Autor Wątek: Dziwne pikanie przy zamknięciu auta  (Przeczytany 4689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: Dziwne pikanie przy zamknięciu auta
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Marca 2026, 12:18:24 »
Miałem tak wielokrotnie i u mnie (do takich wniosków doszedłem po wielu próbach) prawdopodobnie powodem było zbyt gwałtowne oddalenie się od klami po zamknięciu auta.
Dzieki za odpowiedz ale to raczej nie z tego powodu bo pika nawet jak jestem tuż przy aucie :)
DarioT

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Marca 2026, 12:44:03 »
ja to myślałem, że "ten typ tak ma". Od czasu  do czasu inaczej "pika" przy zamykaniu  :grin: Obstawiałem coś przy czujkach parkowania, ale nigdy nie wnikałem. U mnie tak z raz na dwa tygodnie sam z siebie piszczy.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Marca 2026, 13:01:39 »
U mnie tak z raz na dwa tygodnie sam z siebie piszczy.
Ło Matko! Nie strasz mnie!
Zamówiłem se z tą całą Cobrą i jak mi tak będzie ciągle samo pikało czy wyło, to najpierw sąsiadów a potem mnie szlag trafi..    :-(

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Marca 2026, 13:10:56 »
i jak mi tak będzie ciągle samo pikało czy wyło, to najpierw sąsiadów a potem mnie szlag trafi..    :-(
czekaj, ja nie mam wycia klaksonu czy alarmu tylko takie piknięcie dłuższe, może mamy coś innego. ktoś kto nie zamyka samochodu codziennie nawet by nie zauważył, sąsiadów nie straszę ;)

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Marca 2026, 13:57:51 »
Miałem tak wielokrotnie i u mnie (do takich wniosków doszedłem po wielu próbach) prawdopodobnie powodem było zbyt gwałtowne oddalenie się od klami po zamknięciu auta.
Mam takie same spostrzeżenia.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Marca 2026, 23:58:49 »
Też tak mam. To ma oznaczać, że system podczas uzbrajania nie widzi breloka z powodu jego braku, lub słabej baterii powodującej słaby zasięg. I faktycznie gdy bateryjka w breloku słabnie sygnał zdarza się coraz częściej. Przy nowej baterii sporadycznie ale też czasem zapiszczy. Generalnie bateryjkę w tej karcie/ breloku od cobry trzeba wymieniać częściej niż raz w roku.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Marca 2026, 07:04:44 »
Generalnie bateryjkę w tej karcie/ breloku od cobry trzeba wymieniać częściej niż raz w roku.
Jak odbierałem auto to gość w salonie rekomendował wymianę baterii w tym ustrojstwie nawet co 3 miesiące  :roll: Może mieć rację, bo jak się dobrze przyjrzeć to tam cały czas mała dioda "mruga" co chwilę więc prądu skubie pomału. I dodał też, że dobrą praktyką jest wożenie w schowku zapasowej  :grin:
DarioT

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Marca 2026, 07:26:11 »
Ja mam BLE ale baterię zapasową w schowku wożę i już raz się przydała.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Marca 2026, 20:13:45 »
Piknięcie po sybkim  oddaleniu się od samochodu. Czasem wystarczy gwałtowna zmiana sygnału, czy li po prostu się odwracamy.
Kolejne spostrzżenie, to takie, że ekranowanie (pilot z pękiem kluczy w kieszeni, torbie) potrafi tak zagłuszyć sygnał, że włączy alarm nawet jak już wejdę do samochodu.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Marca 2026, 15:34:20 »
Czyli generalnie w przypadku Cobry te typy tak mają i trzeba machnąć na to ręką. Mnie znacznie częściej przeszkadza sytuacja, że by rozbroić alarm muszę być przy aucie. Nie mogę np z odległości komuś pilotem otworzyć drzwi by coś tam z auta wyjął, bo się po chwili uruchamia syrena. No chyba, że wyjmie coś odpowiednio szybko, że zdążę ponownie zamknąć.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Kwietnia 2026, 10:26:03 »
Nie mogę np z odległości komuś pilotem otworzyć drzwi by coś tam z auta wyjął, bo się po chwili uruchamia syrena.
wkurzające. Zdarzyło mi się o tym zapomnieć i np. wpuścić kogoś do samochodu i alarm się włączył jak już siedzieli w samochodzie a ja jeszcze byłem obok. I nie można tego wyjącego alarmu wyłączyć szybko :(

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Kwietnia 2026, 14:35:31 »
wkurzające. Zdarzyło mi się o tym zapomnieć i np. wpuścić kogoś do samochodu i alarm się włączył jak już siedzieli w samochodzie a ja jeszcze byłem obok. I nie można tego wyjącego alarmu wyłączyć szybko :(
tez mi sie zdarzylo dokładnie tak samo, bidna matula o malo zawalu nie dostala, a aby wylaczyc alarm napierw musialem auto zamknac i nastepnie otworzyc. Najchetniej to bym w pisssssdu usunal to ustrojswto z samochodu.
BTW - jak w w jednym z salonow zapytalem, czemu montuja te alarmy w nowych autach (wg mnie to powinna byc na zyczenie klienta) wskazujac, ze to moze byc jeden z potencjalnych znanych powodow problemow z aku 12V to w odpowiedzi uslyszalem cyt."polecenie importera".
Pzdr
DarioT

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Kwietnia 2026, 22:58:57 »
Akurat Cobra nie ma problemów z poborem prądu z akumulatora, co z BLE różnie bywało. Wyłączyć alarm można natychmiast naciskając przycisk na karcie proxy, oczywiście trzeba być te 2 m od auta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl