Autor Wątek: Aygo X - rozpoznawanie znaków i asystent pasa ruchu  (Przeczytany 3068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Madeleine

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Aygo X
Aygo X - rozpoznawanie znaków i asystent pasa ruchu
« dnia: 18 Października 2024, 17:55:07 »
Jestem świeżą właścicielką Aygo X wersja Comfort. System rozpoznawania znaków działa mi połowicznie, brakuje mi dźwięku przy przekraczaniu prędkości, nie udało mi się tego ustawić. Asystent pasa ruchu wydaje się włączony, ale samochód nie reaguje gdy najeżdżam na pas na trasie. Instrukcja niewiele mi wyjaśniła lecz i ja nie jestem wybitnie uzdolniona w sprawach technicznych    :-) Gdzie tkwi tajemnica tych systemów? Pozdrawiam, M.

Offline karolinag

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo
Odp: Aygo X - rozpoznawanie znaków i asystent pasa ruchu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2024, 20:00:27 »
Ja mam wersję executive i za każdym razem po uruchomieniu muszę wyłączyć rozpoznawanie znaków, bo mnie sygnał denerwuje, a kiedy muszę przekroczyć pas to od początku próbuje mnie nakierować na powrót. Z bezpieczeństwa powinno być wszystko to samo w obu wersjach, a za każdym razem tak masz jak uruchamiasz?

Offline Madeleine

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Aygo X
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2024, 21:39:04 »
Znaki drogowe wyświetlają mi się i sygnalizują na czerwono przekroczenie prędkości ale bez dźwięku i żadnych reakcji przy zbaczaniu z toru jazdy

Offline karolinag

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2024, 22:21:14 »
Jutro mogę podejrzeć jak to wygląda na komputerze pokładowym, bo z pamięci to sama nie pamiętam czy były jakieś ustawienia na głośność sygnału. Przy wyłączonym asystencie pasa powinna być chyba osobna lampka kontrolna, bo jak na zimę miałam oszronioną górną część szyby to od razu miałam komunikaty co się wyłączyło. Jak jest włączony to normalnie wyświetla się symbol auta na pasie obok odczytu znaków, w trakcie przekraczania chyba się robi na zielono gdy komputer chce nakierować kierownicę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2024, 11:06:57 »
Na zielono to raczej jak rozpoznaje linie boczne a przy przekraczaniu raczej pomarańczowe. Ale nie mam Aygo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo x
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2024, 08:21:07 »
Asystent pasa ruchu na kierownicy można wyłączyć. Więc polecam ponaciskać przycisk i sprawdzić czy jest jakaś zmiana, bo to raczej zauważalna opcja. Ale w mieście nie korzystam, włączam na trasach, wygodny bajer. Co do dzwięków alertów to chyba już głębiej w menu trzeba poszukać, bo sprzedawca przy wydawaniu mi zakomnunikował że dla wygody mi to wyłaczy, i odpowiadał mi ten stan rzeczy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl