Autor Wątek: Avensis T27 1.8 2013 duży pobór prądu  (Przeczytany 1711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tlhscd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27
Avensis T27 1.8 2013 duży pobór prądu
« dnia: 12 Listopada 2024, 11:13:28 »
Witam wszystkich forumowiczów.

Trochę poszukałem na forum, jednak nie znalazłem bardziej konkretnego rozwiązania... Auto po zamknięciu i uzbrojeniu alarmu pobiera ok. 300mA, po jakiejś minucie pobór prądu spada do 120-130mA - zdecydowanie za dużo - taki pobór utrzymuje się dłużej i raczej nie spada. W ruch poszedł multimetr i sprawdzanie prądu przy wyjętych bezpiecznikach. Za długo nie szukałem, bo już po wyjęciu bezpiecznika DOME (10A) prąd był o 100mA mniejszy, tj. 200mA, po około minucie spada 100mA i w ciągu kilku sekund multimetr pokazuje jakieś 20-25mA. Problem zauważyłem kiedy auto miało problem z odpalaniem, aku jest w miarę nowy, napięcie ładowania 14.0-14.3V, więc raczej OK.

Auto jest bezkluczykowe, więc tuż po uzborojeniu bateryjka wyjęta z pilota... wygląda na to, że problem z obwodem oświetlenia wewnętrznego i tu sprawa trochę się komplikuje, bo wszytkie żarówki świecą i gasną w "odpowiedzi" na krańcówki - te w drzwiach, w bagażniku, działają też normalnie oświetlenie górne przód i tył. Jest też oświetlenie schowka nad nogami pasażera (chyba dioda) i oświetlenie popielniczki (chyba żarówka) - nie jestem pewien, ale te są chyba aktywne tylko wtedy kiedy przełącznik świateł jest co najmniej w pozycji AUTO. Czy pod DOME podłączone jest coś jeszcze o czym nie wiem?

Na razie wyjąłem bezpiecznik DOME jako doraźne rozwiązanie, ale wolałbym pozbyć się problemu. Konkretne zwarcie to to raczej nie jest, bo to jakieś 100mA "uciekającego" prądu (czyli 1.2W) i posowałoby na jakąś "świecącą" żarówkę albo np. załączony przekaźnik - ale to tylko moje podejrzenia.

Ktoś coś pomoże, zasugeruje, podpowie? Dzięki.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Avensis T27 1.8 2013 duży pobór prądu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2024, 07:19:21 »
Odłącz radio, bo może być zwarcie w radiu i wtedy zrób pomiary. U mnie to właśnie zepsute radio rozładowywało mi akumulator.

Offline tlhscd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2024, 08:09:10 »
Sprawdzę, a przy okazji pytanie - czy ktoś wie czy ASO miało jakieś standardowe miejsca na centralkę alarmu? I czy gdzieś w jej okolicy, może w samej centralce jest jakiś akumulator - nie wiem, czy mój trop jest słuszny, ale może ten akumulator nadaje się na śmietnik i centralka, czy podtrzymanie syreny siorbie ten prąd? ... w sumie nie sprawdziłem czy syrena wyje mimo wyjętego bezpiecznika DOME - do zbadania.

Wracając do radia - sprawdzę dla spokoju, ale wydaje mi się że ma ono swój oddzielny bezpiecznik.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2024, 11:17:10 »
Gdzieś tu na forum kiedyś przeczytałem (pewnie post Colina :grin:) że chyba w Corollach montują centralki za zegarami.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline tlhscd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2024, 08:21:38 »
Aktualizacja - centralka alarmowa rzeczywiście jest za zegarami, w moim przypadku Logic Can LC4 - jej odpięcie nie zmienia sytuacji, przy zamkniętym aucie dalej w okolicach 130mA poboru prądu... podobnie z radiem - jego odpięcie nie zmienia sytuacji, więc dalej jest coś co ten prąd pobiera. Nie dobiłem się jeszcze do syreny...

Czy ktoś z forumowiczów ma schemat podłączenia tej centralki, jak to jest wpięte do samochodu? Powoli kończą mi się pomysły co tam może być jeszcze zapięte pod DOME.

Offline tlhscd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2024, 09:18:24 »
Dobra, schemat podpięcia centralki już znalazłem... z dokumentu wynika, że do alarmu można podłączyć różne syreny, w tym taką jaka jest w moim aucie - cyfrową z własnym zasilaniem, AR-196. Siedzi w niej akumulator Ni-MH 6V, więc musi być to podpięte do zasilania w celu ładowania - podejrzewam, że to robi problem.

Offline tlhscd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2024, 11:39:56 »
Wszystko jasne, problem rozwiązany... a w zasadzie to nie było problemu, ale czegoś nowego człowiek się nauczył, dowiedział...

Od lutego 2013 w Avensis pojawił się przekaźnik DOME CUT, który odpowiada za odcięcie całego wewnętrzego oświetlenia, chyba na wypadek gdyby ktoś przez przypadek zostawił włączone światełko... Przekaźnik jest zasilany z obwodu chronionego bezpiecznikem DOME - zauważyłem, że "cyka" przy wkładaniu, wyjmowaniu tego bezpiecznika. Okazuje się, że mimo zamknięcia auta, uzbrojenia alarmu, przekaźnik dalej jest zasilany i te dodatkowe 100mA to właśnie prąd jego cewki...

Po około 20-30 minutach od zamknięcia auta, przekaźnik jest odłączany i pobór prądu z akumulatora spada do 20-30mA. Usunięcie awarii bez awarii - Sukces!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl