Autor Wątek: Usterka systemu monitorowania cisnienia opon  (Przeczytany 6409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vrossi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
Usterka systemu monitorowania cisnienia opon
« dnia: 05 Listopada 2024, 22:15:43 »
Czesc,

Yaris IV 2023r. Dzisiaj podczas jazdy zaczela mrugac pomaranczowa kontrolka cisnienia opon i po chwili zaswiecila sie na stale. Pojawił sie komunikat: „usterka, odwiedz stacje obslugi”.

Probowalem restart cisnienia ale nie pomaga. Wyglada jakby rzeczywiscie jakas usterka.moze bateria w jakims czujniku? Wymienialem komplet kol na zimowe tydzien temu. Nie pojawil sie wtedy zaden komunikat.

Macie jakis pomysl co to moze byc?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Usterka systemu monitorowania cisnienia opon
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2024, 06:28:07 »
Jeśli jest usterka to może być to związane z awarią czujnika lub np. brakiem łączności ze sterownikiem systemu (np. po/przy okazji montażu dodatkowych, niefabrycznych zabezpieczeń - niedokręcona masa, odpięta kostka etc)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2024, 23:23:16 »
no jak weszly nowe koła i wywala focha to tam szukać przyczyny

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2024, 08:15:17 »
Ale dopiero po tygodniu?

Offline vrossi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2024, 13:42:50 »
Bylem wczoraj w ASO. Powiedzieli ze kola nie byly przelaczone na drugi komplet kol w systemie. Jak zapytalem gdzie sie to robi to powiedzieli zeby poszukac w instrukcji… nic nie zaplacilem wiec juz nie drazylem. Ale nie potrafie tej opcji znalezc w ustawieniach w aucie ani w instrukcji obslugi zeby wiedziec na przyszlosc.

Macie pojecie gdzie ta opcja jest?

Nie wiem dla mnie to dziwne tez ze dopiero po tygodniu sie ta ikona zapalila i wszystko wskazywalo ze rzeczywiscie jest jakas awaria tego ukladu…

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2024, 20:16:33 »
Identyfikacja w menu TPMS. A potem kalibracja żeby ustalić prawidłowe ciśnienie referencyjne. Ale ten komplet był doprogramowany do auta?

Offline vrossi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2024, 08:58:42 »
Tak byl doprogramowany przez ASO bo w zeszlym roku wyjechal z salonu juz na tym zimowym komplecie. I zadnego problemu nie bylo z nimi.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2024, 11:48:32 »
„usterka, odwiedz stacje obslugi”.

Usterka to usterka. Nie żadne nieprzełączenie kół. Także ocen sam, czy powiedzieli prawdę.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2024, 16:23:12 »
Usterka bo nie ma kontaktu z czujnikami ciśnienia które powinny mu raportować stan. Też tak miałem jak zamiast identyfikacji zrobiłem tylko kalibrację. W instrukcji to jest od czapy napisane bo kalibrację która jest pierwsza również wykonuje się po zmianie kół, ale nie żeby je przełączyć tylko żeby ustawić właściwe ciśnienie odniesienia. Jak nie zrobimy identyfikacji to komputer będzie dalej próbował otrzymać sygnał z drugiego kompletu kół i oczywiście mu się nie uda

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada 2024, 21:20:46 »
Nie wiedzieć czemu żaden z producentów nie zapewnia informacji diagnostycznych typu nr błędu tylko ogólne komunikaty niektóre bardzo groźnie brzmiące. Założenie jest takie że nikt się na niczym nie zna i mu to nie pomoże.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada 2024, 22:46:30 »
Wolą żeby delikwent przyjechał do serwisu. Raz że można sprawdzić co jest grane i faktycznie naprawić zgodnie ze sztuką, dwa że potencjalnie skasować za naprawę, trzy - być może wcisnąć ekstra usługi albo zainteresować nowym modelem. Bo jakby auto zakomunikowalo np błąd EGR to by większość machnęła ręką że to coś do ekologii i nie warto zawracać sobie tym głowy :)

Offline zydanet83

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopada 2024, 18:59:11 »
Witam . Jestem szczęśliwym posiadaczem Yarisa Crosa  z 2022r.
Mam pewien problem z czujnikami w kołach . Posiadam dwa komplety kół (lato , zima ) Lato zakupione z autem , zima na czujnikach TPMS PMV-E100 wgranych w aso ( zeszłej zimy ) . No i pojawił się problem z czujnikami tymi wgranymi przez aso . Gdy po zimie zmieniłem koła na letnie ( wykonałem procedure z instrukcji ) to wszystko wskoczył normalnie i pisało . Teraz jak założyłem zimówki samochód nie widzi żadnego z czujników . Próbowałem je przyuczać i nic. Nawet dzwoniłem do aso , a inteligentny pan mówi mi pewnie czujniki padły prosze przyjechać ( akurat wszystkie 4 na raz...) Może ktoś ma może jakiś złoty środek na to . Bo mi już pomysłu brakuje . Ja ze swojej strony podepne jutro kompa i sprawdze jakie czujniki są wpisane i czy moge zczytać jakieś dane z nich .

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopada 2024, 21:01:19 »
Próbowałem je przyuczać i nic
W jaki sposób to zrobiłeś?

Offline zydanet83

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2024, 07:23:28 »
Chodz przyuczenie, które jest w instrukcji . Wybierasz identyfikacje przyciskasz przycisk ok , aż kontrolka mignie szybko 3 razy no i jeździsz .... Ale w przypadku tych czujników nic to nie dało . Dziś podepne autoxcoma i sprawdzę czy komp zarejestruje jakieś parametry z nich .

Offline zydanet83

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2024, 20:06:18 »
No auto sprawdziłem autoxscanem .... Komputer widzi wskazania czujników ciśnienie kół ( wskazania pokrywają się z tym co było pompowane czyli 2,2 i 2 ) ...  Tak więc czujniki są sprawne . Ciekawi mnie tylko czemu dlaczego komputer wykrywa ID jednego kompletu . Skoro do samochodu powinny być przypisane 2 komplety . Wygląda to tak jakby jeden komplet został usunięty z pamięci auta . To by tłumaczyło dlaczego samochód nie wykrywa obecnych czujników . Między wgraniem czujników z kół zimowych , a czasem obecnym samochód był tylko raz podpinany pod komputer w czasie przeglądu okresowego .Czujniki były wgrywane w toyocie Rybniku , a przegląd okresowy toyota zabrze. Jest to możliwe aby w zabrzu usuneli te koła ? W sumie w zabrzu byłem na zestawie Letnim....hmmm...  Nie rozumię tego ....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl