Autor Wątek: Dziwne pikanie przy zamknięciu auta  (Przeczytany 4683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
Dziwne pikanie przy zamknięciu auta
« dnia: 03 Listopada 2024, 12:34:56 »
Hej panowie, pomocy.2 pytania.
Po zamknięciu auta niezależnie od tego czy z pilota czy dotykiem klamki auto robi 6 głośnych piknięć. Dodam że baterię wymieniłem około 2 miesiące temu a alarm to cobra, auto hybryba rok 2021
Drugie pytanie to włącza się alarm podczas mycia na myjce ręcznej ciśnieniowej. Klucz, pilot zawsze mam w kieszeni.
Wiecie skąd te dźwięki? Ktoś miał podobnie?
Pozdrawiam

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: Dziwne pikanie przy zamknięciu auta
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2024, 13:01:36 »
6 pikniec to "sprawdz tylne siedzenia".

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2024, 13:47:30 »
Wymień baterie w karcie na taka, która ma co najmniej 3,2 V.
Podczas mycia pewnie masz zamknięty pojazd z zazbrojonym alarmem, którego czujniki ultradźwiękowe traktują strumień wody pod ciśnieniem jako wzbudzenie. Wyłącz ultradźwięki przed zamknięciem auta (wdlg instrukcji)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2024, 17:38:05 »
Wymień baterie w karcie na taka, która ma co najmniej 3,2 V.
Podczas mycia pewnie masz zamknięty pojazd z zazbrojonym alarmem, którego czujniki ultradźwiękowe traktują strumień wody pod ciśnieniem jako wzbudzenie. Wyłącz ultradźwięki przed zamknięciem auta (wdlg instrukcji)
No właśnie baterię w pilocie mi zmieniali w ASO. A co do alarmu podczas mycia to auto jest otwarte

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2024, 17:56:12 »
Pewnie starego leżaka trupa wlozyli
Gdy woda leci na czujnik od klamki a pilot (zakładam że Smart Key) jest w pobliżu anten to samochód może się zamknąć a alarm wtedy zazbroi. Upewnij się
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2024, 20:30:55 »
Pewnie starego leżaka trupa wlozyli
Gdy woda leci na czujnik od klamki a pilot (zakładam że Smart Key) jest w pobliżu anten to samochód może się zamknąć a alarm wtedy zazbroi. Upewnij się
Dzięki za pomoc, pozdrawiam

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2024, 19:26:01 »
Uśpij pilot przed myciem i polewanie klamki wodą nie będzie zamykać/ otwierać auta.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2024, 15:13:39 »
6 pikniec to "sprawdz tylne siedzenia".
jest taka funkcja w rav4 rocznik 2021?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2024, 08:04:56 »
Dorzucę się do tematu bo zaczęła mi też ta Cobra doskwierać. Ostatnio padł akumulator 12V; pomijając perypetie ze starterem od tamtego momentu odblokowując auto centralka bardzo szybko miga na czerwono do momentu znalezienia karty proxy czyli efektywnie zbliżenia się do niej co najmniej na metr. Gdy tego nie zrobię zaczyna po chwili pikać a po kolejnej autoalarm wyć. Po zamknięciu auta piknięcia były bodajże trzy.
Po szybkim przejrzeniu instrukcji wyszło że bateria w karcie pada; kolejnym krokiem wyładowania baterii była by konieczność klikania przycisku aby ten wysłał sygnał na żądanie a dalej już tylko wyklikiwanie ręczne pinu w centralce cobry. Wymieniłem więc baterię; nowa ma bodaj 3,35V a stara miała po jakichś 3 minutach od wyciągnięcia 2,65V także zdecydowanie był na nią czas i pewnie temperatura ją dobiła.
Trzech piknięć po zamknięciu auta nie ma ale centralka dalej nie jest w stanie wykryć proxy na dalszych odległościach niż ten metr góra dwa i mruga szybko na czerwono do czasu wykrycia karty a jeśli nie podejdę do drzwi kierowcy to zaczyna wyć.

Co się właściwie z nią stało, jestem w stanie sam to jakoś skalibrować czy czeka mnie wycieczka do aso?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2024, 08:21:08 »
Pytanie czy tak miałeś od początku zakupu auta z zasięgiem?
Była na to poprawka -wymieniało się centralki by obsługiwały dalszy zasięg karty + dłuższe anteny + karty były zmodyfikowane (z zieloną diodą) + zmiana grupy - na koszt SEMECO. We własnym zakresie możesz tylko rozebrać wnętrze i sprawdzić ułożenie anten.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2024, 08:54:07 »
Jak montowałem ładowarkę do telefonu w puste miejsce po przycisku (Auris 2 FL) rozwaliłem przycisk/diodę od alarmu, najtańszą opcją wymiany było kupienie całego alarmu z OLX za 120zł. Patrząc po diodzie na karcie proxy jest to 2 rewizja z zieloną diodą. W aucie zamontowana jest wersja poprzednia, z czerwoną diodą. Jest sens wymieniać centralkę itp. jak opisałeś Colin wyżej? Zasięg rzeczywiście jest krótki ale nie przeszkadza mi to. Czy są jakieś inne powody do wymiany? Dodatkowo będę potrzebował domówić dodatkowy kluczyk do auta, mogę wykorzystać kartę proxy z nowego zestawu i podłączyć ją do starej centralki czy nie ma takiej technicznej możliwości?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopada 2024, 09:45:43 »
Jest sens wymieniać centralkę itp.

W Aurisie nie ma sensu wymieniać. Wystarczy poprawić ułożenie anten jeśli masz zbyt niski zas.

proxy z nowego zestawu i podłączyć ją do starej centralki

możesz, czerwona + zielona będzie działać

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopada 2024, 11:48:04 »
Pytanie czy tak miałeś od początku zakupu auta z zasięgiem?
No właśnie absolutnie nie, system był totalnie przeźroczysty; nic nie widziałem żeby coś mrugało (oprócz na proxy co 3s ta czerwona słaba dioda) ani tym bardziej nic nigdy wyło, nawet jak kilkadziesiąt metrów od auta je odblokowałem i np. żona poszła coś wyciągnąć. Wczoraj zaczęło wyć jak otworzyłem auto od drzwi pasażera i poszedłem do garażu; "lekka" przesada.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca 2026, 10:00:44 »
Witam,
odkopię wątek by nie zakładać nowego bo temat, który chcę poruszyć podobny. Od niedawna (1 miesiąc) mam RAV4 PHEV (2021) w którym to aucie jak mi powiedziano i jak wynika to z przekazanych dokumentów (instrukcja) zainstalowany jest autoalarm COBRA PRO. Losowo, podczas zamykania auta - czy to z pilota czy przez dotknięcie klamki rozlega się jeden beep, trwający ok 1s. Nie byłoby dla mnie w tym nic dziwnego gdyby to działo się zawsze (tak jak miałem kiedyś dawno temu przy okazji innego auta, inego autoalarmu), ale tutaj nie zauważyłem żadnej prawidłowości. Raz pika, a innym razem nie przy zamykaniu auta. Wiążę to z autoalarmem, ale co oznacza ten jeden beep?
Ktoś wie ?
tutaj https://www.facebook.com/groups/564691717066852/posts/1608356592700354/
znalazłem podobne pytanie ale jak widać nawet właściciel tego alarmu (Vodafone) nie za bardzo wie  :grin:
Pozdrawiam
DarioT

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marca 2026, 11:18:35 »
Miałem tak wielokrotnie i u mnie (do takich wniosków doszedłem po wielu próbach) prawdopodobnie powodem było zbyt gwałtowne oddalenie się od klami po zamknięciu auta.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2026, 11:20:06 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl