Autor Wątek: Yaris- Wymiana radia (F)  (Przeczytany 29857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Raffi

• Gość
Yaris- Wymiana radia (F)
« dnia: 05 Sierpnia 2005, 22:04:26 »
Tak właśnie sobie pomyślałem, czy byłaby możliwość wymiany radia w Yarisku, ale tylko "bebechów", tak żeby przód został niezmieniony.   :adremel  
Gdzieś kiedyś sięz tym spotkałem, że ktoś wymienil sam tył i podłączył pod seryjny przód tak, że wszystko ze sobą współgrało.  :bdance  
Wiadomo taki złodziejaszek nawet nie pomyśli o wyjęciu a my będziemy mieli super sprzęt na stale.  :bnono  
Może ktoś próbował tak zrobić, może ktoś tak ma, może ktoś wie czy to jest możliwe?   :chmmm

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2005, 22:06:57 »
mozliwe jest wszystko, jak masz kase to zapraszam do jakiegos salonu CA i zrobia Ci to bezproblemowo......
jesli chodzi natomiat o samodzielna zmiane takich , to raczej mozesz o tym zapomniec........
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Raffi

• Gość
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2005, 18:16:13 »
Taaaaaaa  :chmmm  
A jakie orientacyjnie mogą być koszty takiej przeróbki  :?:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2005, 19:44:46 »
tanie rozwiazanie to niebedzie, nie sadze nawet abys zamknol sie w okolo 500 zl...

samo przelozenie panela np pod sufit to koszt od 300 do 500 zl w zaleznosci od firmy CA.....

Raffi

• Gość
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2005, 22:05:46 »
O żesz  :shock:  
To już chyba lepiej wyjdzie finansowo do seryjnego podpiąć wzmaka, bo normalnego radia nie chcębo mi w wawie zaraz wyjmą  :?:

CarinaGTI

• Gość
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sierpnia 2005, 16:31:11 »
zaletą seryjbego radia jest to, że faktycznie zbyt często amatora nie znajdą, no chyba, że do innego Yariska, wzmacniaczyk pod fotel i będzie już lepiej bzykało :-DD

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpnia 2005, 15:17:25 »
Raffi, ocywiscie ze taniej wyjdzie podlaczyc wzmaka do seryjnego, ale myslalem ze chodzi Ci o to zeby to fajnie gralo, skoro ju zchciales takie kombinacje przeprowadzac.....

myslalem ze zaalezy ci na jakosc dzwieku itd...... - jesli Ci nie zalezy, to nie widze sensu zeby cokolwiek robic z tym radiem, bo pewnie Ci wystarczy to jak ono gra......

ja nie uzywam radia fabrycznego, od 4rech lat woze nieseryjne radio i jakos nie boje sie ze mi je ukradna itd......

absolon

• Gość
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2005, 13:53:25 »
odradzam "oparcie" systemu audio o fabryczne radio.
przerabialem ten temat a jestesmy tu po to zeby wymieniac sie wzajemnie doswidczeniami. Jezeli lubisz dobrej jakosci dzwiek to napewno nie na tym czyms co jest fabrycznie w Y.
U mnie temat audio wygladał tak:

- najpierw uparłem sie ze radio fabryczne zostanie wiec
- wstawilem zestaw glosników Hertz ESK165 + wzmacniacz Alpine V12
- podłaczylem to cos zwane radiem przez konwerter do wzmacniacza (przez konwerter bo oczywiscie radio nie ma wyjsc RCA - bez złudzen :) iiiii.........?
- hmmm nie moglem sie za bardzo cieszyc dobrym dzwiekiem.

Moj zestaw wygladał wtedy tak:

IRiver (mp3 player) ----> kaseta przejsciówka ----> Radio ----> Konwerter ----> Wzmacniacz -----> Głosniki

- długo nie wytrzymałem. Kupilem "normalne" radio Alpine 9847R (z obslugą MP3). Nie robilem żadnych dodatkowych czynnosci. Po przłożeniu odtwrzaczy wszystko zaczeło dopiero grać. Głosniki zaczęły żyć nowym życiem. Separacja tonów i "przejrzystość" dźwieku, "czystość" no zupelnie inna jakość.

Na koniec:
- nie mam zapędów audiofilskich :) ale lubie jeżeli moja ulubiona muzyka brzmi dobrze
- nie mam również ambicji aby mój sprzet samochodowy nagłasniał okolice - nie gram głosno.

W tej chwili to dokupić chce mały ale w miare dobrej jakosci sub bo basy trochęgdzieś "uciekają".

pozdrawiam

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpnia 2005, 13:58:53 »
radio w yarisie gra w zupelnosci WYSTARCZAJACO dla zdecydowanej wiekszosci uzytkownikow powymianie glosnikow i odpowiednim wygluszeniu drzwi.....

wiem to z autopsji, bo sprzedajac auto pozostawielm w nim cale wygluszenie (o jest oczywiste) i zetswa przedni, ktory mial okazje po raz pierwszy zagrac spod fabryczcnego radia..........

raczej niczego mu nie brakowalo, ani zejscia, ani srodka (w miare mozliwosci!)
wydaje mi sie ze jestem w miare obiektywny, bo odsluchalem juz wiele systemow i zawsze byelm sceptycznuy do fabrycznego radia w Y

oczywiscie nie badaje sie ono do rozbudowy systemu, ale jesli ktos nie przewiduje odzieelnego wzmacniacza, tonie widze potrzeby zakupu nowego radia......

wszstkie gazety zachwycaly sie tym jak gra uadio w nowej AVE itd......
w moim poprzednim yarisie na fabrycznym radyjlku gralo 2x lepiej!;)

Raffi

• Gość
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpnia 2005, 10:44:21 »
Wlaśnie rozmawiałem z człowiekiem z CA i powiedział, że takie rozwiązanie jak myślałem jest nimożliwe technicznie  :(  
Popytam sięjeszcze w innych firmach, może gdzieś mają jakiegoś magika który potrafi to zrobić  :chmmm

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpnia 2005, 10:46:51 »
powiedz co to zaa firma CA?

napewno cos taiego sa w stanie zrobic w Extreme CA.... - robili tai zabieg chociazby w swojej primerze.....

jest to skomplikowane i napewno przecietna firma CA nie jest w stanie tego zrobic......
jest to jeden z glownych powodow tak wysokiej ceny....

Raffi

• Gość
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia 2005, 11:17:17 »
Rozmawiałem z człowiekiem z Kliniki Dźwięku a to chyba nie jest jakaś przeciętna firma  8)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Sierpnia 2005, 11:20:17 »
no nie jest i troche dziwne ze 'nie chce' im sie tego robic (bo nie sadze, aby nie potrafili)

oczywiscie pozostaje jeszcze kwestia taka, ze w yarisie moze fatycznie nie da sie wymienic 'wnetrznosci' co jednak raczej jest malo prawdopodobne!;)

'nie ma rzeczy ktorych sie nie da zrobic, sa tylko takich ktorych nie potrafimy' ;)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Sierpnia 2005, 11:58:40 »
A nie wystarczyłoby jakieś radio ze zdalnym sterowaniem? Z seryjnego trzeba by odłączyć (oderwać, odciąć? ;-) ) przedni 'panel', w tył upchać normalne radio dopasowując tylko wyjazd płytki do otworu w naszym panelu, pilota trzymać np. między siedzeniami albo zamocować gdzies (kierownica?) i włala :D
Seat Leon Cupra :D

Offline kmach77

• Toyot Leżący
  • *
    • EKP
Odp: Yaris- Wymiana radia (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maja 2008, 17:09:03 »
Witam Szukam radia cd do yarisa `01. W tej chwili mam kaseciaka ,czy po zamianie pozostanie funkcjonalnosc fabrycznego tzn np obsluga klawiszami z gory konsoli?Jakie parametry miały cd do Yarka z tego roku? Dzieki i pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl