Autor Wątek: Toyota Corolla Sedan Hybrid Style - alufelgi  (Przeczytany 1743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aventurier

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
Toyota Corolla Sedan Hybrid Style - alufelgi
« dnia: 12 Listopada 2024, 10:48:29 »
Cześć wszystkim!

Kilka miesięcy temu zostałem zadowolonym posiadaczem Toyoty Corolli. Autko super się prowadzi, nie można się absolutnie do niczego przyczepić. Nadchodzi okres wymiany opon na zimówki i tu mam parę pytań. Auto wyjechało z salonu na 17'' alufelgach polerowanych. Polerowane felgi to średnia opcja na zimę więc planuję oprócz wymiany samych opon kupić też komplet alufelg i po prostu co sezon wymieniać od razu całe koła żeby było prościej. Nie będe się bawił w wymiane na 16'' tylko zgodnie z homologacją celuję nadal w 17'' np Ronale: https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/ronal-r46-grey-7-00x17-5x114-30-et40-00#58860595. I tera pytania:

1. Parametry prawie takie same tj: 7,00x17 5x114,30 ET40,00 a u mnie rozmiar felgi to 7.5 x 17''. Czy to coś zmienia i muszę szukać dokładnie takich samych, czy ważne są pozostale parametry jak rozstaw śrub i ET?
2. Śruby i "złodziejka". Z tego co wiem jest kilka rodzajów śrub: stożkowe, kuliste, płaskie. Czy kupując alufelgi poza sklepem Toyoty dokupuwoliście również drugi komplet śrub? Czy po prostu po ściągnięciu jednych kół użyliście tego samego kompletu? Zakładam, ze na alufelgach oba powinny pasować. Problem może być kiedy jeden komplet to alu a drugi stalowy racja?
3. TPM-sy. Żeby nie bawić się w przekładanie czujników z jednych kół na drugie planuję od razu kupić zestaw czujników. Zastanawiam się czy po prostu nie kupić ich w sklepie Toyoty i mieć pewność, że będą działac i da sie je bz problemu skalibrować. Zwłaszcza, że i tak wyjdzie mi duża oszczędność na samych felgach. Można oczywiśie poszukać jakiś zamienników tylko czy to na pewno będzie działać i czy jest warte tych 200 PLN różnicy powiedzmy?

To by było na tyle. Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
Jeśli macie jakieś inne felgi do polecenia (przejrzałem tematy i widziałem kilka ciekawych pozycji) to chętnie je przygarnę. Wybrałem Ronale bo są również dostępne w sklepie Toyoty i jest gwarancja dopasowania. Ale może coś innego przypadnie mi wizualnie do gustu.

Pozdrawiam,
Marek

Offline topoll

• Toyot Spamer
Toyota Corolla Sedan Hybrid Style - alufelgi
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopada 2024, 12:05:23 »
Rozstaw śrub i jest ważniejszy niż rozmiar felgi czy jej szerokość - ponieważ przy innym rozstawie śrub po prostu jej nie założysz.
Jeżeli nie chcesz zmieniać rozmiaru felg to po prostu kup inne o dokładnie tych samych parametrach co OE i po problemie.

Śruby - felgi OE Toyoty mają płaskie gniazda. Jeżeli kupione będą miały inne gniazda to trzeba inne śruby. Nie wolno ich mieszać ponieważ wtedy nie tylko ryzykujemy uszkodzenie/zniszczenie felgi ale wypadek ponieważ felga nie będzie właściwie przykręcona i może się odkręcić.

TPMS - najprościej kupić w Toyocie. Pewność braku problemów „będą czy nie będą pasować”. Są zamienniki ale trzeba wiedzieć które kupić.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2024, 12:09:12 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: Toyota Corolla Sedan Hybrid Style - alufelgi
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada 2024, 14:31:48 »
ja do felg z oponeo dostalem zestaw z nakretkami i pierscieniami. Tylko trzeba sie dokladnie wyspowiadac do jakiego auta. Wyposazylem sie w zestaw zimowy z pewnym wyprzedzeniem (bo jak sprawdzam, mialem racje i dzis jest drozej), wiec kola jeszcze nie zalozone, ale w miejscu gdzie montowalem opony i tak kazali mi podjechac do przymiarki, bo miewali incydenty ze oponeo przyslalo cos, co nie pasowalo. Nakretki antykradziezowe McGard dobral mi Pan @stylauto.pl, po podaniu wymiarow.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2024, 14:33:28 wysłana przez tato60plus »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2024, 09:06:19 »
Po co Ci 2 komplet nakretek i złodziejek?
Przecież masz  je w letnich alufelgach.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2024, 10:00:26 »
TPM-sy. Żeby nie bawić się w przekładanie czujników z jednych kół na drugie planuję od razu kupić zestaw czujników.
Na oponeo kupiłem wszystko łącznie z czujnikami. Po za tym jest opcja wysłania do konkretnego zakładu wulkanizacyjnego, w którym ci wszystko zmontują i skonfigurują czujniki.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2024, 10:11:45 »
skonfigurują czujniki.

ważne, by zrobili to pod drugi komplet w pamięci sterownika
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2024, 11:27:25 »
Po co Ci 2 komplet nakretek i złodziejek?
Przecież masz  je w letnich alufelgach.
Ponieważ aftermarketowe felgi mają inne gniazda?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2024, 15:50:47 »

Ponieważ aftermarketowe felgi mają inne gniazda?
Tak jest!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl