Autor Wątek: Resetujące się radio Touch & Go  (Przeczytany 2635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomanek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Avensis
Resetujące się radio Touch & Go
« dnia: 19 Października 2024, 17:08:42 »
Jako nowy chciałbym serdecznie powitać forumowiczów.
Około miesiąca temu kupiłem Toyotę Avensis 1.8 T27 2015 rok, II lifting, 1.8 benz. Auto jest z polskiego salonu, serwisowane, w bogatszej wersji wyposażenia, posiada m.in skórę i radio Touch & Go. Od 2 dni radio zaczęło się dziwnie zachowywać. Po uruchomieniu ciągle się włącza, tzn. włączy się,  po chwili znowu na wyświetlaczu pojawia znak toyoty i napis, tak jakby się znowu włączało, i tak  parę, albo parenaście razy. Ale nie zawsze się tak dzieję, nieraz działa normalnie.
Ktoś miał miał taki przypadek? Jedyne co udało mi się znaleźć to podobny przypadek, ale w T29. Autor twierdziła ze była to wina zużytego akumulatora.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Resetujące się radio Touch & Go
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2024, 21:32:01 »
Odłącz moduł GO i sprawdź czy dalej to samo
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tomanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2024, 17:32:12 »
Jak to zrobić? Tzn. jak odłączyć ten moduł, gdzie on jest? Nie wiem w ogóle czy moje auto ma ten moduł, po wciśnięciu przycisku "navi" wyświetla komunikat: "Nie obsługiwany format" ,  czy jakoś tak...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2024, 18:06:24 »
Czyli skoro brak navi to pozostała tylko możliwość resetu radia do ustawień fabrycznych i wykonanie aktualizacji oprogramowania w serwisie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2024, 18:10:32 »
Zacząłbym od wypięcia i wpięcia wtyczek z tyłu radia. Obecna pora roku jak i wiosna sprzyja nie kontaktowaniu połączeń elektrycznych.

Offline tomanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2024, 19:14:06 »
Jutro spróbuję zrobić powrót do ustawień fabrycznych. To jest najłatwiej zrobić. Jak nie pomoże kombinował dalej.

Offline tomanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2024, 19:07:11 »
Albo nie wiem jak to zrobić, albo nie ma w tym radio takiej opcji jak powrót do ustawień fabrycznych. Znalazłem jedynie opcje: usunięcie prywatnych danych.  Wykonałem to i radio przestało mi się ciągle restartować, ale po dwóch dniach, czyli dzisiaj znowu zaczęło się to dziać. Znowu zrobiłem usunięcie danych osobistych i na razie jest ok. Widać że to coś pomaga, na jakiś czas, ale to nie twardy reset. Kasują się chyba tylko dane bluetooth i jakieś ustawienia dźwięku, np. zapisane stacje się nie kasują..   Myślę że twardy reset mógłby pomóc na dłużej, albo na stałe. Proszę o podpowiedź jak to zrobić

Offline tomanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Października 2024, 11:35:52 »
Dzisiaj rano trochę chłodniej, trochę gorzej zakręcił rozrusznikiem. Pojechałem do znajomego mechanika, sprawdził mi akumulator przyrządem i wychodzi że już jest słaby. W aucie jest jeszcze oryginał, ma 9 lat. Nie wiem czy to od tego radio wariuję, ale aku i tak się nadaje do wymiany. Mam tylko pytanie: Po założeniu nowej baterii potrzebny jest kod do radia? W papierach nic nie widzę...

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Października 2024, 13:21:26 »
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że nie ma kodu blokady, radio po prostu się uruchomiło po ponownym podłączeniu. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl