson i Sportage...
https://youtu.be/uWHprjwsMlo?si=TvbAI26OSl7bccWH

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Sierpnia 2025, 13:15:52 »
Widziałem ten test. Takie warunki są teoretyczne tylko. Jeździłem zimą w górach, także po oblodzonej drodze i moja rav4 awdi nawet na moment nie miała problemów z trakcją. Nawet gdy mocno nachylony parking był wylodzony cały czas auto jechało tam gdzie chciałem.
Tak. W teście na rolkach toyota jest kiepska ale to nie ma nic wspólnego z życiem.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2025, 13:25:42 wysłana przez Walianders »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Sierpnia 2025, 13:32:16 »
No nie tylko rolki, tam jest masa realnych sytuacji, ale lepiej mieć cokolwiek, niż nie mieć nic, to pewne.
Moja rav4 miała wał  nie dołączany silnik i gdyby nie za mała moc (173KM) do masy, to byłoby pewnie dużo lepiej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl