Autor Wątek: Wzmacniacz JBL  (Przeczytany 1539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
Wzmacniacz JBL
« dnia: 26 Października 2024, 14:10:13 »
Witajcie.
Wiecie czy można samemu ustawić, skalibrować wzmacniacz JBL który siedzi w RAV4? Trochę denerwuje mnie, że głośniki w tylnych drzwiach są ustawione słabo, a mam wymienione na focale i powinny grać podobnie jak te focale w przednich drzwiach.
Dziękuję za odpowiedź.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Wzmacniacz JBL
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2024, 14:58:49 »
Tylne glosniki służą jako wypełnienie sceny dźwiękowej, która budowana jest z przodu przez przednie głośniki. Tak właśnie ma być.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2024, 19:15:40 »
Tylne glosniki służą jako wypełnienie sceny dźwiękowej, która budowana jest z przodu przez przednie głośniki. Tak właśnie ma być.

Rozumiem, ale czy można jednak ustawic pod swój odsłuch. Penie można coś z tym wzmacniaczem zrobić, ale pytanie jak.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Października 2024, 11:14:53 »
Brakuje Ci max głośności czy tylko po prostu tyłu? Jak drugiej opcji to balans po prostu na tył przestaw nieco ;p

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2024, 16:15:33 »
Brakuje Ci max głośności czy tylko po prostu tyłu? Jak drugiej opcji to balans po prostu na tył przestaw nieco ;p
Głośniki mam wymienione JBL na FOCAL i tylne powinny grać bodobnie jak z przodu jeżeli chodzi o bas. I myślałem te tylne trochę inaczej basoeo ustawić. Tylko jak

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2024, 20:19:47 »
Chcesz robić inaczej niż zasady car-audio mówią więc powinieneś do wyjść głośnikowych obecnego wzmacniacza podłączyć kolejny wzmacniacz koniecznie z procesorem DSP umożliwiającym korektę charakterystyki częstotliwościowej oddzielnie dla każdego kanału i być może uzyskasz to czego oczekujesz. Zastanawiam się tylko po co.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2024, 06:30:13 »
Chcesz robić inaczej niż zasady car-audio mówią więc powinieneś do wyjść głośnikowych obecnego wzmacniacza podłączyć kolejny wzmacniacz koniecznie z procesorem DSP umożliwiającym korektę charakterystyki częstotliwościowej oddzielnie dla każdego kanału i być może uzyskasz to czego oczekujesz. Zastanawiam się tylko po co.
Dziękuję za odpowiedź.
Myślałem, że można zmienić nastawy fabrycznego wzmacniacza, ale chyba nie. Żebym wiedział jak podłączyć i ustawić nowy wzmacniacz to pewnie bym kupił

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Października 2024, 07:23:46 »
Ewentualnie wymienić samo radio na coś niefabrycznego bo to ono jest źródłem problemu.
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2024, 07:27:51 wysłana przez przmor »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2024, 12:41:27 »
Ale chwila chwila, chcesz więcej basu z głośników w wersji auta z subwooferem? Przecież logiczne jest to że po to jest ten sub żeby głośniki średniotonowe odciążyć. Masz tam filtr dolnoprzepustowy i wzmacniacz na 99% basu NIE PUSZCZA na głośniki bo od tego jest inny głośnik w bagażniku. Tego wymień albo wstaw pomiędzy dadatkowy wzmacniacz ale jak widziałem jak marnie ten głośnik niskotonowy wygląda to najpierw go bym wymienił no i z tego też powodu zrezygnowałem z poszukiwań wersji JBL bo to tylko dodatkowo komplikuje sprawę upgrade systemu audio ;p

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2024, 14:01:35 »
Ale chwila chwila, chcesz więcej basu z głośników w wersji auta z subwooferem? Przecież logiczne jest to że po to jest ten sub żeby głośniki średniotonowe odciążyć. Masz tam filtr dolnoprzepustowy i wzmacniacz na 99% basu NIE PUSZCZA na głośniki bo od tego jest inny głośnik w bagażniku. Tego wymień albo wstaw pomiędzy dadatkowy wzmacniacz ale jak widziałem jak marnie ten głośnik niskotonowy wygląda to najpierw go bym wymienił no i z tego też powodu zrezygnowałem z poszukiwań wersji JBL bo to tylko dodatkowo komplikuje sprawę upgrade systemu audio ;p

Dziękuję bardzo za odpowiedź

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl