Autor Wątek: Wypadanie zapłonu  (Przeczytany 1501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Igaiga

• Początkujący
  • Samochód:: Chr
Wypadanie zapłonu
« dnia: 10 Listopada 2024, 10:10:10 »
Witam,
Od pewnego czasu na zimny silniku mam problem, mianowicie szczególnie pod górę szarpie autem słaba moc i 2 razy wyskoczył błąd silnika, włączony w tryb awaryjny. Po podłączeniu do komputera wyskoczył błąd wypadanie zapłonu na drugim cylindrze. Zostały wymienione świece, po krótkiej jeździe znów na zimny silniku ponów je wyskoczył ten sam błąd, więc została wymieniona cewka nr 2. Auto jeździło bez zarzutów niestety po paru dniach znów z rana na zimnym silniku pod górę wyskoczył błąd silnika, do tego zaczęły wyskakiwać błędy np awaria hamulca, awaria pcos. Po podłączeniu do komputera nie został zapisany żadnej błąd.
Czy ktoś z was miał podobny przypadek ?  Co tu należy jeszcze posprawdzac ? Czy to nadal może być związane z wypadaniem zapłonu ? Auto tak szwankuje tylko rano jak jest zimny

Pacjent CHR 1,2 2017

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Wypadanie zapłonu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2024, 11:46:06 »
Witamy, nagar do usunięcia.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline robo32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR SPORT
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2024, 14:17:42 »
Ja obstawiam ten malutki gówniany 12V akumulatorek.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2024, 14:58:46 »
Ja obstawiam ten malutki gówniany 12V akumulatorek.

I on wg. ciebie powoduje wypadania zapłonu?
Ciekawa teoria. Możesz ją uzasadnić? Pokazać związek?

Offline robo32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR SPORT
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2024, 07:29:18 »
Bez wnikania w szczegóły miałem wszystkie objawy o których piszesz za wyjątkiem wypadania zapłonu, po wymianie aku spokój.
Sprawdz najlepiej wymieniając na inny pewny egzemplarz (testy w serwisie Toyoty nie wykazały uszkodzenia aku) ale serwis specjalizujący się tylko w aku już tak.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2024, 08:27:08 »
Bez wnikania w szczegóły miałem wszystkie objawy o których piszesz za wyjątkiem wypadania zapłonu
no własnie, a pytanie jest o wypadanie zaplonu

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2024, 09:24:55 »
To mogą być dwa niezależne problemy, jeden niezwiązany z drugim. Naładować aku 12V to raz a dwa jesli chodzi o pszarpywanie to jak Colin napisał nagar do czyszczenia. W Auris na zimnym silniku odpiąłem wtyczkę od zaworu EGR i poszarpywanie ustąpiło. Oczywiście wyskoczył check engine ale auto jeździło normalnie. Poszarpywanie występowało u mnie po nagrzaniu silnika kiedy to zawór EGR zaczynał pracować. Na zimnym było ok czyli inaczej niż u kolegi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl